StoryEditorOCM
NeretvaDAJ EURE I...

Okončan je moratorij na prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta. Hans i Ante kreću u utrku. Tko je u prednosti?

Piše Stanislav Soldo
10. prosinca 2023. - 21:47
Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, uvjerena je da će cijeli postupak biti transparentan  Goran Mehkek/Cropix

Moratorij za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta strancima je gotov. Sada se na natječaj za raspolaganje državnim parcelama ravnopravno uz Antu ili Matu mogu javiti Hans ili John. Ako njihova ponuda bude bolja od one domaćih seljaka, oni će postati zakupci. Ili čak vlasnici, ovisno daje li se zemljište u višegodišnji najam ili ide u prodaju.

Konačnu riječ o tome daju lokalna uprava, gradovi i općine na koje je novim zakonom država prenijela prava raspolaganja oranicima, livadama, pašnjacima, voćnjacima, vinogradima i maslinicima koji su zasađeni na zemljištu u državnom vlasništvu. Upravo se toga i najviše pribojavaju domaći poljoprivrednici s kojima smo razgovarali jer je previše ovlasti u rukama lokalnih čelnika pa su otvorene mogućnosti različitim nezakonitostima, pa i koruptivnim radnjama.

Jedan kupac može na području Republike Hrvatske kupiti poljoprivredno zemljište u vlasništvu države do maksimalno 50 hektara u kontinentalnom području i do 5 hektara u priobalju.

Iako je sva moć oko raspolagana državnim parcelama skoncentrirana u rukama lokalnih čelnika, nikakva konačna odluka se ne može donijeti bez suglasnosti stručnih službi Ministarstva poljoprivrede, koje je u cilju transparentnosti postupka uvelo aplikacija e-Zakup, novo programsko rješenje za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem.

image

Poljoprivredno zemljište s posađenim lubenicama kod Komina

Vojko Bašić/Cropix

- Naši poljoprivrednici digitalizacijom procesa raspolaganja dobivaju jasne smjernice popunjavanja prijave, pri čemu smo u najvećom mogućoj mjeri nastojali pojednostaviti popunjavanje prijave, a osobito ispunjavanje gospodarskog programa čije je ispravno popunjavanje od iznimne važnosti jer se po istom prati provedba budućeg ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta, pojašnjava načelnik sektora za poljoprivredno zemljište Igor Miodrag.

Svaki prijavitelj na natječaj, sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, ima rok od 30 dana za ispravak ili dopunu svoje prijave. Nakon toga prijava se zaključava, a dostavljena dokumentacija na osnovi koje prijavitelj ostvaruje bodove na natječaju trajna je i nepromjenjiva, pojašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Neretvanski poljoprivrednici s kojima smo razgovarali puno očekuju od aplikacija e-Zakup te se nadaju da će ona ubrzati postupak transparentnog zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, što do sada nije bio slučaj kod provedbe natječaja na području grada Ploča.

image

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, uvjerena je da će cijeli postupak biti transparentan

 

Goran Mehkek/Cropix

Već smo pisali o problemu natječaja za raspolaganje državnim zemljištem na području k.o. Komin, gdje lokalni poljoprivrednici nisu dobili zemljište na višegodišnji zakup, dok su te iste parcele dobila neke tvrtke i pojedinci koji se uopće ne bave obrađivanjem zemlje.

U konačnici natječaj je pod pritiskom nezadovoljnih poljoprivrednika koji su prijetili prosvijedima i građanskim neposluhom poništilo Gradsko vijeće i kompletan postupak vraćen je na početak. Lokalni poljoprivrednici su prigovarali da im je nedostajala dokumentacija premda su sve predali što se tražilo u natječaju.

Pretpostavljaju da je netko namjerno sklonio poneki "papir" ne bi li ih eliminirali iz natječajnog postupka. Sada to više neće biti moguće jer je aplikacija e-Zakup transparentna i poljoprivrednik će u svakom trenutku znati što je predao od dokumentacije, odnosno što još treba predati da bi mogao ravnopravno sudjelovati na natječaju.

 

29. travanj 2024 22:57