StoryEditorOCM
NeretvaRat u Ukrajini

Neretvanski poljoprivrednici u problemima: Preskupa umjetna gnojiva i zaštitna sredstva. Prvi test stanja na tržištu biti će berba i prodaja jagoda

Piše Stanislav Soldo
4. travnja 2022. - 07:54

Kada govorimo o neretvanskoj poljoprivredi, rat u Ukrajini trenutno ima tek globalni utjecaj u porastu cijene energenata, a koje se najviše očituje u povećanju cijena mineralnih gnojiva, najviše dušičnih-ističe agronom Željko Bjeliš.

image

Željko Bjeliš

Tako je gnojidba mandarina i drugih voćnih i povrtnih kultura, postala tema koja muči mnoge poljoprivrednike. Hoće li gnojiti ili neće? Hoće li se ove godine okrenuti organskim gnojivima, organo-mineralnim ili će kome je dostupno posegnuti za stajskim gnojem. Dobar dio proizvođača kalkulira sa činjenicom, ako su redovito gnojili svoje trajne nasade svake godine, preskočiti jednu godinu. Neki od njih planiraju pojačati folijarnu gnojidbu (preko lista), kroz koju će dodati minimalnu dovoljnu količinu makro i mikro elemenata te na taj način zadovoljiti potrebe biljke za ovu godinu, pojašnjava Bjeliš.

Svi su neodlučni, situacija je nepredvidiva, teško je planirati i prognozirati daljnji tijek situacije. Ali, živjeti i raditi se i dalje mora.

Druga velika briga neretvanskih poljoprivrednika je: što će biti sa turističkom sezonom? Hoće li ljetno voće i povrće naći svoje potrošače. Prvi test će biti jagoda, koju očekujemo za 15-tak dana. Slijede tikvice, dinje lubenice te plastenička proizvodnja rajčice, paprike, krastavca i sl.

image

Berba jagoda će biti prvi test stanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda

HANZA MEDIA
 

Hoće li porast cijene repromaterijala, energenata, u dovoljnoj mjeri pratiti i rast cijena poljoprivrednih proizvoda, teško je za pretpostaviti. Proizvođači svakako očekuju rast cijena svojih proizvoda, međutim, tu se otvara jedna šira tema, a to je kupovna moć građana. Naime, rast cijena repromaterijala i energenata, koja su većinom globalnog karaktera, ne prati i rast plaća odnosno rast dohotka građana. U takvim uvjetima dolazi do smanjenja prodajnih količina svih potrepština pa tako i voća i povrća. Već sada se osjeti pad u prodaji ukupnih količina povrća, a što će slijediti, teško je za predvidjeti. U svakom slučaju, jedno je sigurno: ukoliko ne bude rasta dohotka kod građana, dodatno će pasti kupovna moć i sigurno će doći do ozbiljnijeg pada količinske prodaje.

Još jedna bitna stvar koju možemo očekivati je pojačan pritisak uvoznog voća i povrća, koje je inače svoje mjesto pronalazilo na ukrajinskom i okolnim tržištima. To se odnosi prije svega na proizvode iz Turske i Albanije te Grčke Španjolske i drugih članica EU.

Trenutna, jedina prednost je visoka cijena transporta, koja daje prednost u brzini i cijeni distribucije poljoprivrednih proizvoda. Naravno, nju prati i doza straha uvoznika, hoće li distribucija biti izvršena na vrijeme, posebno kod proizvoda kratkog roka trajanja kao što je jagoda.

Nadajmo se brzom završetku rata u Ukrajini i vraćanju u normalnije uvjete života-zaključuje Bjeliš.

06. svibanj 2024 17:54