StoryEditorOCM
Pelješacza omrsit‘ se

Ovakav poziv se ne odbija: lutrija o‘praca na Kunovskim božićnim užancama!

Piše DV
23. prosinca 2023. - 12:08

U Kuni na Pelješcu i ove godine će se godine održati manifestacija Kunovske božićne užance, u organizaciji mladih Kune i nogometnog kluba HNK RAT, i to u srijedu 27. prosinca, od 16 sati. Manifestacija je to koja za cilj ima oživiti stare običaje ili užance koje su se u starija vremena događale u svakom domaćinstvu u vrijeme Božića, poručuju organizatori.

image

Kunovske božićne užance održat će se u srijedu, 27. prosinca, na Pjaci, od 16 sati

Mladi Kune/Mladi Kune

"Kako stari običaji ne bi pali u zaborav, Kunovljani su odlučili jedan dan o Božiću prisjetiti se starih običaja, a iz godine u godinu broj posjetitelja sve je veći... Od najmlađih koji prisustvuju po prvi put do starih koji se sa sjetom prisjećaju onog što je nekad bio uobičajen dio božićnih običaja. Tako će se i ove godine na kunovsku pjacu dovesti domaći „gudin“, kojeg će spretni mesar Josip Antunović s ekipom mladih pomagača „iskomarditi“, i to po dubrovačku – s leđa. Kako bi cijelu manifestaciju učinili još zanimljivijom, organizatori će otvoriti i lutriju o‘praca, odnosno kladionicu na kojoj će predmet pogađanja biti težina svinje.

image

Kunovske božićne užance

Kunovske Božićne Užance/Kunovske Božićne Užance

Najbliži rezultat kući će odnijeti 2 kilograma salaja, delikatesnih kobasica kojima je teško odoljeti. Uz pečene kobasice s gradela, kuhat će se zeleni kupus i suho svinjsko meso, omiljena delicija ovog kraja. Naravno, sve će se zaliti mladim vinima kunovskih vinogradara kojih u ovom mjestu ne nedostaje, a večer prije će se i ocijeniti najbolje ovogodišnje vino putem blind tastinga u kojem sudjeluju mladi, domaći enolozi i vinogradari", poručuju u svom pozivu mladi Kune.

image

Kunovske božićne užance održat će se u srijedu, 27. prosinca, na Pjaci, od 16 sati

Mladi Kune/Mladi Kune

Cijelu manifestaciju bezvremenskim hitovima će popratiti i DJ Vjeverica, inače rođeni Kunovljanin, a zapjevat će se i uz pratnju harmonike i gitare. Kunovske domaćice spretnim rukama će mijesiti i frigati „prikle“ (fritule), u kojima obavezno mora bit i grožđica. Kunovske božićne užance održat će se na kunovskoj Pjaci, a Kunovljani pozivaju sve ljude dobre volje da im se pridruže i da se zajedno prisjete starih užanci o Božiću.

30. travanj 2024 01:43