StoryEditorOCM
NeretvaUz pola stoljeća loptanja među obručima

Pločanski Dom športova opet je pun razigrane djece, oživjela škola košarke

Piše Ante Šunjić
6. studenog 2023. - 14:30

Košarka ima dugu i bogatu tradiciju u Pločama, nedavno je obilježeno pet desetljeća loptanja među obručima. Škola košarke djeluje također dugi niz godina, ali je u posljednje vrijeme, što zbog korone, što zbog smanjenog interesa za košarku općenito, došlo do opadanja broja polaznika.

No, početkom rujna zapuhali su neki novi vjetrovi, a mala dvorana Doma športova ispunjena je dječacima i djevojčicama, koji uče prve košarkaške korake. Ima ih šezdesetak, što je odaziv iznad svih očekivanja i razlog za razgovor s mladim predsjednikom Košarkaškog kluba Ploče Josipom Marićem.

Raste broj polaznika

On će odmah istaknuti kako je jedna mlada ekipa košarkaških zaljubljenika smatrala obvezom preuzeti palicu od legendarnih pločanskih košarkaša Jurice Vukojevića, Tea Marinovića, Zorana Lončara i drugih koji su desetljećima “vukli” i podizali nivo košarke u ovome lučkom gradu. Uz njih bilo je i dosta drugih koji su popularizirali košarku, ali spomenuta trojica bili su treneri s kojima je sadašnja uprava odrasla kroz treninge.

“Prošlo je malo više od mjesec dana od inicijalnog treninga u ovoj sezoni, gdje je došlo 40-ak djece i teško je donositi ikakve zaključke, ali ugodno nas je iznenadila ta početna brojka koja se do danas popela na 60-ak djece. Realno je očekivati da jedan broj djece možda i neće nastaviti u tom sportskom pravcu, baš zato smo i stavili prvi mjesec besplatan, ali ipak se nadamo kako smo u pozitivnom trendu upisa i da ćemo ostati oko te brojke”, govori nam Josip i objašnjava: “Više od 70 posto djece su početnici i svjesni smo toga da je ovo dugotrajan proces. Za sada imamo dvije grupe s tim da s mlađom grupom treniraju i djevojčice. Za sada grupe imaju tri treninga tjedno, a možda jednog dana uspijemo djevojčice odvojiti da posebno treniraju”.

Josip je svjestan da treba ići postupno, korak po korak, te je bitno da i djeca postanu svjesna te činjenice. “Besmisleno je u ovome trenutku pričati o nekakvim ligama, sve je još u povojima, a trebalo bi osigurati i financije. Zadatak nam je zadržati prijeko potrebnu dozu motivacije među djecom kroz interna natjecanja među sobom, a kada to okolnosti dopuste, odigrati i pokoji prijateljski turnir ili utakmicu u okolici”, kaže Josip i naglašava da trebamo vidjeti širi kontekst, odnosno da moramo biti svjesni činjenice da je unazad dosta godina pala popularnost košarke u Hrvatskoj, pa ove brojke trebaju još više veseliti.

Korisni savjeti veterana

Predsjednik pločanskog košarkaškog kluba također želi naglasiti kako Ploče imaju lijepu košarkašku povijest i da su iz kluba izrastali dobri ljudi i akademski građani. “Dosta njih nam pomaže savjetima. Dobro je i fer je da smo se mi mlađi angažirali u školi košarke, jer ipak imamo, ja bih rekao, obvezu prema mlađim naraštajima, kakvu su naši košarkaški veterani imali prema nama kada su nas učili košarkaške vještine i prije svega ljudske vrijednosti”, zaključio je Josip.

Svi polaznici Škole košarke

Imena polaznika Škole košarke u Pločama: Nikola Batinović, Marko Božić, Boris Bubičić, Marta Bubičić, Adrijana Bunoza-Ćurać, Vita Burić, Petar Bušurelo, Antea Čamber, Filip Dodig, Cvita Dropulić, Frane Dropulić, Luka Đorđević, Anđela Giljević, Donna Grgurinović, Alen Hajdarović, Noa Japalak, Petar Juran, Ivan Jurić, Dario Kandić, Adrian Katić, Marijeta Kostreš, Filip Kraljević, Roko Krstić, Franko Krstičević, Toma Krstičević, Marcela Lekaj, Lucija Longo, Deeniz Manenica, Dragan Mateljak, Karlo Medak, Luka Musulin, Nina Nosić, Ivano Peko, Pavel Plećaš, Sancho Pohlmann, Katarina Prskalo, Lovre Prskalo, Ivan Radaljac, Kristijan Radoš, Maroje Raguž, Josip Rajič, Nikola Rajič, Ante Sršen, Emanuel Stanić, Lovre Šakić, Jakov Škorput, Marino Štrbić, Roko Šunjić, Vito Šunjić, Bono Šutić, Dalen Vekić, Noa Visković, Ante Vlahović, Marko Vlahović, Tomislav Vlahović, Marin Zmijarević, Elin Žderić, Nika Žderić. O njima vode brigu treneri: Ivan Marić, Marin Marinović, Ivan Tolj. Tajnik kluba je Goran Krstić.

01. svibanj 2024 17:35