StoryEditorOCM
NeretvaINSPEKCIJSKI NADZOR ZBOG TRAGIČNE SMRTI DJETETA

U Metkoviću, gdje je preminuo dječak, istražuju pet liječnika

18. prosinca 2018. - 16:18
Inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva i Hrvatske liječničke komore koji je proveden u Metkoviću zbog nedavne tragične smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, koji je preminuo u splitskom KBC-u zbog septičnog šoka uzrokovanog neodgovarajućim liječenjem gripe i streptokokne upale grla, okončan je u utorak.
Istraživane su tri liječnice s hitne medicinske pomoći koje su u nedjelju i ponedjeljak radile. Naime, u nedjelju su roditelji dječaka doveli u 10,45 sati na hitnu pomoć, kada ga je primila i pregledala liječnica koja je tada bila u smjeni. Zatim je dijete ponovno dovezeno u ponedjeljak u 2 sata ujutro, te na kraju oko 9 sati kada je pozvan helikopter.
- Dijete je bilo dva puta na hitnoj pomoći i obadva puta je pregledano - kazao je ravnatelj zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić.
Kako doznajemo, inspekcijski nadzor u Metkoviću proveden je nad pet liječnica, tri liječnice s hitne pomoći i dvije pedijatrice.
Podsjetimo, devetogodišnjak je imao temperaturu i roditelji su ga pod pretpostavkom da ima običnu virozu, što se poslije pokazalo pogubnim jer je bila gripa, vodili kod njegove pedijatrice koja nije uočila ništa sumnjivo. Nije smatrala da treba vaditi krv niti laboratorijske nalaze i uključila mu je antibiotik. Nakon toga dječaku je bivalo sve gore, u prošlu nedjelju je dva puta bio na hitnoj pomoći ujutro ranije i kasno u noći gdje su ga pregledale dvije dežurne liječnice, kojima ništa nije bilo sumnjivo. U ponedjeljak ujutro ga roditelji ponovno dovode u Dom zdravlja, a kako njegova pedijatrica toga dana radi drugu smjenu sa djetetom opet dolaze na hitnu kod treće doktorice (sve se odvija u kompleksu Doma zdravlja na nekih pedesetak metara udaljenosti). Tada ih doktorica s hitne vraća da traže pedijatra. U jednoj pedijatrijskoj ambulanti je bila gužva, pa oni odlaze kod dr. Ksenije Kaleb čija je ordinacija na katu Doma zdravlja. Ona prepoznaje po život ugroženo stanje dječaka koji već tetura u polusvjesnom stanju, pluća su mu kolabirala. Alarmira ponovno hitnu pomoć, dolazi helikopter i dijete se vozi u Split, gdje nakon dvadeset sati borbe za život umire od streptokokne sepse.
Osim u Metkoviću inspekcija obavlja i nadzor u KBC Split gdje je devetogodišnjak i preminuo, a nalaz inspekcije se očekuje koncem tjedna.
27. travanj 2024 20:58