StoryEditorOCM
NeretvaNEDOSTAK LIJEČNIKA|

Na natječaj obnovljenog Doma zdravlja Ploče javila se samo jedna liječnica, ako odustane preostalih pet morat će preuzeti 1800 pacijenata

Piše Ante Šunjić
22. prosinca 2020. - 18:28
„Ako se ovakav trend nastavi, Ploče će se, što se tiče zdravstvene skrbi, vratiti na početak, u šezdesete godine prošloga stoljeća, kada su u gradu bila tri-četiri liječnika i Hitna pomoć“. Ove dramatične prognoze ravnatelja Doma zdravlja Ploče, dr. Vinka Matića, na žalost su realne kada se pogleda sadašnja situacija, broj obiteljskih i drugih liječnika i njihova životna dob. U zasluženu mirovinu 18. prosinca odlazi dr. Zagorka Matutinović.

Ona je uvjete za mirovinu ispunila već prije nekoliko godina, ali joj je, na vlastiti zahtjev, resorno Ministarstvo produžavalo ugovor. Na raspisani natječaj jza sada se javila samo jedna zainteresirana liječnica koja bi preuzela dosadašnje pacijente dr. Matutinović. Ukoliko ta liječnica odustane, oko 1 800 pacijenata dr. Matutinović preuzimaju preostali liječnici obiteljske medicine u Pločama.A njih je tek petero. Osim dr. Matića, koji je ujedno i ravnatelj Doma zdravlja, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je propisao da četvrtina ordinacija obiteljske medicine mora ostati u sastavu Doma zdravlja, liječnici obiteljske medicine u koncesiji su dr. Gracija Bustruc, dr. Radojka Majstrović, dr. Tatjana Jerković i dr. Dragan Kontić.

image
Liječnica Zagorka Matutinović
Ante Šunjić


Ti liječnici za svoj rad primaju glavarinu od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Njihova mjesečna plaća značajno je veća od plaće koju zarađuju domski liječnici, ali dosadašnje iskustvo iz Ploča pokazalo je da ni za takva zanimanja ne postoji interes. Da stvar bude gora za korisnike liječničkih usluga koji gravitiraju pločanskome Domu zdravlja, a njih je između 11 i 12 tisuća s gradskoga područja, dijela Makarskog primorja do Zaostroga, te susjedne Hercegovine, preostali liječnici obiteljske medicine, kao i drugi liječnici (radiolog, epidemiolog..), uskoro ispunjavaju uvjete za mirovinu. Istina, situacija nije ružičasta ni u drugim gradovima. U razgovoru s ravnateljem Matićem doznajemo da i Split, u kojem je smješten Medicinski fakultet, ima nepopunjenih ordinacija. „EU je propisala specijalizaciju iz obiteljske medicine koja traje nekoliko godina. Što se nudi mladim liječnicima da dođu u Ploče? U najtežim vremenima uspjeli smo očuvati nivo zdravstvene usluge, a sada prijeti opasnost da u obnovljenom i uređenom prostoru neće imati tko raditi“, ustvrdio je dr. Matić

image
Liječnik Vinko Matić
Ante Šunjić


Saznajemo također damladi ljudi koji završavaju medicinske fakultete nisu motivirani za rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bez obzira je li riječ o koncesiji ili radu pri Domu zdravlja, nego traže specijalizacije i pripremaju se za rad u bolnicama ili idu u inozemstvo. Brojni su razlozi za to, a ono što ih posebno demotivira su obilna administracija koju moraju voditi i koja se stalno povećava, veliki broj pacijenata, nerijetko i stotinjak dnevno, mogućnost kazni, kojima nisu izloženi liječnici u bolnicama i sl. Osim toga, kada trebaju koristiti godišnje odmore, moraju naći zamjenskog liječnika što je u Pločama gotovo nemoguće. Ilustracije radi, ima liječnika koji godinama nisu koristili godišnji odmor.

Prema podacima Hrvatske liječničke komore, u posljednje se tri godine bilježi smanjenje od 139 liječnika obiteljske medicine u sustavu, a za pet godina u mirovinu će otići preko 600 liječnika obiteljske medicine, dok će specijalizaciju obiteljske medicine završit manje od 200 liječnika.Prema podacima Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, broj liječnika starijih od 60 godina je 620, a starijih od 65 godina je 150. Istovremeno, prema podacima HZZO-a, u mreži primarne zdravstvene zaštite nedostaje više od 230 timova, od toga u obiteljskoj medicini 117, u ginekologiji 61 i u pedijatriji 53 tima. U oko 130 ambulanti primarne zdravstvene zaštite ugovorenih s HZZO-om već sada nema liječnika - nositelja tima.
29. travanj 2024 16:02