StoryEditorOCM
ŽupaNa korak do titule

Župska brončana: Ljuta naranča ‘višekatnica‘ Mata Barišića iz Kupara osvojila treće mjesto na natjecanju za hrvatsko stablo godine

Piše GB
17. listopada 2022. - 08:54

Naranča na katove (Citrus x aurantium) vlasnika Mata Barišića iz Kupara osvojila je treće mjesto na natjecanju za stablo godine. Titulu je ponio gorostasni hrast lužnjak iz Drežničkog polja kod Ogulina, star najmanje 250 godina. On je proglašen stablom godine 2022. na hrvatskom natjecanju i čeka da ga organizator prijavi na natjecanje za Europsko stablo 2023. godine, izvijestila je Hina.

image

Mato Barišić i golema naranča u božićnom ozračju

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Hrast lužnjak (Quercus robur) natjecateljskog naziva Čarobna šuma, osvojio je prvo mjesto s 2603 glasa i jedini je prijedlog s kontinentalnog dijela Hrvatske, dok su četiri ostala kandidata s područja Dalmacije.

Čarobna šuma bit će nominirana na natjecanje za Europsko stablo 2023. godine, koje se očekuje tijekom veljače i ožujka 2023. godine, a rezultati će biti poznati na Međunarodni dan šuma.

Na natjecanju su još bile kandidirane tri kostele ili košćele (Celtis australis) i jedna ljuta naranča. Natjecateljica pod nazivom Stabla Tinova djetinjstva iz Vrgorca, osvojila je drugo mjesto sa 1988 glasova, a za vrat joj diše kandidat iz Dubrovačko-neretvanske županije.

image
Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Treće mjesto osvojila je Naranča na katove (Citrus x aurantium) iz Kupara kod Dubrovnika sa 1804 glasa. Stablo koje ponosni vlasnik i njegova obitelj redovito kite za božićne feste, o čemu je pisao Dubrovački vjesnik postalo je simbol Župe dubrovačke. Osim za dekoraciju, korisna je i u prehrani:

- Žena pravi vrhunski juice i marmeladu, ove godine i arancine, a ima i od čega. Kad je dobra godina, rodi dvjestotinjak kila – otkrio nam je gospar Barišić.

Nacionalni koordinator izbora za Stablo godine za Republiku Hrvatsku bila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Natjecanje je provedeno od 1. rujna do 30. rujna 2022. godine, s tim da su od 23. rujna rezultati natjecanja bili nevidljivi. 

27. travanj 2024 14:37