StoryEditorOCM
Neretvapredstavljaju opasnost

S pločanske rive uklanjaju palme stare 50-ak godina, umjesto njih posadit će autohtone vrste

Piše DV
3. svibnja 2023. - 15:55

Grad Ploče i gradsko društvo Komunalno održavanje, u petak, 5. svibnja započet će postupak uklanjanja palmi s rive. Radi se o palmama posađenima početkom 70-ih godina koje su već neko vrijeme napadnute nametnicima - palminom pipom koja je na isti način poharala brojne druge palme na obali, najavili su iz gradske uprave.

Palme su zbog nametnika još prije dvije godine ostale bez krošnji, a sada je došlo i do truljenja i sušenja debla zbog čega postoji potencijalna opasnost da stabla visoka u prosjeku sedam, osam metara počnu pucati, a time stvarati neposrednu opasnost za ljude i imovinu.

„Palme su dio vizure našeg grada 50-ak godina, nešto za što smo svi na neki način sentimentalno vezani, ali sigurnost nema alternativu. Pokazalo se na primjeru niza drugih gradova da palme nisu vrsta koja je održiva i da su iznimno podložne štetnicima. Sadnja novih palmi zbog toga se ne čini racionalnom, jer osim što su prilično skupe sadnice, potencijalno opet mogu oboljeti i zato je jedina ispravna odluka ići u uklanjanje“, rekao je gradonačelnik Mišo Krstičević.

Ovu odluku stručne službe grada donijele su u suradnji s vanjskim stručnjacima s područja hortikulture koji su nakon detaljne analize procijenili kako, nažalost, nema nade da će se palme oporaviti te da u budućnosti mogu predstavljati sigurnosni rizik, stoji u priopćenju.

image

Arhivska snimka pločanske rive

Grad Ploče/Grad Ploče

Grad je još ranije osigurao vanjsko sufinanciranje u iznosu od 80 posto za projekt vrijedan gotovo tri milijuna kuna za revitalizaciju šest zelenih zona diljem grada, među kojima je predviđena i riva.

Umjesto palmi, posadit će se autohtona vrsta, puno otpornija na bolesti, štetnike, koja dobro podnosi sušu i posolicu, a to je hrast crnika ili česmina.

„Posadit ćemo stabla starosti 12-15 godina, visine oko četiri metra koja u jednoj godini mogu narasti od 30 do 60 cm tako da ćemo odmah imati već dobro uzrasla stabla koja će se lijepo uklopiti u postojeći krajobraz te će povećati estetsku i ambijentalnu vrijednost prostora. Kao što su ranije bile palme, i ovaj novi drvored postat će vrlo brzo dio identiteta našeg grada“, rekao je gradonačelnik Krstičević.

Radovi na uklanjanju trajat će tri-četiri dana, a nakon toga slijedi frezanje korijenja palme kako bi se osigurale rupe u koje će se, po dovršetku nabave sadnog materijala, posaditi nova stabla. Paralelno s uklanjanjem palmi započet će i postavljanje potpuno novog sustava za navodnjavanje. Bit će to prva u nizu aktivnosti projekta ozelenjavanja, nakon koje će se obnova zelenog fonda vršiti i u centralnom parku u Ul. V. Nazora, saniranom pokosu kraj zgrade Policijske postaje, prostoru pokraj mosta i pijace, prostoru neposredno uz Ul. V. Nazora te u parku ispred Gradske uprave. Dinamika sadnje na dijelu lokacija ovisi o završetku aktivnosti na aglomeraciji. Ukupno je predviđeno 5907 sadnica bilja, grmlja i stabala te 4903 metra sustava za navodnjavanje.

26. travanj 2024 20:49