StoryEditorOCM
PelješacODMARALIŠTE ZA FACE

Država je nedavno upucala milijune u dalmatinski turistički kompleks, a pogledajte kako izgleda! Tajkuni samo čekaju...

Piše Stanislav Soldo
11. studenog 2023. - 07:56

Prošlo je punih 50 godina otkako je hotelski kompleks s kampom u Perni nedaleko Orebića iz civilnih prešao u vojne ruke tadašnje JNA.

Godine su prolazile, u toj pelješkoj oazi su ljetovala i odmarala se vojna lica i osobe povezane s vojskom iz cjelokupne tadašnje države. Ponešto se i ulagalo, uređivani su okoliš i objekti, sređena je plaža.

I tako je "klapalo" do osamostaljenja Hrvatske. A onda je došao Domovinski rat i poratne godine. Nestalo je gostiju iz regije koje su zamijenili hrvatski građani.

Turističkim kompleksom je na početku gospodarilo Ministarstvo obrane, a kasnije Državni ured za upravljanje državnom imovinom i Centar za restrukturiranje i prodaju, ukratko - državne institucije za gospodarenje državnom imovinom. Autokamp i hotel "Komodor" su radili sve do 2018. kada je tadašnji investitor i zakupoprimac odustao od kampa i pripadajućih objekata.

Od tada pa do danas turistička zona na južnoj obali najvećeg dalmatinskog poluotoka je zapuštena, devastirana i zarasla u draču. Uređen je tek manji dio kampa u kojem su postavljene mobilne kućice.

U sastavu turističkog naselja su hotel "Komodor", te bungalovi i kamp "Perna". Prostire se na ukupnoj površini od oko 11 hektara i predstavlja jedinstveni resort smješten na samoj obali.

image
Vojko Bašić/Cropix

Hotel s kapacitetom od 333 sobe odnosno 766 ležajeva, izgrađen je 1974. godine. Osim redovnog održavanja, značajnije ulaganje bilo je prije desetak godina. Tada je uređeno 210 soba, renovirane su kupaonice, a nabavljen je i novi namještaj.

Osim toga renovirana je i kuhinja, uređena terasa, sanirane krovne površine restorana te izgrađena nova kotlovnica. U sklopu naselja su i bungalovi, montažne kućice građene sedamdesetih godina prošlog stoljeća, od kojih su neke potpuno renovirane.

U njima je novi inventar, novi krov, PVC stolarija. Neki apartmani čak imaju i pametne brave za zaključavanje.

Stoga je situacija u Perni još čudnija i žalosnija. Turistički kompleks u koji je "ulupan" veliki novac hrvatskih poreznih obveznika sada zjapi prazan, zapušten i devastiran. Drvena stolarija na bungalovima je otpala, mnogi su i provaljeni.

Ali kada zavirite kroz razbijene škure vidite da bi se tu s minimalnim ulaganjima moglo ugodno ljetovati. U nekima nedostaju kreveti, negdje su raščupani madraci, a u nekima su čak očuvani kuhinjski elementi, štednjaci, hladnjaci, čak i posuđe. Da je to nekada bio renomirani smještajni prostor svjedoči i hortikulturno uređenje premda ukrasno bilje već odavno nitko nije orezao.

Autokamp "Perna" ima 359 parcela za kampiranje s ukupnim kapacitetom za 1000 osoba. U sklopu kampa su recepcija, restoran, igralište za košarku, parkiralište, te tri sanitarna čvora. Nalazi se u neposrednoj blizini plaže, graniči s pomorskim dobrom.

Tijekom 2011. uređen je sanitarni čvor, proširene su prometnice kroz kamp, postavljena je sigurnosna kontrolno ulazno-izlazna rampa s video nadzorom, a u blizini su i solarni paneli koji odavno ne proizvode struju. Ukupna površina naselja iznosi 118.702 četvorna metra, od čega je veći dio u vlasništvu države (106.322 kvadrata), 4150 kvadrata uknjiženo je kao javno dobro, dok je na preostalom dijelu upisano vlasništvo pojedinaca.

image
Vojko Bašić/Cropix

Kako doznajemo, u tijeku su aktivnosti na rješavanju imovinsko pravnih odnosa što dodatno usporava projekt.

Unatoč ulaganjima, kamp, bungalovi i hotel "Komodor" su zapušteni već pet godina. Hotel nije otvorio svoj vrata u sezoni 2019. i od tada je sve krenulo nizbrdo. Dvadesetak radnika je ostalo bez posla, a prostor je prepušten devastaciji i zubu vremena.

Pelješčani s kojima smo razgovarali nisu previše iznenađeni ovakvim raspletom priče oko turističkog naselja "Perna". Kažu da je riječ o atraktivnom prostoru uz more i da sigurno za njega postoji interes ulagača.

No, uvijek postoji i određeni strah od apartmanizacije i betonizacije čim potencijalni investitor kupi atraktivne zemljište uz more. Sumnjaju i zabrinuti su da se zemljište čuva za nekoga tajkuna, jer kako drugačije objasniti činjenicu da je kompleks obnovljen novcem poreznih obveznika pa napušten i devastiran već pet godina.

