StoryEditorOCM
NeretvaKUC-KUC

Želite pobijediti u tuckanju uskrsnih jaja? Najbolja su jaja morke, perlinke, faraonke, firaunke ili ćirke. Ili noja!

Piše Stanislav Soldo
30. ožujka 2024. - 18:47

Uskrsna košarica puna je šarenih jaja. Od onih običnih crvenih, skuhanih s ljuskom kapule, pa do šarenih i rezbarenih jaja, koja su prava mala umjetnička djela. Nekada su za uskrsno bojenje i dekoriranje bila rezervirana samo kokošja jaja, no trendovi se mijenjaju pa se košare pune pačjim, guščjim, purećim, pa čak i nojevim jajima.

Koja su jaja najskuplja, a koja najtvrđa? Najskuplje je nojevo jaje. Cijena? Prava sitnica, 20 eura! A najtvrđe? Najtvrđe je jaje faraonke (biserke), puno je manje, ali ima tvrđu ljusku. Zapravo je ovo jaje kralj među uskrsnim jajima. Njime se mogu potući sva ostala jaja, ni jedno drugo protiv njega nema nikakve šanse.

Kokoši biserke u Hrvatskoj se još nazivaju i morke, pirke, perlinke, faraonke, firaunke ili ćirke. Podrijetlom su iz Afrike, a spominjali su ih već stari Grci i Rimljani, kojima su ove rijetke kokoši bile svete životinje. Čim se nebo naoblači, one počnu kričati prizivajući kišu.

A meso kao u divljači

Jaja su vrlo dobra i kvalitetna, intenzivne su žute i crvene boje, te su odlična za tjesteninu, a i ljekovita su zbog masnoća koje sadrže. Meso biserki je poput divljači, tamno je i puno je kvalitetnije od ostale peradi, zbog čega je vrlo cijenjeno u kulinarstvu.

Cijena je njihovih jaja od jedan do dva eura. Sitnica za kvalitetu i tvrdoću ljuske koju ima. I pobjedu u kucanju jajima.

Uzgajivači kažu da biserke ne jedu nikakvu posebnu hranu. Jedu sve isto kao i domaća kokoš, ali u procesu kalcifikacije jaja stvara se gotovo neprobojna ljuska. Vjerojatno je to tako evolucijski, kako bi se spriječilo predatore da pojedu jaja i kako bi biserka opstala u Africi, odakle je i došla kod nas – govore nam uzgajivači. Doduše, uzgajivača u Dalmaciji je vrlo malo, biserke kokodaču uglavnom u Slavoniji i Lici.

image
Ante čizmiĆ/Cropix

Ipak, rekorderi su nojeva jaja, i po cijeni i po veličini.

Teška su od 1,2 do 1,5 kilograma, a cijena im je dvadesetak eura. Kuhaju se dulje od dva sata. No zanimljivo je da se prodaje i ljuska nojevih jaja, koja se također koristi za uskrsne dekoracije, ali i za izradu nakita. Iskoristivo je i nojevo perje. Neki će reći da jedan noj vrijedi koliko i bik, no s tim se baš ne slažu uzgajivači ovih pernatih životinja.

– Ljuska nojevih jaja idealna je za oslikavanje. Može imati puno namjena – ističe Vlado Lađarević, nekadašnji uzgajivač nojeva u Brodsko-posavskoj županiji. Naglašava da su nojevi jednostavni za uzgoj, ali da se farme nojeva posljednjih godina gase.

Oslikavaju se i pačja i guščja jaja, koja u pravilu teže oko 70 grama. Kuhaju se dulje od kokošjih i koštaju oko euro. Inače su zdrava, imaju dosta željeza i omega-3 masnih kiselina, ali i dulji rok trajanja.

image

Ovo je prava umjetnost

Ante čizmiĆ/Cropix

Ipak, najjeftinija su kokošja jaja, koje se najviše i boje za Uskrs. Prodaju se po cijeni od 20 do 40 centi, dok su nešto skuplja ekološka i iz slobodnog uzgoja, koja koštaju i pola eura.

I jaja japanskih prepelica mogu se bojiti i oslikavati, no to rijetki rade jer su jaja sama po sebi točkasta pa teško primaju boju. Koštaju oko 15 centi.

Za jedno jaje 30 sati

Metkovka Dunja Palaversa, umirovljena magistra farmacije, pretvorila je izradu pisanica u umjetnost. Za obradu i oslikavanje jednog jaja Dunja utroši i tridesetak sati, ovisno o tome koliko je šara zahtjevna.

image

Najcjenjenija su jaja noja

Joško Ponoš/Cropix

Nekada se vjerovalo da višebojna jaja imaju posebnu snagu. Crvena simbolizira milosrđe, radost života i ljubavi, Kristovu muku, bijela čistoću i djevičanstvo, žuta svjetlost, žetvu i mladost, zlatna duhovnost i mudrost, crna vječnost, smrt, strah i neznanje, plava istinu i nebo, zelena plodnost, zdravlje i bogatstvo, ružičasta uspjeh i zadovoljstvo, smeđa velikodušnost, žetvu i tlo, ljubičasta povjerenje i strpljivost, a narančasta izdržljivost. Kombinacija četiri i više boja na jednoj pisanici simbolizira obiteljsku sreću, mir i ljubav.

Bilo pačje, guščje, kokošje ili nojevo jaje, svako od njih ima svoju priču i svoje značenje u uskrsnoj košarici.

01. svibanj 2024 02:29