StoryEditorOCM
PelješacVRSTA ORHIDEJE

‘Goli čovjek‘ raste na Pelješcu i na otocima, afrodizijak je, ali nikako se ne smije brati!

Piše D. M. L.
10. travnja 2024. - 15:20

Povjesničar Ivan Pamić, porijeklom iz pradavnog sela Nakovana na Pelješcu, objavio je na svojoj fb stranici zanimljivu priču o ‘golom čoviku‘. Riječ je o cvijetu iz porodice orhideja:

- Goli čovik podno Grada u Nakovani. Kaćun (lat., Orchis), rod trajnica iz porodice kaćunovki ili orhideja (Orchidaceae). Latinsko ime roda dolazi iz grčke riječi za testise zbog oblika njegovih gomolja, a zbog specifičnog oblika medne usne ova orhideja kolokvijalno je poznata i kao ‘goli čovjek‘.  Raste na Mediteranu i možete ju pronaći u Dalmaciji i po otocima. Nikako je nemojte brati jer je ugrožena i zakonom zaštićena vrsta - upozorava pelješki povjesničar.

image

‘Goli čovjek‘ podno Grada u Nakovani

Ivan Pamić/

- Cvate u travnju i svibnju te svojim robusnim cvatom prevladava u prostoru dajući mu jedinstven šarm. Rasprostranjena i uobičajena u cijeloj regiji, jedna je od najpoznatijih mediteranskih orhideja. Nalazi se na listi ugroženih vrsta zbog prevelikog branja jer ima antidiuretička, antiflatulentna svojstva i afrodizijak je. Biljka se koristi za pravljenje toplog napitka zvanog salep. U Turskoj je toliko popularna da se godišnje sakupi oko 30 tona gomolja, što je dovelo do ugroženosti te je zabranjen njezin izvoz - ističe Ivan Pamić.

26. travanj 2024 12:08