StoryEditorOCM
NeretvaOsnovna zdravstvena usluga za najmlađe više neće nedostajati

Roditelji i mali pacijenti mogu odahnuti, Ploče su trajno osigurale pedijatra

Piše Ante Šunjić
19. veljače 2024. - 07:30

Ploče su dugoročno riješile problem pedijatra! Ovu lijepu vijest potvrdila nam je mlada specijalistica pedijatrije Ana Čovo Dujmović koja, u sklopu Doma zdravlja Ploče, odnedavno vodi Pedijatrijsku ordinaciju. To znači veliko olakšanje za stotine roditelja male djece s područja Grada Ploča, dijela Makarskoga primorja i dijela poluotoka Pelješca koje pločanska Pedijatrijska ordinacija pokriva.

Splet sretnih okolnosti

Nisu Ploče jedini grad koji se suočavao s ovakvom vrstom problema, u Hrvatskoj nedostaje više od 70 pedijatara kako bi se popunila mreža, a od postojećih oko 250, stotinjak je starije od 60 godina. Deset godina poslove pedijatra u Pločama obavljao je dr. Latif Uzunaj koji je bio zaposlen na određeno vrijeme, a naposljetku je otišao u mirovinu. Dom zdravlja Ploče raspisivao je natječaje na koje se nitko nije javljao, pa su u nedostatku vlastite ordinacije čiji su rad sufinancirali Dom zdravlja, Dubrovačko – neretvanska županija i Grad Ploče, Pločani bili prisiljeni okrenuti se najbliže udaljenom Metkoviću ili nekim drugim gradovima. Pločanski Dom zdravlja zamolio je tada roditelje da djecu do sedam godina starosti upišu kod najbližega pedijatra, a starije od sedam u ordinaciju obiteljske medicine ili kod pedijatra – po osobnom izboru.

Dolaskom dr. Čovo Dujmović definitivno je otklonjena i sve donedavno realna prijetnja gašenja pedijatrijske ordinacije, što bi se vjerojatno dogodilo da nije nastavila s radom u razumnom roku, a tek to bi predstavljalo katastrofu. Splićanku s opuzenskom adresom zatekli smo u ordinaciji dok je pregledavala jednoga dječaka. Svakoga dana pregleda četrdesetak pacijenata, posla ima, ali se ne žali, kaže, zato je i došla. Od njenoga dolaska, u srpnju prošle godine, broj pacijenata povećao se za gotovo dvije stotine, pa ih je sada oko 700.

A njen dolazak u Ploče bio je "splet sretnih okolnosti". Imala je tri top želje: ginekologija, pedijatrija i oftalmologija. Nakon završetka staža, životni put doveo ju je u Opuzen, gdje se udala i zasnovala obitelj. Ravnatelj Doma zdravlja Ploče dr. Vinko Matić ponudio joj je da radi kao zamjena u obiteljskoj ordinaciji, te u Turističkoj ambulanti, koja također djeluje u sklopu Doma zdravlja. Prihvatila je poziv, a nekako u isto vrijeme, u prijevremenu mirovinu otišla je tadašnja pedijatrica dr. Berislava Švelh Krsnik. Uslijedila je nova ponuda ravnatelja Matića, pa je dr. Čovo Dujmović počela raditi u pločanskome Domu zdravlja 2012. godine, a godinu dana nakon toga otišla na specijalizaciju. Njen povratak u ordinaciji usporilo je majčinstvo, postala je majka troje djece, na što je, kako ističe, posebno ponosna.

Od siječnja ove godine nositelj je tima Pedijatrijske ordinacije Ploče. Kako bi se što kvalitetnije posvetila zdravstvenoj zaštiti djece, brinula o poboljšanju njihova zdravlja i otklanjanju faktora rizika koji ugrožavaju normalan rast i razvoj djeteta, dr. Čovo Dujmović ističe važnost uvjeta rada i suradnje sa svima koji mogu pomoći. Naglašava dobru suradnju s Upravom Doma zdravlja i sa suradnim strukama. Pohvalila je inicijativu Grada Ploča koji je osigurao CRP uređaj, kao i Mjesnog odbora Ploče koji je već u dva navrata donirao reagense za taj uređaj. Veliko bi olakšanje bilo kada bi pločanski laboratorij proradio u punom opsegu, što iziskuje zapošljavanje magistra medicinske biokemije, pa bi se izbjegla sadašnja situacija, kada se samo do devet sati ujutro uzimaju uzorci za obradu, a onda laboranti uzorke krvi nose u Metković.

Nije sve tako crno

Uz redovni posao, dr. Čovo Dujmović, svjesna važnosti prevencije i edukacije, nastojati će intezivirati suradnju s roditeljima djece, te ostvariti kontakte s Dječjim vrtićem Ploče i Zavodom za javno zdravstvo, organizirati radionice kako bi se roditeljima približili određeni pojmovi i otklonili strahovi koji se javljaju o određenim situacijama.

Protivno javnoj predožbi dijela građana o deficitu sadržaja koji bi mlade ljude potakli na ostanak u Pločama, kao i o nepovoljnoj dobnoj strukturi gotovo svih liječnika obiteljske medicine koji su pred ispunjenjem ili su ispunili uvjete za mirovinu, ova 39-godišnja liječnica unosi dašak optimizma koji objašnjava na slijedeće način: "Došla sam iz Splita, velikoga grada u odnosu na Ploče. Iako je riječ o malom gradu, smatram da ima sve potrebne sadržaje za normalan obiteljski život. Svjesna sam da većina liječnika obiteljske medicine uskoro ide u mirovinu, ali nije sve tako crno. Osim mene, imamo tri mlade doktorice dentalne medicine i još jednu u obiteljskoj medicini. Trebamo biti optimisti i vjerovati da će se stvari riješiti na najbolji način za naše pacijente".

30. travanj 2024 23:40