StoryEditorOCM
Neretvanovčani poticaji

Unaprijeđenje uzgoja ovaca i koza: za "čistokrvne" pasmine potpora od 130 kuna po grlu

Piše Stanislav Soldo
4. studenog 2021. - 07:37

Stočari koji uzgajaju čiste pasmine ovaca i koza upisane u pasminske matične knjige imaju pravo na novčanu potporu za svako grlo stoke. U Republici Hrvatskoj uzgaja se 16 pasmina ovaca, od kojih je 9 izvornih (dalmatinska pramenka, cigaja, lička pramenka, istarska ovca, creska ovca, rapska ovca, krčka ovca, paška ovca, dubrovačka ruda), a 7 je inozemnih pasmina (njemački merino, safolk, solčavsko-jezerska ovca, istočnofrizijska ovca, travnička pramenka, romanovska, lakon) koje su svojevremeno uvezene i čiji se uzgoj nastavio u Hrvatskoj. Uzgaja se šest pasmina koza, od kojih su tri izvorne (hrvatska šarena koza, hrvatska bijela koza i istarska koza) te 3 inozemne pasmine (alpina, sanska i burska koza).

Pravilnik o provedbi Programa potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za razdoblje od 2021. do 2023. propisuje uvjete prihvatljivosti korisnika i grla uzgojno valjanih ovaca i koza unutar programa te način i razdoblje za podnošenje zahtjeva za potporu.

Pravilnikom je propisan postupak podnošenja i dodjele potpore te provođenje administrativne kontrole. Najviši iznos potpore koji može biti dodijeljen je 130 kuna po prihvatljivom grlu uzgojno valjanih ovaca ili koza, a podnošenje zahtjeva za potporu iznimno za 2021. godinu je moguće do 26. studenog.

Dodjela potpore ima za cilj unaprjeđenje provedbe uzgojnih programa uzgojno valjanih ovaca i koza, povećanje broja uzgojno valjanih ovaca i koza, poboljšanje bitnih proizvodnih svojstava – proizvodnje mlijeka i mesa, poticanje gospodarske konkurentnosti ovčarske i kozarske proizvodnje te poboljšanje statusa poljoprivrednika u vrijednosnom lancu, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

29. svibanj 2024 10:35