StoryEditorOCM

Analitičar Trogrlić za ‘Slobodnu‘: HDZ je pobjednik izbora, a najveći gubtinik - MOST. Možemo i SDP mogu biti zadovoljni

Piše Marijana Cvrtila
9. lipnja 2024. - 21:11

Rezultati izlaznih anketa ukazuju da je HDZ pobjednik ovih izbora, barem kada je u pitanju postotak osvojenih glasova. Također osvojili su više mandata nego na proteklim EU izborima, zbog čega imaju razloga biti zadovoljni. SDP je imao najvidljivije europarlamentarce i njihov rezultat je u skladu s ciljem koji su postavili, dakle najmanje isti broj mandata kao na proteklim europskim izborima, što je za njih dobro s obzirom na stanje u stranci i budući da im slijede unutarstranački izbori.

Stranka Možemo! također ima razloga biti zadovoljna, jer su postali europarlamentarna stranka, jednako kao i Domovinski pokret koji bi možda dobio koji mandat više da nisu u koaliciji s HDZ-om. Ali, nemaju razloga biti nezadovoljni jer dosad nisu imali zastupnika u Europskom parlamentu. Najveći gubitnik je stranka Most, dok je pravo iznenađenje Gen Z – nezavisna lista Nine Skočak koja je u ovoj katastrofi od izlaznosti očigledno uspjela privući birače.

Komentirao je to za Slobodnu Dalmaciju politički analitičar Jerko Trogrlić, s kojim smo u nedjelju navečer popratili prve rezultate izlaznih anketa izbora zastupnika za Europski parlament. Prema njima, HDZ osvaja šest, SDP četiri, a stranke Domovinski pokret i Možemo! po jedan mandat. Trogrlić smatra kako nijedna od stranaka nije odradila mobilizacijsku kampanju, tek nešto intenzivniji bili su HDZ i Možemo!, dok su se Možemo! i Nina Skočak najviše angažirali online.

-Velike stranke poput HDZ-a i SDP-a na maloj izlaznosti prolaze dobro. Kada je u pitanju HDZ, premijer Andrej Plenković stao je na čelo HDZ-ove liste, a pri vrhu su i ostala zvučna imena stranke, i oni su strateški, iako rutinski, dobro odradili kampanju. Most je od sigurnog prolaza u EU parlament prije mjesec dana došao do velikog gubitnika, čemu su sigurno pridonijele situacije, među ostalim, poput razlaza s bračnim parom Selak-Raspudić koje su negativno reflektirale na nacionalni imidž stranke – rezonira Trogrlić.

image

Andrej Plenković (HDZ)

Goran Mehkek/Cropix

Niska izlaznost

Rekordno niska izlaznost birača na EU izbore svakako je jedno od glavnih obilježja ovih izbora.

-Sigurno je s jedne strane tome pridonio narativ tipa „što ću ja glasati za njih i njihove plaće od osam tisuća eura“. Ako su na parlamentarnim izborima birači još prepoznavali kako izborom određene stranke mogu nešto učiniti i za sebe, na izborima za EU parlament prevladava pristup da ne čine puno za sebe nego za tih 12 zastupnika koji će primati visoke plaće. U tome su dosta utjecaja imali i mediji koji su intenzivirali tu temu. Naravno, jedan od razloga je i prezasićenost koja je uslijedila nakon izbora za Hrvatski sabor, a koji su bili izuzetno emocionalno nabijeni i to negativno. Kako nije došlo do promjene, te su negativne emocije dovele do pražnjenja ali ne i motivacije za izlaskom na nove izbore – procjenjuje naš analitičar.

-Ovo je porazno niska izlaznost. U ljudi ne postoji jasna svijest što europarlamentarci mogu za nas napraviti, a tu ima i njihove odgovornosti jer imaju ozbiljan budžet, mimo plaće, koji im služi za promicanje vlastitog djelovanja i stoji ima svaki mjesec na raspolaganju – objašnjava Trogrlić.

image

Biljana Borzan (SDP)

Damjan Tadić/Cropix

Pitali smo ga i očekuje li da bi ovakav rezultat na europarlamentarnim izborima, koji je povoljan za HDZ, mogao potaknuti Andreja Plenkovića na promjenu mišljenja, to jest utjecati na njegov odlazak u Bruxelles.

-To ne ovisi samo o njemu, nego o tome kakav će rezultat postići Europska pučka stranka (EPP) i hoće li se Hrvatskoj  otvoriti neka visoka pozicija. Andrej Plenković sigurno neće biti zastupnik u Europskom parlamentu, a hoće li otići u neku EU instituciju, kažem, ovisit će o uspjehu EPP-a – ističe Trogrlić. Prokomentirao je i prve izlazne ankete u Njemačkoj i Austriji, koje pokazuju kako bi odličan rezultat na EU izborima mogle polučiti radikalne desne stranke.

-Na to su ukazivala sva dosadašnja predviđanja, jer desnije opcije rastu na europskoj razini. Vidi se već neko vrijeme da su Ursula von der Leyen i EPP počeli graditi odnose s tim desnim blokom, to je trend koji je već najavljen. Tako bi se na europskoj razini u formiranju većine mogao dogoditi hrvatski scenarij – procjenjuje J. Trogrlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 13:48