StoryEditorOCM
Neretvanemojte jesti koru

Opasnim imazalilom protiv truleži premazuju naranče i limune. Kancerogen je i napada živčani sustav

Piše Stanislav Soldo
22. svibnja 2023. - 17:03

Na policama trgovačkih centara se nalazi agrumi, limunovi, naranče, limete tretirani fungicidom imazalilom kojim se sprječava stvaranje plijesni i trulež a što je štetno za zdravlje ljudi. Upozorava Razvojna agencija zaštite potrošača (ROZP). Oni su još 2014 godine upozoravali na zatrovane limune sa imazililom ali nijedna institucija nije reagirala, pa se takav limun i danas nalazi na policama trgovina u Hrvatskoj, ali ne i drugim članicama EU upozoravaju u priopćenju iz ROZP-a.

Radilo se o jeftinom limunu II klase iz uvoza gdje je na deklaraciji

pisalo: "Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalilom". To upozorenje piše na deklaraciji limuna bilo pakiranog, bilo u rinfuzi, osim onoga gdje piše "Eko limun". Znači od kad je ROZP uočila trovanje imazalilom prošlo je devet godina, a limun tretiran imazalilom je i dalje na policama naših trgovina. Ove godine je uočeno da su trgovine pune naranača iz uvoza (uglavnom Egipat) gdje na deklaraciji sitnim slovima također piše: "Kora nije za jelo, tretirano imazalilom".

Malo koji potrošač je to uopće uočio, ali je poznato da se od kore naranči rade kolači i da se u većinu kolača nariba korica limuna. Svojevremeno su se iz resornog ministarstva se očitovali da se radi o malim količinama imazalila i da nije štetan za zdravlje, ali su prešutjeli da se imazalil skuplja u organizmu i kumulativno kroz neko vrijeme će biti vrlo poguban za zdravlje potrošača koji konzumira voće tretirano imazalilom, a i kora voća ne zadržava imazalil da probije u plod-stoji u priopćenju.

image
HANZA MEDIA

Stoga ROZP opetovano upozorava potrošače i javnost da je Imazalil fungicid, koji prodire kroz cijeli plod, a ne samo kroz koru. Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Kod dojenčadi i male djece, imazalil izaziva probleme u središnjem živčanom sustavu. Kod odraslih djeluje i na reproduktivne organe. Zato savjetujemo potrošačima: pročitajte deklaracije na proizvodima, nije uvijek povoljnije ono što je jeftinije. Ako nema deklaracije na proizvodu, tražite od trgovca da je postavi i da vam je predoči, a naravno i Državni inspektorat ima što za reći ako se prijavi trgovac da na proizvodu nema deklaracije. Zar hrvatski potrošači ne zaslužuju proizvode I klase koji nisu zatrovani pesticidima i fungicidima ? Neka otrove i zagađeno voće jedu trgovci i uvoznici koji su uvezli takve proizvode. Hrvatski potrošači zaslužuju puno više, prvenstveno da jedu zdravu i kvalitetnu hranu. Naranče I klase u drugim državama EU nisu ništa skuplje od naranči II klase tretirane imazalilom u Hrvatskoj. Imazalil usporava truljenje, zato jedemo "svježe" naranče i limune iz uvoza od prije pet i više godina. Mi potrošači smo regulatori tržišta i imamo pravo sami odlučiti gdje i kako ćemo trošiti svoj novac, stoji u priopćenju koje potpisuje direktorica Razvojne organizacije zaštite potrošača, Gordana Lukić.

26. travanj 2024 10:24