StoryEditorOCM
NeretvaIstraga gotova ali...

U Biomu ne vjeruju da je Gipsy imala moždani: "Ptica je bila zdrava i letjela je do Šipana. Netko je udario u glavu"

Piše Stanislav Soldo
4. travnja 2023. - 09:14

  Za udrugu Biom i njezine aktiviste slučaj uginuća ćelavog ibisa, zaštićene ptičje vrste, poznatije pod imenom Gipsy početkom ožujka na predjelu Luke kod Opuzena nije završen.

Iz Bioma ističu da raspolažu informacijama da je Gipsy preminula uslijed tupe traume glave. U prijevodu, ptica je pretrpjela ozljedu glave zbog koje je umrla-tumače stručnjaci Bioma kojima nije jasno trenutno tumačenje policije kako je Gipsy preminula od - moždanog udara.

Podsjetimo, ranije smo objavili da je ptica uginula prirodnom smrću Gipsy od posljedice moždanog udara.

Budući je u konkretnom slučaju utvrđeno kako nema prostrijelnih rana ili tragova koji bi upućivali na nasilje te da je ptica stradala od moždanog udara nema elemenata kaznenog djela i slučaj uginuća ženke ćelavog ibisa, Gipsy je zaključen, doznali smo u PU Dubrovačko-neretvanskoj.

Međutim u Biomu ustrajavaju na svojoj teoriji da je ptica nasilno umorena.

- Ostaje pitanje, zbog čega je došlo do krvarenja u mozgu, odnosno moždanog udara. S obzirom da se radi o slučaju od velikog interesa javnosti, nalaze ćemo objaviti čim ih dobijemo, zaključuju iz udruge Biom.

Potencijalni razlozi takvog uginuća su najvjerojatnije nastreljivanje ili neka druga vrsta fizičkog ozljeđivanja, a moguće je i akutno trovanje. Prirodna smrt je malo vjerojatna, osim u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta, ali takvih uvjeta nije bilo na dan uginuća-objavili su iz Bioma. Ćelavi ibis Gipsy se prema podacima sa satelitskog odašiljača, normalno kretao između noćilišta i hranilišta i čak odletio do otoka Šipana i nazad dan prije smrti. Takva aktivnost upućuje na zdravu pticu koja je nasilno nastradala. Ptica koja umire prirodnom smrću prije uginuća smanji svoje kretanje i često nekoliko dana stoji na istom mjestu. To znači da je Gipsy bila u dobroj fizičkoj kondiciji, spremna za migraciju. Na dan smrti je, po već uobičajenoj navici, ujutro otišla na hranjenje. No, 15 minuta kasnije bila je mrtva – protumačili su stručnjaci austrijskog Waldrappteama koji je nadležan za satelitsko (GPS) praćenje ćelavih ibisa u sklopu europskog projekta LIFE Northern Bald Ibis.

28. travanj 2024 13:57