StoryEditorOCM
NeretvaEvo ih opet !

Oprez, on line prevaranti vrebaju: Ne otvarajte ovu e-mail poruku, internet lopovi će vam pokupiti novac sa računa

Piše Stanislav Soldo
17. veljače 2024. - 16:48

U tijeku je još jedna u nizu pokušaja on line prijevare. Naš čitatelj dobio je pomalo čudnu e mail poruku od internet trgovine ekupi premda posljednjih godinu dana kod njih ništa nije naručivao, pa tako nema ni što otkazati niti očekuje povrat novca.

Pošiljatelj se lažno predstavlja kao platforma eKupi i šalje poruke s e-mail adrese eKupi, info@eikupi.com. Ako dobijete poruku s te adrese, nemojte dijeliti svoje podatke i klikati na linkove – riječ je o prijevari. Tom elektronskom poštom primatelj se informira da su njegovo plaćanje i kupovina otkazani te da će dobiti povrat novca ako klikne na dostavljeni link gdje treba ostaviti broj svog računa i osobne podatke. Sama poruka sadržajno izgleda jednako kao i sve slične poruke odaslane sa web trgovine e kupi uz jednu mali razliku u samoj adresi pošiljatelja. Naime, e mail adresa info@eikupi.com sadrži slovi "i" viška što odmah navodi na sumnju da je riječ o zlonamjernoj poruci.

Ovakve phishing e-poruke intenzivirale su se nakon Crnog petka u studenom prošle godine kada su brojni korisnici internetskih trgovina dobili slične poruke. Javili su se i sa e kupi upozoravajući građane da ne nasjedaju na ovakve zlonamjerne poruke, a banke su obavijestile svoje klijente koji su već kliknuli na link i ostavili svoje osobne podatke i broj računa da se žurno jave u najbližu poslovnicu.

27. travanj 2024 14:11