StoryEditorOCM
PrimorjeSMOKOVLJANI NA NOGAMA

Pobuna roditelja u Primorju: ‘Djecu nam u školi ostavljaju samu, dobivaju pljesnive marende, a ravnatelj zapošljava nestručan kadar!‘ Evo što kaže prozvani

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
4. rujna 2023. - 14:41

U Osnovnoj školi Primorje Smokovljani jutros, na prvi dan škole, ipak su se pojavili učenici od prvog do osmog razreda, iako je većina roditelja najavila da svoju djecu neće poslati u školske klupe ako se ne udovolji njihovom zahtjevu - smjeni ravnatelja.

Drugaše pronašla čistačica

Zlatko Volarević iz Metkovića ravnatelj je ove škole već 12 godina, a kako su nam rekli okupljeni roditelji, oni već duže vremena traže njegovu smjenu jer su im narušeni međuljudski odnosi. Došlo je gotovo do mržnje, ne krije Mato Miljević iz Štedrice, koji se jutros ispred škole pojavio prvi, uz Josipa Kužića, također iz Štedrice. Njih dvojica očevi su čak devetoro djece - Mato petoro i Josip četvoro, a iz njihovog sela pred školu su došli još neki roditelji, Maja Putica, te Anamarija i Mato Vlahušić, također iz mnogočlanih obitelji.

- Mi smo ovdje napredni s djecom, samo se moramo boriti za njih, da to bude kvalitetno - ističe Mato.

image

Mato Miljević i Josip Kužić

Dubravka Marjanović Ladašić/

Ono što ih najviše smeta je činjenica da pojedina djeca, uzrasta od 5. do 8. razreda, u školu dođu malo iza 7 ujutro, najčešće u 7.15, dok često puta, kako tvrde, još nema ni nastavnika niti ikoga tko bi ih pripazio:

- Već dugo godina postoji nezadovoljstvo i roditelja i djece. Nemamo dežurnog učitelja ili učiteljicu već deset godina, ustvari otkad je on tu ravnatelj - ističe Josip Kužić.

- Naša djeca dođu ovdje u 7.15, nastava im počinje u 8 i nitko tu djecu ne nadgleda.

- Djeca budu sama - dodaje Mato Miljević.

- Tako ih autobus vozi - nastavlja Josip.

- Tražili smo da vazda netko bude dežurni od nastavnika ili učitelja, ali oni to nisu nikad prihvatili - kaže Mato. - Nastavnici kasne na nastavu, idu s nastave kad ih je volja... Tu je jednom ostalo četvoro male djece iza nastave, našla ih je čistačica u razredu. Učiteljica im je dala da napišu neku zadaću i otišla za Metković, a tako i ravnatelj - kazuje Mato. - Četvoro djece iz drugog razreda reklo je čistačici da su ostali pisati zadaću jer im je učiteljica tako rekla... Mi smo se pobunili - nastavlja, pa na naše pitanje o nastavnicima kaže da njih 90 posto svakodnevno putuje iz doline Neretve u školu, uglavnom iz Metkovića.

- Roditelji su ravnatelja godinama upozoravali na sve njegove nepravilnosti. Radi natječaje, pa poništava, zapošljava nestručne osobe... Danas smo pustili djecu u školu na nagovor našeg načelnika - ističe Mato Miljević. - Načelnik je rekao ‘pustite djecu u školu, a mi ćemo dalje inspekcije zvati‘. Poslali smo i ministarstvu o čemu se radi. Jutros je odavde trebalo biti ispisano 19-toro djece - pokazuje Mato na školu, u koju upravo dolaze djeca na prvi dan nastave.

- Spremni smo ispisati djecu i voziti ih u Slano ako se ne smjeni ovaj ravnatelj - ističe naš sugovornik. - Nema komunikacije između ravnatelja i roditelja, mržnja je već velika stvorena. To je više prešlo sve granice. Sve smo pokušali, upozorili ga s raznih strana da dotjera malo školu u red. Ovo je naša škola koju mi ne damo tako lako, ali je došlo vrijeme da ispišemo djecu ako se ovako nastavi - govori Mato.

Zaštitnici

- Sad je sve na školskoj inspekciji koja će doći i utvrditi je li ravnatelj u pravu ili nije - dodao je Josip.

image

OŠ Primorje Smokovljani ove godine broji 29 učenika

Dubravka Marjanović Ladašić/

- Inspekcija je dolazila i prije, ali mislim da on oko sebe ima previše zaštitnika - mišljenja je Mato. - Štite ga te inspekcije, zato smo se obratili Splitu i Zagrebu. Ovdje kadra ima, tu ništa nije problem osim što kasne na posao i ranije idu s posla. Svi su u Metkovićima, a djeca ostaju u školi! Nitko za njih ne zna, nego čistačica iza 2 popodne nađe četvoro male djece u razredu... - još je ogorčen Mato.

