StoryEditorOCM
Neretvakorizmena izložba

Pasija iz kista don Damira Bistrića i Zorane Vekić u GKS-u

Piše Stanislav Soldo
14. ožujka 2024. - 06:55

"Dvije priče" naziv je izložbe slika autora don Damira Bistrića i prof Zorane Vekić koja je otvorena u Galeriji Gradskoga kulturnoga središta Metković.

Izložba prati korizmeno vrijeme i pripovijest je Isusova života te realan sadržaj temeljnih događanja kršćanske vjere. Opus čine slike koje su iznijansirani doživljaj radosti vezan za ono čemu se vjernik nada, a to je u konačnici – susret sa svjetlom. Stoga su umjetnička djela prostori susreta sa svjetlom jer govor istinske umjetnosti je govor preobražene snage koja živi od Božjega svjetla. Umjetnici su se takvom tematikom odlučili za kontinuitet narativnoga tradiranja kojom su posvjedočili posredovanje između Boga i čovjeka.

Organizator izložbe je Ustanova za kulturu i sport Metković, a omogućena je sredstvima Grada Metkovića.

U sklopu otvorenja izložbe predstavljena je i knjiga "Siromah iz Porcijunkule" autora fra Gorana Azinovića, piše metkovic.hr.

Don Damir Bistrić rođen je 9. srpnja 1976. godine u Kominu. Osnovnu školu završio je u svom rodnom mjestu, a srednju školu u Pločama. U lipnju 1996. upisuje se na Teološki fakultet u Splitu kao svećenički kandidat. Diplomski rad obranio je u svibnju 2003. kod prof. dr. sc. Nikole Bižace na temi iz Dogmatske teologije -Teologija lijepoga.

Sveti red primio je u lipnju 2003. Od tada je vršio službu u Konkatedrali svetoga Petra i Katedrali Uznesenja BDM u Splitu, Župi sv. Roka u Jesnicama, u katedralnoj Župi sv. Marka u Makarskoj, u Župi Srca Isusova i Marijina u Vidonjama, Župi Bezgrešnog začeća BDM u Kaštel Štafiliću, Župi Porođenja BDM u Grabovcu, a od 2019. je župnik Župe Karmelske Gospe u Bagalovićima.

Zorana Vekić rođena je u Metkoviću 18. prosinca 1964. gdje je pohađala osnovnu i srednju školu.

Upisuje Filozofski Fakultet u Zadru na Odsjeku za humanističke znanosti, smjer Engleski jezik i književnost i Povijest umjetnosti. Diplomski rad obranila u travnju 1989. kod prof. dr. Josipa Vrančića i prof. dr. Antuna Travirke na temu ‘Arhitektonsko-urbanistička misao Bogdana Bogdanovića‘. Po završetku studija zapošljava se na mjestu prof. engleskog jezika u Srednjoj školi Metković gdje radi i djeluje danas.

30. ožujak 2024 03:57