StoryEditorOCM
NeretvaSVEČANO I EMOTIVNO

Prva generacija pločanskih ugostitelja proslavila 50 godina mature!

Piše Ante Šunjić
19. listopada 2021. - 08:19

Svečano i emotivno je bilo u poznatom pločanskom restoranu Fulin, prva generacija Ugostiteljske škole u Pločama proslavila je hvale vrijedan jubilej – 50 godina mature.  Točnije, taj se izniman jubilej trebao proslaviti lani, ali je zbog poznate situacije s koronom prolongiran za ovu godinu. Sada već davne 1967. godine prvi razred upisalo je 46 polaznika, a školu je završilo njih 38, dok su ostali prešli u druge škole ili su se odselili iz Ploča. Njihova razrednica bila je Olimpija Stevanov, a funkciju direktora škole u to vrijeme obnašao je Tomislav Bobanac. Ovogodišnjoj proslavi nazočio je Joze Pažin, jedan od njihovih profesora. Ostali profesori koji su im predavali su: Ante Tonći Barbir, Ante Gašpar, Josip Maleta, Veseljko Perić, Jure Žderić, Smiljan Vlahović i Ismet Šehović. U vrijeme kada je škola osnovana, na ovom dijelu Dalmacije postojale su još samo dvije ugostiteljske škole, u Makarskoj i u Dubrovniku.

Životni putevi prve su pločanske ugostitelje odveli na razne krajeve svijeta, neki se nisu vidjeli dugi niz godina, a više nisu svi ni među živima. Zato su se sudionici ovogodišnje proslave najprije prisjetili svih umrlih kolega i profesora, nakon čega su se u višesatnom druženju prisjećali nekadašnjih događaja i raspravljali o brojnim aktualnostima.

Prisjetimo se prvih polaznika Ugostiteljske škole u Pločama: Mate Andačić, Branka Barbir, Danko Bebić, Ivica Bošković, Pavo Buljubašić, Ivan Bustruc, Marija Čotić, Mila Ćendo, Petar Čotić, Sveta Čović, Jure Đugum, Marko Erceg, Branko Glamuzina, Joze Gnječ, Pavo Ivanković, Drago Jerković, Marija Jurković, Joško Karamatić, Kata Karamatić, Tonka Karamatić, Matija Klinac, Dušan Kuran, Senka Kuran, Hinko Mateljak, Goran Mateljak, Vera Marinović, Milica Musulin, Zorka Mihaljević, Branka Murić, Anka Nikolić, Ivica Pećar, Mate Puljan, Ružica Radaljac, Anđelka Šalinović, Jolanda Šetka, Luka Šetka, Ante Štrbić, Matilda Sršen, Ante Vučković, Nada Zmijarević.

02. lipanj 2024 16:06