StoryEditorOCM
EU izbori 2024ozarena lica

Nakon potopa u travnju, danas slavlje na Iblerovom trgu: ‘Mogli bi uhvatit i peti mandat, a HDZ-u visi šesti...‘

Piše Ivan Zrinjski Ivanka Toma/ JL
9. lipnja 2024. - 19:31

Diljem EU, a tako i u Hrvatskoj, održavaju se izbori za Europski parlament. Izbore u Hrvatskoj prati izrazito nizak odaziv birača, do nedjelje poslijepodne izašlo ih je samo 487.000 ili 15, 05 posto, objavilo je u 17 sati Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Stožer liste SDP-a, a na kojoj izlaze i Dalija Orešković, stranka Centar, HSS i GLAS, rezultate čeka u sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu.

Biračka mjesta zatvaraju se u 19:00, a prema prvim izlaznim anketama koje je objavila Nova TV, lista SDP-a osvojila je 27,81 posto glasova, odnosno 4 mandata u Europskom parlamentu. Osim SDP-a, prag prelazi i HDZ s 33,74 posto glasova, odnosno 6 mandata, a po mandat trenutno osvajaju Domovinski pokret (8,67%) i Možemo (5,84%).

Podsjetimo, na njihovoj listi su sljedeći kandidati: Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Romana Jerković Kraljić, Marko Vešligaj, Dalija Orešković, Bojan Glavašević, Sonja Kovač, Joško Klisović, Vedrana Mišković, Ranko Ostojić, Željka Šarčević Grgić i kao posljednji na listi, iskusni europarlamentarac Tonino Picula.

NOVO:

Nakon objave anketa na Iblerovom trgu prolomio se pljesak:

- Mi smo svoj cilj od 4 mandata osvojili, ali mislimo d bismo mogli uhvatiti i 5. mandat, rekla je Biljana Borzan koja je dodala da visi 6. mandat HDZ-a.

- Mi smo dobili gotovo 10 posto glasova više u odnosnu na prethodne europske izbore. Kampanja nam je bila fantastična, išli smo na ulicu, ljudi su pozitivno reagirali, znaju što rade. Rekli su nam "hvala što se borite za danas", rekla je Borzan, prenosi Jutarnji list.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 04:17