StoryEditorOCM
NeretvaPojezerje

Zanimljiva poslovna inicijativa: Poduzetnik Ante Zloić otkupljuje 50 vagona grožđa

Piše Stanislav Soldo
8. listopada 2021. - 12:23

Na području Pojezerja ostalo je oko 500 tona tržišnih viškova grožđa, koje vinogradari za sada ne mogu prodati. Ove jeseni loza je dobro rodila pa je i urod veći što je stvorilo probleme u plasmanu grožđa.

Kako bi se utržilo i preradilo takvo grožđe poduzetnik Ante Zloić, vlasnik tvrtke 3E Turizam postigao je dogovor sa lokalnim vinogradarima o otkupu viškova. Riječ je o zanimljivoj poslovnoj inicijativi do sada neviđenoj na ovim prostorima. Naime, nije riječ o klasičnom otkupu grožđa već o svojevrsnoj poslovnoj suradnji poduzetnika Zloića i lokalnih vinogradara. Vinogradari daju svoje grožđe na preradu u vino koju će voditi i organizirati tvrtka 3E Turizam. Nakon toga vino će se enološki klasificirati i tada će se vinogradarima isplatiti novčani iznosi za predano grožđe.

- Svakako ćemo vrednovati kvalitetu- kazao nam je poduzetnik Zloić, koji će na ovakav način surađivati sa 70 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa područja Pojezerja.

Slijedeći korak je obilazak vinograda i analiza šećera i sortimenta grožđa-rekao je Zloić koji uskoro preuzima i vinariju Vrgorka iz Vrgorca koja je već nekoliko godina u stečaju i u njoj namjerava revitalizirati proizvodnju vina i otkup grožđa. Upravo je ova vinarija bila okosnica jezersko-vrgorskog vinogradarstva i otkako je završila u stečaju ovdašnji poljoprivrednici su se mučili sa plasmanom viškova grožđa, koje nisu mogli prodati na dalmatinskim tržnicama ili preraditi u vino u vlastitim podrumima.

Vinarija ima u Otrić-Seocima vinograde na više od 250 hektara koji će se obnoviti za ponovnu proizvodnju.

Tvrtka "3E Turizam", je sa zagrebačkom adresom i specijalizirana je za projektiranje i izgradnju hotela. Vlasnik Ante Zloić podrijetlom je iz Pojezerja i ima emotivno-zavičajne veze sa ovim krajem pa ne čudi njegovo ulaganje u vinariju i pokretanje biznisa sa grožđem i vinom.

Načelnik općine Pojezerje, Boro Dominiković zadovoljan je sa postignutim dogovorom o suradnji vinogradara i poduzetnika Zloića. To će po njegovim riječima biti dodatni poticaj razvoju vinarstva i vinogradarstva u Pojezerju, koje slovi za najveće dalmatinsko vinogorje.

28. travanj 2024 06:15