StoryEditorOCM
NeretvaPožar u močvari

Vatra guta trstiku i šaš u ornitološkom rezervatu jezera Kuti

Piše Stanislav Soldo
30. siječnja 2024. - 19:05

Gori nekoliko desetaka hektara trstike i šaša na nepristupačnom terenu prema jezeru Kuti. Kako doznajemo, vatrena buktinja ne ugrožava ljude i njihovu imovinu pa na teren nisu izašle vatrogasne postrojbe. Neodgovorni pojedinci svake godine u zimskim mjesecima iznova potpaljuju vatru u močvari. Najčešće se za to optužuju lovci koji tako uređuju takozvane lovačke čeke, no lovačke udruge to demantiraju. Palitelji se uglavnom ne otkriju i tako prolaze nekažnjeno.

U dolini Neretve nalaze se najveći ostaci sredozemnih močvara u Hrvatskoj koji su ujedno i stanište brojnih životinjskih i biljnih vrsta. Zanimljivo je da močvarna područja osiguravaju veću kvalitetu vode i smanjuju štetu od poplava zadržavajući velike količine poplavnih voda pa ih stoga treba čuvati netaknutima. Nažalost, vatra u delti Neretve svake godine proguta na desetke hektara močvarnih površina, ugrožavaju se tako staništa prica i mnoge biljne vrste.

Na području delte Neretve nalaze se posebni ornitološki rezervati Ušće Neretve, Kuti, Prud, Pod Gredom i Orepak. Tako su neretvanski trščaci staništa i odmorišta za mnogobrojne vrste ptica koje su tu duže ili kraće zadržavaju. Stoga je paljenje tršćaka neprihvatljiva pojava, smatraju ljubitelji ptica i prirode iz doline Neretve.

Prema Zakonu o zaštiti požara, fizička osoba koja izazove požar kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 1990,00 € pa do 19908,00 € ili zatvorom od 60 dana. U slučaju dovođenja u opasnost života ili imovine, može se izreći zakonska kazna zatvora do 3 godine u slučaju da je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana zatvorska kazna je od šest mjeseci do pet godina.

26. travanj 2024 11:03