StoryEditorOCM
NeretvaSadnja lukovica

Vrtlari čuvajte se lukove mušice i žičnjaka, napadaju luk, češnjak, ljutiku, poriluk

Piše Stanislav Soldo
29. listopada 2023. - 08:56

Vrijeme je sadnje lukovičastog povrća. Kod proizvodnje ozimog luka i češnjaka potrebno je na većim površinama provoditi suzbijanje korova. U ovom periodu moguće je koristiti neki od slijedećih herbicida:

STOMP AQUA*: Namijenjen je suzbijanju jednogodišnjih uskolisnih korova i smanjenje zakorovljenosti širokolisnih korova kod luka i češnjaka. Za jednogodišnje uskolisne i jednogodišnji širokolisnih korova koristi se i preparat

CHALLENGE 600 koji se smije koristiti najviše jedanput godišnje na istoj površini, jednokratno ili u podijeljenoj (split) aplikaciji, sukladno odobrenoj primjeni kod sadnje luk iz sjemena, lučica, češnjak i vlasac.

Jednogodišnji travni korovi tretiraju se sa FILON 80 EC rano poslije nicanja lukovica.

Kod uzgoja luka na manjim površinama moguće je prekrivanje tek izniklog luka sa agrotekstilom (lutrasilom, agril), da se spriječi napad lukove muhe (Delia spp.).

Za suzbijanje lukove muhe i žičnjaka u usjevima luka, češnjaka i kozjaka (uzgoja na otvorenom), može se koristiti pripravak Columbo 0,8 MG. Primjena u količini 12 kg/ha. Sredstvo se primjenjuje t tretiranjem u brazdu oko zone korijena na dubinu 8 cm, pomoću deponatora.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavum preporučuju u poljoprivredno savjetodavnoj službi.

25. travanj 2024 23:08