StoryEditorOCM
NeretvaBruse se zadnje pripreme za Maraton

Prateće brodice mogu na Neretvu samo sa dozvolom: " Sigurnost lađara nam je na prvom mjestu"

Piše Stanislav Soldo
8. kolovoza 2023. - 09:37

Bruse se posljednje pripreme pred 26. Maraton lađa,  koji će se voziti u subotu 12. kolovoza. Ove godine prijavljeno je 29 lađarskih ekipa (19 iz doline Neretve, 8 sa kontinenta te dvije ekipe iz inozemstva) koje će zaveslati na Neretvi od Metkovića do Ploča na stazi dugoj 22.5 kilometara.

O maratonu se ovih dana puno govori u dolini Neretve. Maraton je glavna tema, bacaju se oklade tko su favoriti i koja će ekipa pobijediti i podignuti veliki prijelazni brončani štit kneza Domagoja. Za tri uzastopce osvojena prva mjesta na maratonu lađa, štit se dodjeljuje u trajno vlasništvo, što je velika čast i težnja svake lađarske ekipe koja sudjeluje na maratonu.

Maraton se tradicionalno se održava druge subote u kolovozu. Preko 300 veslača sudjeluje na utrci koja se vesla rijekom Neretvom i njenim rukavcima na potezu od Metkovića do Ploča. Maraton lađa tijekom godina postao je najveći maritimni sportski događaj u ovom dijelu Europe te iz godine u godinu privlači sve veći broj veslača i gledatelja. Masovni događaj zahtijeva i posebne mjere sigurnosti koje su ove godine dignute na puno veću razinu.

Tako lađare na rijeci Neretvi mogu pratiti samo brodice sa dozvolom, vodenim skuterima zabranjena plovidba Neretvom.

Puno je sigurnosnih pitanja oko Maratona lađa, na kojem uz 350 lađara koji veslaju sudjeluje još više tisuća ljudi na vodi i na kopnu. Do sada je problem nastajao na trasi maratona kada stotine većih i manjih plovila ponesenih adrenalinom krene za lađarima. Veći brodovi uzburkaju Neretvu stvore se veliki valovi pa se često zna dogoditi da se nedugo nakon starta potope lađarske ekipe. Ali lađari su vješti i uigrani oni se vrlo brzo vrate u pogon i nastave natjecanje. Međutim prošle godine se dogodio sudar plovila koji su prate maraton i prava je sreća da nitko nije stradao.

image

Mišo Glavinić direktor Maratona lađa

Foto: Tonci Plazibat/HANZA MEDIA

Stoga je udruga lađara ove godine stavila naglasak na sigurnost svih sudionika Maratona lađa, kako veslača tako i pratećih brodova.

Udruga lađara Neretve radi naše i sigurnosti svih natjecatelja i sudionika ove godine ide u smjeru podizanja sigurnosti na jedan veći nivo sve u svrhu da se veslačima omoguće što regularniji uvjeti za nastup, a pratiteljima u brodicama sigurno praćenje uz poštivanje pravila-ističe direktor Maratona lađa, Mišo Glavinić.

Iz udruge lađara napominju da je za dane 10.08.2023 kada je Maraton lađarica te za 12.08.2023 zabrana plovidbe svim plovilima rijekom Neretvom izuzev plovila koje dobiju dozvolu udruge lađara Neretve. Stoga mole sve zainteresirane da se jave udruzi lađara Neretve kako bi dobili dopuštenje za praćenje Maratona.

Dakle, brodovima, brodicama, jahtama, čamcima i drugim plovilima neće biti dopuštena plovidba Neretvom osim uz odobrenje udruge lađara. Vodenim skuterima (plovilima na vodomlazni pogon) neće se izdavati akreditacije za plovidbu Neretvom i praćenje maratona.

image
HANZA MEDIA

Naglašeno je da sva plovila moraju biti uredno registrirana i opremljena sukladno Pravilniku o brodicama, čamcima i jahtama te se posebno upozorava zapovjednike tih brodica da broj članova posade i putnika bude u okviru propisanog broja. Zapovjednici su obvezni tijekom praćenja maratona postupati po uputama organizatora 26. Maratona lađa na način da ne ometaju natjecatelje, stoji u obavijesti koju zajednički potpisuju predsjednik udruge lađara Neretve, Luka Oršulić i lučki kapetan Lučke kapetanije Ploče, Joško Nikolić.

- Nama je izuzetno važan start maratona. Tridesetak lađarskih ekipa kada krene to je već 300 zaveslaja i oni sami sebi stvaraju valove a kamoli prateći brodovi i skuteri. U razini robne kuće u Metkoviću niti jedno plovile ne smije biti na lijevoj strani Neretve do mosta tako da će lađari imati slobodu prilikom veslanja-pojasnio je Glavinić.

28. travanj 2024 01:21