StoryEditorOCM
PelješacDOKLE??

Kućišta na Pelješcu zbog turističkih party brodova od bisera pretvorila su se u septičku jamu... Mještanka: ‘Od smeća i smrada nitko se tu više ne želi kupati‘

Piše Nina Glučina Ramadža/sd
30. kolovoza 2022. - 12:11

Već godinama mještani Kućišta na polutoku Pelješcu se bore sa turističkim  brodovima koji ugrožavaju mir mjesta i čistoću mora.

Četiri do pet brodova im dnevno pristaje u luku i to šest mjeseci godišnje, žali nam se čitateljica i detaljno opisuje što svakodnevno ljeti trpe stanovnici ovog malog mjesta, piše Slobodna Dalmacija.

-Fešte do sitnih sati, urlanje,tulumi s DJ-evima su svakodnevna pojava koja je nametnuta stanovnicima mirnog pelješkog mjesta od oko 200 stanovnika.. priča nam.

image
Asja BAJBUTOVIC

Ista situacija ponavlja se godinama, a nastavila se i ove sezone. Mul se od brodova više ni ne vidi, a čitateljica spominje i to da se ljudi na tom mjestu zbog smrada i prljavštine više ne kupaju.

Jučer je, tvrdi, jedna od trabakula ponovno ispustila smeće u more, a mještani su se ovaj put zatekli na licu mjesta pa su sve fotografirali.

-Umjesto riba, u blizini plaže plivali su ubrusi, kore od dinje i prženi krumpirići, sve izdašno okruženo velikom masnom mrljom na površini mora i praćeno neugodnim mirisima.  Lokalni stanovnici su odmah protestirali kod kapetana broda, koji nije poricao nego odmah rekao da će počistiti. Najprije običnom lopaticom od metle – kao da praznite more žlicom – a onda su zagazili u more pa čistili ručno. A to je nemoguće, piše nam čitateljica.

image
Asja BAJBUTOVIC

Mještani su, dodaje, obavijestili Lučku upravu čiji predstavnik je bio na licu mjesta za vrijeme incidenta, te su podnijeli prijavu policiji i Državnom inspektoratu.

-Prije 11 mjeseci, u želji da zaštite more i okoliš, mještani i Mjesni odbor zatražili su od Lučke uprave da se ograniči broj pristanaka brodova i da se pojača kontrola kako se otpad ne bi ponovno bacao u more. 

Obećanje je tom prilikom dato od strane Lučke uprave, no ništa se nije promijenilo, situacija je identična ove godine. 

Na tom kranjem dijelu Pelješca, nijedno drugo mjesto ne dopušta pristajanje turističkim brodovima. Orebić, Viganj i Lovište ne dopuštaju vezivanje ove vrste brodova na svom mulu, tako da Kućište koncentrira količinu brodova za koje to primorsko selo nema infrastrukturu.

Od rajskog mjesta sa kristalno čistim morem azurne boje pretvorilo se u septičku jamu Pelješca, zaključila je.

27. travanj 2024 05:42