StoryEditorOCM
PelješacU Trpnju

Pelješkog ugostitelja snervao Orban koji želi naše more, pogledajte što je napisao pred restoranom. Nekima baza nije sjela, drugi su odmah shvatili: ‘Gazda je zaje***t‘

Piše dv
12. svibnja 2022. - 16:31

Natpis koji je osvanuo pred restoranom na Pelješcu iznenadio je prolaznike, bilo da ih je zgrozio ili nasmijao, a jedan od njih fotografiju je podijelio na Redditu, donosi Slobodna Dalmacija.

"Mađare ne služimo. Niste dobrodošli na vaše more", glasi poruka na ploči, znakovito smještena ispod slike Josipa Bana Jelačića na zidu restorana, aludirajući na čežnje i težnje mađarskog predsjednika Viktora Orbana prema našem moru.

Neki smatraju da je riječ o neslanoj šali ili neukusnoj provokaciji, drugi misle da je dosjetka duhovita...

- Jesu li ljudi u ovim komentarima isto sarkastični ili ne kuže da je gazda vjerojatno neki zaje***t - glasi prvi komentar.

- Kako možeš znati da se autor za***ava? Na ploči vidiš diskriminaciju po nacionalnoj osnovi - odgovorio je netko.

- Najgluplja stvar za napraviti u ovom trenutku - zaključio je jedan od korisnika.

Jedan 'redditovac' bio je posebno kreativan: "Treba posluživat mađare ali samo s posebnog menija: crveno-bijeli rižoto u obliku šahovnice, lignje zapečene u obliku bana Jelačića (mora se jesti okrenuto prema mađarskoj), paprikaš s licitarskim srcem zabodenim usred, kulen (zapečen lagano na tosteru s likom bana Jelačića)", napisao je, nastavivši u tonu samog natpisa. 

No, ovo nije prvi put da je sličan natpis - na prvi pogled neprijateljski, a zapravo šaljiv - osvanuo pred ovim restoranom. Naprotiv, takve se poruke redovito izmjenjuju pred ulazom, a gazda ih dijeli i na društvenim mrežama.

Vlasnik Tuna bara Jakov Begović ​goste je znao dočekati natpisima poput: "Imamo odličnog kuhara kojeg vam ne bi preporučili", "Nije otvoreno. Ne radimo ni kad je otvoreno, nemamo vremena", "Jedan konobar, kuhara nema... Možemo vam naplatit jedino što sami skuhate". Među favoritima su i "platiš 2, dobiješ 1" ili "Smanjili smo porcije, ali smo zato poskupili".

Na ljeto 2020. godine na ručak je kod njega svratio i golman Bayerna ​Manuel Neuerkojeg od obroka nije odvratio natpis pred vratima, koji je u tom trenutku glasio "platiš 3, dobiješ 2", pisala su tada 24 sata

27. travanj 2024 07:05