StoryEditorOCM
NeretvaŽeđ u Neretvi

Poljoprivrednici uputili dramatičan apel ministrici Vučković: "Treba nam kvalitetna voda za zalijevanje, kupusnjača, jagoda, mandarina "

Piše Stanislav Soldo
24. listopada 2022. - 10:24

Zbog nemogućnosti zalijevanja poljoprivrednih kultura udruga Neretvanska mladež, koja okuplja poljoprivrednika iz doline Neretve dramatičnim apelom obratila se ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

Ove godine u dolini Neretve proizvodi se oko 1,5-2 milijuna sadnica jagoda te 5m ilijuna raznih vrsta zimskih kupusnjača.

Područje donjeg toka rijeke Neretve, Gradovi Opuzen i Ploče te Općina Slivno već 50-takd ana nemaju kišu, a po meteorološkim prognozama, neće je biti ni narednih 7 dana, ističe se u priopćenju.

Jagoda je kao poljoprivredna kultura iznimno osjetljiva na povećanu koncentraciju soli ponajviše NaCl a upravo je trenutna situacija takva. Ista situacija je i sa kupusnjačama. Voćnjaci mandarina vape za vodom. Kiše nema, a voda u kanalima i novoizgrađenom sustavu za navodnjavanje Glog je iznimno loše kvalitete. Kasne sorte mandarina i klementine pokazuju znakove usahlosti, dehidracije i prisilne zriobe.

Slijedom navedenoga možemo zaključiti da prijeti uništenje nasada jagoda i kupusnjača, a

velike štete će vjerojatno nastati na mandarinama, kako u ovoj sezoni, tako i u sljedećojgodini. Vrijeme je kada rane sorte mandarina diferenciraju cvjetne pupove za sljedeću vegetaciju. Uslijed nedostatka vode vjerojatno će doći do fiziološkog poremećaja, koji bi za posljedicu imao izostanak rodnosti. Jagode bi sada trebale biti u fazi intenzivnog rasta i stvaranja proizvodnog potencijala za berbu sljedeće proljeće, međutim u polju je sasvim drugačija situacija. Proizvođači jagoda ne znaju što izabrati: pustiti da nasadi propadnu zbog nedostatka vode ili da istu štetu učine korištenjem jedine dostupne vode koja je izuzetno slana (EC > 5 mikro Simensa/cm, a normalna voda za korištenje ne bi smjela preći 2 mikroSimensa/ cm).

Slijedom svega navedenoga, molimo promptnu reakciju svih nadležnih sa ciljemm Oogućavanja kvalitetne vode za navodnjavanje poljoprivrednih kultura, stoji u priopćenju koje potpisuje agronom, Željko Bjeliš, predsjednik udruge Neretvanska mladež.

06. svibanj 2024 05:29