Školski autobus manju djecu, po rasporedu, vozi natrag doma u 12.30, a stariju, kojoj nastava traje duže, u 14 sati.

Baš dok smo razgovarali, stigao je mini bus koji je doveo prvu ‘turu‘ djece na prvi dan škole. Minibus mora napraviti dvije ‘ture‘ da bi sva djeca došla u školu jer u njemu nema mjesta za svih 29-toro odjednom. Bilo bi puno zgodnije kad bi se našao veći autobus koji bi u jednom điru doveo svu djecu u školu netom prije nastave, o čemu smo poslali upit Županiji.

Odgovor od Dubrovačko-neretvanske županije, koja je osnivač škole, još čekamo, a čim ga dobijemo, objavit ćemo ga.

U Osnovnu školu Primorje Smokovljani idu sva djeca iz okolnih sela, iz Imotice, Štedrice, Ošljega, Topologa, Stupe, Smokovljana i Visočana.

- Sad hoćemo da to ukinemo, da bude područna škola Slano i jedan ravnatelj Slanoga i ove škole ovdje - nastavio je Mato. - To tražimo, a obećao nam je načelnik da će ići na to - dodao je. - Malo ćemo pričekati, a odlučni smo ispisati djecu odavde i upisati ih u Slano. A ovi drugi, ako će ostati, neka ostanu - ističe.

- Mi ne tražimo ništa posebno, nego da nam djeca budu sigurna u slobodno vrijeme - dodaje Josip.

- Samo je ravnatelj problem ovdje - govori Mato. - Njega pokušavamo skinuti na svaki način. Nitko se osim njega nije ni javljao na natječaje ovdje. Ali, evo, sad nam je obećano da će biti jedan ravnatelj za obadvije škole, toga se držimo, da vidimo dokle. Ako ne bude to, ispisat ćemo djecu i gotovo - odlučan je i dalje.

Maja Putica kaže da su svi pokušali riješiti probleme s ravnateljem, ali rezultata nema.

image

Maja Putica pored minibusa koji učenike razvozi u dvije ture

Dubravka Marjanović Ladašić/

- Puno toga se tu događa i to treba riješiti. Vrijeme je da ode. Djeca dođu ujutro u školu, nitko ih ne dočeka. Štite se neka djeca, pravi se razlika, ima svašta tu. To kad bi se pričalo, imalo bi se svašta reć - ističe Maja, majka četvoro djece.

- Ovdje ima jedna nastavnica koju šalju u Metković na posao, a iz Metkovića ih dovode ovamo. To nema nikakve logike. Došli smo se boriti za djecu. Pokušali smo svašta. Ja sam prošle godine imala neku situaciju sa sinom, došla sam k ravnatelju, sjela i on je samo pričao, a ja sam u neka doba rekla ‘Gospodine, možete li stati, da i ja nešto kažem?‘. Ne može se doći do riječi, a kamoli nešto drugo - govori Maja. - Uopće nije bilo onako kako je on to predstavio, a to se dogodilo jer djeci dolazi stara, pljesniva hrana iz Stona. To nijedan roditelj neće dopustiti!

Riječ je, kako je Maja objasnila, o tzv. besplatnim marendama koje dobivaju svi učenici osnovnih škola u Hrvatskoj, a koja je u njihovom slučaju često pljesniva.

- Ravnatelj ništa po tom pitanju nije riješio, pa djeci doma napravimo sendviče za školu - iznosi Maja. - Predstavlja se kao da se toj djeci daje ta hrana, a te hrane nema nikako. Kad su djeca sama ispred škole, roditelje je strah jer je tu u blizini velika lokva, a njih nitko ne nadzire.

image

Mato i Anamarija Vlahušić

Dubravka Marjanović Ladašić/

Anamarija i Mato Vlahušić roditelji su petoro djece, također iz Štedrice. Anamarija je predstavnica roditelja u školskom odboru:  

- Izglasali smo nepovjerenje ravnatelju. Dosta je roditelja za njegovu smjenu. Ako se ravnatelj ne smjeni, ispisat ćemo djecu iz ove škole - odlučna je Anamarija.

