StoryEditorOCM
Neretvaveprovi pošteđeni

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji neće se produžiti odstrel divljih svinja jer su već na biološkom minimumu

Piše Stanislav Soldo
17. travnja 2023. - 10:48

Kako bi se smanjile štete od divljih svinja, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je naredbu kojom je lovačkim društvima naložen odstrel veprova i smanjenje brojnog stanja ove divljači. Iz Ministarstva naglašavaju je naredba i dalje na snazi, premda je do 31. ožujka 2023. bilo je potrebno smanjiti brojno stanje divljači svinja divlja (Sus scrofa L.) do biološkog minimuma u onim lovištima gdje je lovnogospodarskim planom utvrđen planirani matični fond svinje divlje, neovisno radi li se o glavnoj ili sporednoj vrsti.

Takvo stanje je potrebno održavati jer je i dalje na snazi odredba predmetne naredbe kojom je propisano da se obustavlja provedba propisa utvrđena lovnogospodarskim planovima u dijelu koji se odnose na smjernice gospodarenja svinjom divljom. Dakle, lov svinje divlje je i dalje dopušten do postizanja biološkog minimuma. Izlučivanje se obustavlja dokle god je brojnost svinje divlje ispod ili na biološkom minimumu. U slučaju da se tijekom lovne godine utvrdi brojnost iznad biološkog minimuma, lovoovlaštenik je dužan izlučiti razliku do tog istog biološkog minimuma. Napominjemo da u skladu s Pravilnikom o sadržaju, načinu izrade i postupku donošenja, odnosno odobravanja lovnogospodarske osnove, programa uzgoja divljači i programa zaštite divljači broj krupne divljači utvrđuje se opažanjem, praćenjem i brojanjem tijekom cijele lovne godine u lovištu, ali i na drugi lovnoj struci priznati način i to najmanje na početku lovne godine, i prije početka lova ali se isto tako smije utvrđivati češće, recimo svaki puta kad postoji mogućnost da je došlo do povećanja brojnosti svinje divlje iznad biološkog minimuma-pojašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako doznajemo u lovačkom savezu, na području Dubrovačko-neretvanske županije divlje svinje su već svedene na biološki minimum te nema potrebe za daljnjim aktivnostima lovačkih društava na terenu po pitanju smanjenja brojnosti veprova.

Podsjetimo, ministarstvo poljoprivrede je odredilo crnu divljač svesti na biološki minimum, što znači lovoovlaštenici u svom lovištu moraju brojnost divljih svinja svesti na minimum odnosno na 50% od ukupnog broja divljači evidentiranoj u Lovno-gospodarskoj osnovi pojedinog društva. I u lovištima gdje divlja svinja nije utvrđena ili je pak evidentirana kao divljač u prolazu, potrebno je izlučiti svako grlo koje se pojavi.

04. svibanj 2024 14:48