StoryEditorOCM
NeretvaKraljica zime

Raštika na sto načina, sa suhim mesom, tjestenina sa raštikom, pesto od raštike na tostiranom kruhu...

Piše Stanislav Soldo
22. siječnja 2024. - 09:07

Što je bolje kuhana raštika sa suhim svinjskim mesom i bravetinom, raštika sa liskom ili pak neki od novih način spremanja raštike poput umaka sa tjesteninom ili pesta od raštike na tostiranom kruhu ? Vrijeme je od raštike, koja je posebno cijenjena delicija u Dalmaciji.

image
Cropix

Zanimljivo je da se neretvanska raštika kuha na specifičan način jer se dodaje malo koromača a ponekada i neretvanska ljuta paprika-suhi faferon, koji opet daju potpuno lokalni ljuti naglasak u kojem ljutina postaje slatkoća. Inače recept je star još iz antičkog doba, osim krumpira, koji je u ove krajeve stigao kasnije, a recepti kuhanja raštike mogu se pronaći u antičkim i rimskim kuharicama.

Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu radi velike količine vitamina i minerala. Rašika u sebi sadrži vitamine A, B, C i E. Od svih kupusnjača ima najviše vitamina A. Osim toga, odličan je izvor vitamina C - samo 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za tim vitaminom. U sebi sadrži veliku količinu kalcija, antioksidansa luteina i zeaksantina. Riznica je cinka, mangana i folne kiseline. Postala je popularna čak i u Americi.

image
Cropix

Svatko raštiku može kuhati na svoj način onako kako mu najbolje odgovara a kako se raštika kuha i degustira pokazale su brojne natjecateljske ekipe na tradicionalnoj raštikijadi koja se održala u naselju Vidu i na koji su sudjelovale 22 ekipe. Prema odluci stručnoga žirija, koji se sastojao i od predstavnika svih ekipa, najbolju raštiku skuhala je ekipa "Ribarska noć Ploče". Drugo mjesto osvojila je ekipa "Kako bilo", a treće "Gusine". Nagrada za opći dojam pripala je ekipi "Čimule".

image
Nikola Vilic/Cropix

Neretvanska raštika sa liskom

Očistiti kupus, izrezati ga na manje komade i prokuhati. Baciti prvu vodu, uliti drugu, izrezati krumpir na komade, kapulu i staviti da se kuha. U posebnoj teći staviti lisku i skuhati. Ocjediti vodu u kojoj se kuhala liska i u nju staviti raštiku i jednu jušnu žlicu svinjske masti. Po želji posoliti i poslužiti skupa sa mesom liske.

image
Cropix

Raštika sa suhim mesom

Staviti u dubok lonac kilogram raštike, kilogram krumpira i pola kilograma suhog mesa (rebara ili nogica).

Kada je meso skuhano dodati maslinovo ulje i po želji jednu ljutu papriku. Začiniti soli i paprom i poslužiti.

image
Nikola Vilic/Cropix

Pestro i umak od raštike

Tjestenina po želji, kilogram raštike, bademi, orasi (orašasto voće),maslinovo ulje, limunov sok, češnjak, parmezan, sol i papar. U posoljenoj kipućoj vodi skuhati raštiku, zatim je izvaditi i skupa sa bademima, peršinovim listom, češnjakom, parmezanom, maslinovim uljem i limunovim sokom usitniti u blenderu. Po želji dodati sol i svježe mljeveni papar.

U vodi u kojoj se kuhala raštika skuhati tjesteninu. Zatim je procijediti i pomiješati sa umakom. Po želji dodati malo maslaca i parmezana.

Ako ne želite tjesteinu izblendani pesto od raštike možete mazati na tostiranom kruhu

 

27. travanj 2024 11:15