- Djeca su nam sama ujutro kad dođu u školu. Zapošljavaju se nestručne osobe za pojedine predmete koje predavaju našoj djeci. Zapošljava svoje, koje on želi. Zato školski odbor zove inspekciju - ukratko rezimira Anamarija. - Ravnatelj ne radi po pravilima i to utječe na našu djecu. Ovo više ne možemo razumjeti, to se godinama trpi. Sad čekamo inspekciju i nadamo se da će se to ipak riješiti. Ako se ne riješi, ispisat ću djecu iz škole i upisati ih u Slano.

A evo što na cijelu ovu situaciju kaže ravnatelj Zlatko Volarević, koji je najprije odbijao nešto reći, ali se na kraju ipak odlučio progovoriti:

- Lijepo Vas pozdravljam u ime učenika i djelatnika Osnovne škole Primorje - rekao nam je ispred škole, nakon više pokušaja da dobijemo neku izjavu.

image

Ravnatelj škole u Smokovljanima Zlatko Volarević

Dubravka Marjanović Ladašić/

- Počela nam je nova školska godina i ja sam radostan jer danas je dan koji je vrlo bitan svima u školi, a pogotovo se radujemo jednom našem učeniku prvašu. Nakon dugo godina imamo samo jednog prvaša i želimo da njemu i svim učenicima ovaj dan bude sretan, a ne stresan - istaknuo je u izjavi za Dubrovački vjesnik.

- Zahvaljujem se svim roditeljima koji su danas poslali djecu u školu i nisu željeli svojoj djeci napraviti nikakav stres, nego da se kao i sva djeca u Hrvatskoj danas raduju prvom danu škole. Sutra je novi radni dan, slažemo raspored i idemo u novu školsku godinu puni entuzijazma i radosti. Ova je škola prije nekoliko godina bila u medijima kad smo bili državni prvaci u prometnoj učilici, jednu godinu pa i drugu godinu, gdje smo pobijedili u konkurenciji od 300 škola. To je uspjeh djece, a mi smo samo potpora. Trudimo se da imamo iste uvjete kao i gradske škole. Želimo da takve stvari budu razlog vašeg dolaska, naši uspjesi, jer radimo u otežanim uvjetima, nastavnici dolaze iz svih mogućih mjesta u našoj županiji i teško nam je organizirati nastavu. Stalno nam pada broj učenika, a radujemo se da je škola ipak ostala. Intencija svih nas u školi treba biti sreća, uspjeh i radost naše djece - rekao je ravnatelj, čiji je ovo treći mandat, koji svakodnevno dolazi na posao iz Metkovića, odakle mu treba sat vremena vožnje do Smokovljana.

- U sva tri mandata dobio sam stopostotnu podršku roditelja, vijeća roditelja, mojih kolega učitelja kao i školskog odbora - istaknuo je na kraju, uz napomenu da je bilo već više prosvjetnih nadzora koji su pokazali da je u školi sve u redu.

Neslužbeno smo saznali da je veliki problem ove škole što se nastavnicima koji putuju iz mjesta zapadno od Smokovljana, odnosno iza Neuma, ne dopušta prelazak granice u Imotici, što bi im značajno skratilo put dolaska na posao. Pored toga, problem je potrošnja goriva većeg autobusa koji bi svu djecu mogao dovesti odjedanput u školu, čime bi se izbjeglo da prva tura učenika predugo čeka na početak nastave. Stoji li još nešto neizgovoreno iza cijele ove priče, pokazat će razvoj događaja.

Načelnik: Iluzorno je tvrditi tko je u pravu dok inspekcija ne izađe na teren

Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić zaprimio je peticiju i zahtjev roditelja za smjenu ravnatelja OŠ Primorje Smokovljani, koju je zaprimila i Županija, a o slučaju kaže:

- Županija je osnivač i imenuje sve članove školskog odbora, a mi smo samo stranka u postupku - istaknuo je. - Kad su mi donijeli tu peticiju, rekao sam da ću poći u Županiju i vidjeti koji su problemi. U petak je zasjedao školski odbor koji je tu peticiju prihvatio, i uputio sve prosvjetnoj inspekciji koja bi trebala utvrditi ima li ili nema nepravilnosti. Dok ne dođe prosvjetni inspektor, dotad je stvarno iluzorno tvrditi je li ili nije netko u pravu. To je pravni problem. Izvršava li on stvari po zakonu ili ne, ja to ne znam - naglasio je Knežić. - Inspektor će razgovarati sa svima, a koliko ja znam, ni školski odbor ne prihvaća sve odluke ravnatelja jer forsira neke stvari po svom. Teško je dati stav Općine kad mi nismo za to nadležni. Sad čekamo da institucije odrade svoj posao.

image

Nikola Knežić

Tonci Plazibat/Cropix
26. travanj 2024 18:04