StoryEditorOCM
NeretvaSezona pomadora

Pogledajte koje sorte daju najbolje prinose, Hektor dugo stoji u hladnjaku, a za šalšu je najbolje "neretvansko čudo"

Piše Stanislav Soldo
27. kolovoza 2023. - 15:03

Sezona je berbe rajčica. Njezino veličanstvo poma, pomadora, pomidor kako ih tko zove sočna ukusna, crvena. Ima ih različitih vrsta od onih sitnih takozvanih cherry hibrida pa do krupnijih primjeraka volovsko srce, jabučar, neretvansko čudo, koja je najbolja za šalšu i pripremanje zimnice.

Zbog većih cijena povrća na tržnicama ovog ljeta za sadnju rajčica u vrtovima odlučuju i oni koji to do sada nikada nisu radili. Osim što će uštedjeti ubrati će i povrće iz vlastite proizvodnje, zdravo i netretirano pesticidima što se ne može reći za ono kupljeno u trgovačkim centrima. Rajčice se uglavnom sade u svibnju i početkom lipnja to su takozvane ranije sorte koje dozrijevaju sredinom ljeta te kasnije sorte koje se sade u kolovozu i dozrijevaju u kasnu jesen.

Proizvođači se uglavnom odlučuju za uzgoj ranih sorti i hibrida rajčice jer daju bolje prinose, premda se u dalmatinskim vrtovima mogu visjeti i tek zasađene mlade sadnice u cvatu.

Najčešće se sadi sorta Hektor. Riječ je o hibridu koji uspijeva dobro u vrtu i plasteniku. Već dva i pol mjeseca nakon sadnje možete se nadati prvim plodovima. Visok je oko 60 centimetara. Plodovi su pravilnog okruglog oblika dosta su čvrsti i dugotrajni u hladnjaku. Jabučar je srednje rana sorta. Ima nešto dužu vegetaciju od Hektora. Plodovi su nešto sitniji, intenzivne su crvene boje. Fenomen se odlikuje velikim prinosom. Dostiže visinu do 180 cm. Plodovi su težine od 90 do 120 grama ovalnog oblika, crveni i mesnati.

Matijas je također dobra sorta rajčica. Može se saditi za ljetnu i jesensku berbu, stoga je pogodan onima koji žele rajčice u svom vrtu imati tijekom čitave godine. Rally je iznimno otporan na biljne bolesti. Dobro rađa i kvalitetni su mu plodovi. Šljivar je kasnija sorta rajčica. Sadi se krajem svibnja i početkom lipnja a dozrijeva od sredine kolovoza. Plodovi su izduženi i mesnati, oblikom podsjećaju na šljivu pa im otuda dolazi i naziv. Jarko crvene su boje. Imaju malo košpica.

Vrtlari kažu da je rajčica među deset najjednostavnijih biljaka za uzgoj. Tijekom rasta traže puno vode i hranjiva. Zalijevaju se najmanje dva puta tjedno. S pojavom prvih cvjetova biljke se prihranjuju svakih tjedan dana. Najbolje je granulirano organsko gnojivo koje se može nabaviti u svakoj poljoljekrani. Tako će se biljci osigurati potrebna snaga za rast i stvaranje plodova ali i otpornost na bolesti i štetnike.

22. travanj 2024 18:05