StoryEditorOCM
PelješacU OREBIĆ PRISTIGLA HRVATSKA VOJSKA

Branimo kuće i ljude, stanje je jako loše, borimo se

Piše Dora Mikelić Foto: Antonio Petrović, Lucija Mrgudić, Frano Fabris, Ante Milat
25. rujna 2018. - 17:39
Katastrofalan šumski požar koji je jutros oko osam sati buknuo nadomak Orebića na Pelješcu i dalje divlja. Kako neslužbeno doznajemo, požar je prošao kroz naselje Stanković te ide prema Orebiću. Na terenu su sve raspoložive kopnene snage, gašenju su se pridružili i civilni dobrovoljci, a u Orebić je upravo pristigla i Hrvatska vojska.
„Branimo kuće i ljude!“ – kratko je izvjestio zapovjednik DVD-a Orebić Nikša Nogalo, a jednako je kratak bio i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović: „Stanje na terenu je jako loše, branimo kuće u Stankovićima“. U trenutku poziva, Simović je prekidao dovod električne energije u kućama nadomak Orebića koje pokušavaju obraniti od vatrene stihije. Vatrena linija je duga nekoliko desetaka kilometara i, kako neslužbeno doznajemo, vatra se širi u dva smjera, prema Donjem i Gornjem Mokalu koji su od Orebića udaljeni četiri kilometra te prema Orebiću, a požar je upravo prošao kroz naselje Stankovići. Kampovi i kuće u evakuiranom Mokalu su obranjeni, brane se kuće u Stankovićima te na samom početku Orebića kao i benzinska stanica koja se također nalazi na ulazu u Orebić.
S požarom se bore sve raspoložive snage DVD-a Orebić, Korčula i JVP-e Dubrovačko primorje, Hrvatska je vojska u pomoć poslala pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera, jedan kanader i jedan desatni brod. Kako doznajemo od vatrogasaca na terenu, vrlo jaka bura otežava gašenje požara te onemogućava let kanadera koji se priključuju povremeno u trenutku opadanja jačine vjetra.
Cesta za Dubrovnik je još uvijek zatvorena za sav promet, a trajket Sv. Krševan koji inače vozi na relaciji Korčula – Orebić za sad pristaje u Trsteniku. Od Trstenika do Dubrovnika cesta je prohodna. Kako ističe Simović, vatrogasce i Orebićane očekuje neizvjesna i duga noć.
30. travanj 2024 01:18