StoryEditorOCM
NeretvaLijek iz košnice

Na OPG-u Pčelarstvo Kuran pčelice zaspale zimski san. Kako je bilo u api komori ovog ljeta pogledajte u fotogaleriji

Piše Stanislav Soldo
5. studenog 2021. - 07:48

Josip Kuran iz Kobiljače u zaleđu Ploča je mladi pčelar. Pčelarstvom se bavi tek oko dvije godine a već je osmislio nešto revolucionarno. Za razliku od klasičnih pčelara koji proizvode med te eventualno propolis ili pčelinji vosak, Josip je krenuo sa Api terapijom- metodom liječenja ili poboljšanja zdravlja pčelinjim proizvodima: medom, propolisom, matičnom mliječi, peludi, voskom, pčelinjim otrovom i to pojedinačno ili u raznim međusobnim kombinacijama. Sve što pčele donesu iz prirode u košnicu odrasli i djeca u api komori mogu udahnuti kroz inhalator.

image
Josip i Marija Kuran

 
Nikola Vilic/HANZA MEDIA

Međutim, Pčelarstvo Kuran je objavilo da vrijedne pčelice idu na spavanje.

- Za ovu sezonu gotovi smo s inhalacijama iz košnice. Odaziv je bio zapanjujuć i hvala vam na interesu. Nama je drago što smo mogli pomoći, a posebno onim najmanjima koji su začuđujuće bili mirni, poslušni i očarani staklenim košnicama. Što se tiče apikomore ona će i dalje ostati otvorena ali ovaj put s malo drugačijom inhalacijom-objavilo je Pčelarstvo Kuran na svom facebook profilu.

image

 
Nikola Vilic/HANZA MEDIA

Kućica u kojoj je api komora je kao iz bajke, slatko uređena u drvenom stilu izvrsno se uklapa u tradicionalni dalmatinski okoliš, kamena i mediteranskog bilja kadulje i vriska. I interijer je drveni. Unutrašnjost je u drvu tako da bude što udobnija za boravak ljudi koji dolaze na inhalacije.

Na dolasku, već na prvom koraku, u što smo se i sami uvjerili kada smo sredinom svibnja posjetili api komoru, zapljusne vas miris rumene kadulje u punom cvatu i drugog mediteranskog bilja. Pčele zuje tražeći nektar noseći ga zatim u svoje košnice gdje proizvod med, koji je njima hrana a ljudima lijek.

image
Apikomora
 
Nikola Vilic/HANZA MEDIA

Api terapija je dosta razvijena u Sloveniji, dok je kod nas ta djelatnost tek u začecima. Rodonačelnikom apiterapije smatra se Slovenac dr. Filip Terč iz Maribora koji je sa liječenjem različitih bolesti pčelinjim proizvodima krenuo prije stotinjak godina. Njegov rođendan 30. ožujak se i obilježava kao Svjetski dan apiterapije.

Pčele tako liječe: astmu, različite alergije, upale sinusa, ojačavaju imunitet, zapravo kroz apiterapiju „pacijenti“ dobivaju sve ono što ima u košnici, med, propolis, matična mliječ, cvjetni prah, pčelinji otrov i vosak.

image
Pčele ulaze u kosnice koje su povezane sa uredjam za udisanje

 
Nikola Vilic/HANZA MEDIA

Pet košnica se nalazi u kućici i pčele zapravo pojma nemaju da žive unutra. Njihove košnice imaju izlaz vani kroz otvor na „ drvenoj fasadi“ kroz koji slobodo odlaze na pašu i vraćaju se natrag donoseći med. Košnica je obložena staklom tako da se vide aktivnosti pčela i pčelinja saća. Na vrhu košnice je otvor za inhalatorsku cjevčicu sa maskom koju djeca ali i odrasli stave na nos i tako udišu pčelinji lijek. Inhalator pokreće struja, što je pogodno za djecu, no ima i košnica bez strujnog pogona, gdje korisnik sam udiše inhalaciju. Vrlo je važno duboko disati i opustiti se, što uz pogled na prirodu i sam zvuk zujanja pčela nije ni najmanje teško. Svakako oni koji ne mogu duboko udahnuti idu na inhalator na struju jer tu motor radi i gura van zrak. Već samim ulaskom u apikomoru osjećate opuštajući miris smrekova drveta kojim je obložena unutrašnjost koji se savršeno miješa sa slatkastim mirisima meda koji dopiru iz košnice.

image
Uredjaj za udisanje spojen s kosnicom

 
Nikola Vilic/HANZA MEDIA
05. svibanj 2024 15:19