Prisjetili su se da je "Perna" odlukom Vlade iz 2002. godine bila prenesena u vlasništvo tadašnjeg Hrvatskog fonda za privatizaciju da bi ga Fond unio u kao svoj ulog u "Club Adriatic", novoosnovanu državnu turističku tvrtku pod čijom se "kapom" našao niz nekadašnjih vojnih hotela i odmarališta.

Ta tvrtka je raspolagala sa četiri hotela ("Club Vala" kod Crikvenice, "Hrvatska" i "Alem" u Baškoj Vodi, te "Komodor") i tri kampa ("Uvala Slana" kod Crikvenice, "Baško Polje" i "Perna"). U postupku predstečajne nagodbe nad "Clubom Adriatic" javila se tvrtka "Prosperus-Invest" koja je državnu kompaniju namjeravala dokapitalizirati uz zadržavanje turističkih objekata.

Međutim, budući da se postupak zakomplicirao zbog brojnih žalbi Povjerenstvu za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, sklopljen je sporazum s "Prosperus-Investom" koji je preuzeo upravljanje "Komodorom" i kampom te kompleksima na Kvarneru uz naknadu u iznosu od 2,2 milijuna kuna i dva posto od ukupnog prihoda kampova u razdoblju od 1. srpnja do 31. listopada 2018. godine, kako bi navedeni objekti bilu u funkciji za vrijeme turističke sezone.

Nakon toga je raspisan javni poziv za podnošenje ponuda za zakup kampa "Orebić" s hotelom "Komodor" s početnom godišnjom cijenom od osam milijuna kuna, ali nije realiziran niti je izabran zakupoprimac pa je od tada turistički kompleks prazan i napušten.

O "Perni" smo potražili odgovor u Ministarstvu državne imovine:

image
Vojko Bašić/Cropix

- Turističko naselje "Perna" jedan je od značajnijih projekta ovog Ministarstva te je kao takav naveden u Godišnjem planu upravljanja državnom imovinom za 2024. U planu je navedeno da je ovaj projekt predviđen za realizaciju putem međunarodnog javnog natječaja u 2024. godini.

Cjelokupan obuhvat, površine oko osam hektara, prema Prostornom planu Općine Orebić nalazi se u građevinskom području ugostiteljsko-turističke namjene, oznake T1-hotel, u kojem se uz hotel mogu graditi i vile, a što znači da se na tom području više ne bi trebao nalaziti kamp.

Bitno je napomenuti da Prostorni plan predviđa hotel s najmanje četiri zvjezdice, a maksimalni kapacitet cjelokupnog naselja je 900 kreveta, i to 630 u hotelu i 270 u vilama. Za realizaciju ovog projekta interes je iskazalo više domaćih i stranih investitora.

Odluku o načinu raspolaganja odnosno hoće li se nekretnina dati na prodaju ili će se zasnovati pravo građenja na duži rok (najmanje 60 godina) potrebno je tek donijeti. No, budući da se još uvijek radi o strateškom državnom projektu, pristupit će mu se s oba scenarija.

- Ovisno o rješenju odredit će se i cijena zakupa odnosno prodaje - tvrde u resornoj administraciji.

Na ‘bubnju‘ i ogromne zone: Dječje selo kod Makarske i Jurjeva luka na Lastovu


Godišnji plan upravljanja državnom imovinom navodi sljedeće:

Vila "Svežanj" u Kostreni - prodaja kompleksa s pripadajućom česticom na kojoj se nalaze sportski sadržaji, površine 1,4 hektara

Bivše lječilište "Dječje selo" u Promajni kod Makarske - prodaja zemljišta namijenjenog za izgradnju hotela maksimalnog kapaciteta 800 kreveta, površine 6,8 hektara

Turističko naselje "Perna" - prodaja bivšeg vojnog kompleksa (hotel, kamp i bungalovi) namijenjenog za izgradnju hotela, površine 8,5 hektara

Jurjeva Luka na Lastovu (zajednički projekt s Ministarstvom mora) - prodaja (ili osnivanje prava građenja) zemljišta za izgradnju hotela površine oko 9,3 hektara, davanje koncesije na pomorskom dobru za uređenje plaže ispred hotela i uređenje i izgradnju marine u susjednoj uvali Kremena

Stancija Grande kod Savudrije u Istri - kupoprodaja i osnivanje prava građenja za golf igralište s pratećim objektima i hotelom, površine 50 hektara

image

Apartmanske kućice su uglavnom devastirane

Vojko Bašić/Cropix
image

Hotelski dio radio je do 2019. godine i onda su zaposlenici završili na burzi

Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image

Nekadašnji vojni smještajni kompleks na južnoj obali Pelješca zauzima više od 11 hektara

Vojko Bašić/Cropix
image

Pogled na prostor bivšeg odmarališta u prvom redu do mora

Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
26. travanj 2024 19:38