StoryEditorOCM
NeretvaTko je kriv ?

Opuzen izgubio zlatnu koku: Pevex odustao od trgovačkog centra u poslovnoj zoni

Piše Stanislav Soldo
14. veljače 2024. - 08:15

Grad Opuzen je ostao bez jednog velikog investitora koji je na više od dvadeset tisuća metara četvornih prostora u poslovnoj zoni II namjeravao izgraditi veliki trgovački centar. Neslužbeno doznajemo da je riječ o trgovačkom društvu Pevex, koje je početkom srpnja prošle godine gradu Opuzenu, odnosno gradonačelniku Ivanu Matagi dostavilo pismo namjere u kojem iskazuje interes za kupnju nekretnine u vlasništvu Grada Opuzena, u naravi neizgrađeno građevinsko zemljište ukupne površine 23.307 m2.

- Slijedom iznijetog te ako ste suglasni s našom namjerom, molimo da poduzmete daljnje potrebne radnje s ciljem kupoprodaje predmetnog zemljišta, zaključili su iz Pevexa pismo namjere upućeno gradu Opuzenu. Međutim, kako se stvar zakomplicirala investitor je odustao od kupovine za koju su suglasnost trebali dati gradski vijećnici budući sve nekretnine koje idu u prodaju preko 10.000 € treba odobrit Gradsko vijeće

Za gradonačelnika Opuzena Ivana Matagu (nezavisni) jedini krivac što je Opuzen izgubio "zlatnu koku" je Gradsko vijeće u kojem većinu čini HDZ i partneri, koji nisu prihvatili odluku o kupoprodaji predmetnog zemljišta. No, ako se pita Gradsko vijeće kriv je gradonačelnik Mataga koji nije dovoljno dobro pripremio prijedlog potencijalne prodaje, zbog čega je u konačnici sve i propalo.

image

Ivan Mataga (nezavisni) gradonačelnik Opuzena

Ante Cizmic/Cropix

- S kime god sam pričao svi smatraju da je to suludi potez Gradskog vijeća koje nije prihvatilo projekt koji donosi višestruki prihod Gradu Opuzenu, otvara nova radna mjesta, donosi gospodarski razvitak. Isti ti odnosno (HDZ-HSLS) su bili suzdržani ili protiv izmjena i dopuna prostornog plana kad su Plodine poslali pismo namjere i htjeli investirati u Grad Opuzen, rezolutan je Mataga te nastavlja:

- Njihovo obrazloženje je bilo da će se tu puno uložiti na infrastrukturu, oni su gledali na cijelu poduzetničku zonu II, a to je samo ulaz i početna čestica koja bi zahtijevala samo početne radove, a sve instalacije su tu (kanalizacija, voda, struja). Drugo, uvjeti gradnje se definiraju urbanističkim planom uređenja poduzetničke zone, a prava i obveze između nas i kupca kupoprodajnim ugovorom, tako da mi nismo obvezni ništa u startu, niti je itko išta od nas tražio. Postojala je volja od grada uredit pristupnu prometnu površinu s državne ceste D8 od prihoda od komunalnog doprinosa koji bi dobili od gradnje trgovačkog centra, pojašnjava gradonačelnik Mataga, koji smatra da bi ova investicija da se realizirala gospodarski pokrenula razvoj Grada Opuzena minimalno sljedećih 10 godina novim prihodima od prodaje (procjena je 1,5 milijuna EUR), od komunalnog doprinosa (procjena je 300.000 EUR), komunalne naknade, odvoza otpada, potrošnje vode/odvodnje, zaposlilo bi se 40- ak novozaposleniih osoba i tako dalje, isticao je gradonačelnik Ivan Mataga.

- Investitor je čekao skoro devet mjeseci, bio strpljiv jer mu je interesantna lokacija, dok je imao puno niže ponude u susjednim gradovima u dolini Neretve. Nažalost na kraju je odustao-kazao je Mataga. Hoće li Pevex naći neku drugu lokaciju na području nekog od neretvanskih gradova i općina vrijeme će pokazati.

Gradonačelnik Mataga naglašava da je uputio žuran zahtjev za sjednicu Gradskog vijeća za koju je pripremio odluku o raspisivanju natječaja za fazu II poduzetničke zone za što je pribavio procjenu vještaka o tržišnoj vrijednosti nekretnine, ali se sjednica ne saziva niti od vladajuće većina ima odgovora.

Vezano za prodaju čestice u poslovnoj zoni i opetovane optužbe gradonačelnika Matage da su kočničari razvoja Opuzena, klub vijećnika HDZ-HSLS naglašava da nisu protiv novih projekata i dovršenja postojećih, u ostalom protiv takve odluke je bio i jedini prisutni vijećnik MOST-a, te ostali nazočni vijećnici.

- Tako da ne vidimo razlog zašto gradonačelnik proziva samo nas kad je očito da i njegov vijećnik ne podržava prodaju bez konkretnih informacija koje smo tražili a do današnjeg dana nismo dobili. Nismo protiv prodaje predmetnog zemljišta samo moramo znati koliko iznose troškovi grada Opuzena vezani uz uređenje komunalne infrastrukture, ako su gradonačelnikovi argumenti: možda, potencijalno, paralelno, bit će, vidjet ćemo… super, ne pristajemo na takve argumente. Nama trebaju jasne činjenice i ne smatramo da je postavljanje konkretnog pitanja destrukcija- ističe predsjednik Gradskog vijeća Grada Opuzena, Kristijan Soče.

image

Kristijan Soče (HDZ) predsjednik Gradskog vijeća Opuzena

Cropix

Za prodaju čestice u gradskom vlasništvu dostavljeno je tek pismo namjere jedne velike tvrtke o zainteresiranosti za parcelu. Za ovakvu prodaju treba raspisati javni natječaj, a isto tako Gradsko vijeće treba biti upoznato koliko će koštati uređenje parcele za prodaju. Većini je poznato o kojoj se čestici radi i svatko onaj koji živi u Opuzenu zna da ne stoji tvrdnja gradonačelnika da su na toj čestici već sve instalacije kanalizacija, struja, voda…), samo je potrebno malo doraditi neadekvatnu površinu za promet ili ne živimo u istom Gradu ili ste Vi gradonačelniče u nekoj drugoj dimenziji, podsjeća Soče.

Politika neistina, facebook manipuliranja, problematičnog kadroviranja i podmetanja dovela je gradonačelnika do situacije da se na sjednici na kojoj se donosi strateški dokument za život našeg grada - Proračun za 2024. godinu te ostali akti koji iz njega proizlaze, ne pojavljuje ni jedan vijećnik s njegove liste.

- Ta Vam poruka očito nije dovoljno jasna pa tako nastavljate manipulirati preko društvenih medija vrijeđajući i klevećući gradske vijećnike, a što je u suprotnosti sa istinitim informiranjem javnosti. Stoga Vas pozivamo da ne okrivljujete Gradsko vijeće za vaše loše poteze. Vi ste uteg Grada -poručio je predsjednik Gradskog vijeća Opuzena, Kristijan Soče gradonačelniku Ivanu Matagi.

image
Jakov Prkic/Cropix
27. travanj 2024 15:49