StoryEditorOCM
NeretvaU organizaciji TZ Grada Ploče

Na manifestaciji ‘Rapsodija u plavom‘ David Skoko pokazat će kako napraviti jela od plavog raka

Piše Ante Šunjić
22. rujna 2023. - 13:47

Turistička zajednica Grada Ploča organizira manifestaciju Rapsodija u plavom. U restoranu Mornar u edukativnom dijelu radionice poznati chef David Soko pripremio je plavog raka za kuhanje.

Plavi rak (Callinectes sapidus) je invazivna vrsta, koja se odnedavno nalazi i u Jadranskom moru. U Mediteran je došao putem balastnih voda. Prije desetak godina prvi primjerci plavog raka pronađeni su i na ušću rijeke Neretve.

Mrijeste se u bočatim vodama od proljeća do jeseni. Plavi rak pokazuje izrazito visok reprodukcijski potencijal i može podnijeti visok salinitet, visoku temperaturu i nisku koncentraciju kisika.

Uvršten je na popis najagresivnijih invazivnih vrsta u Mediteranu. Pojest će bilo što mu dođe pod kliješta – od školjkaša, puževa, uginulih riba pa do morskih cvjetnica i algi čime predstavlja veliku prijetnju prirodnoj ravnoteži lokalne zajednice.

Prepoznatljiv je po karakterističnoj plavoj boji i zadnjem paru nogu koji je preobražen u „vesla" kojima se koristi za plivanje.

„Ipak, zbog svog ukusnog i cijenjenog mesa, plavi rak bi se mogao koristiti u gastronomiji te bi se na taj način moglo kontrolirati njegovo širenje. U sjevernoameričkim zemljama i Japanu ovaj se rak odavno smatra poslasticom i važna je vrsta u komercijalnom ribolovu. Talijani su ga već ubacili u komercijalnu upotrebu, a u Rimu kilogram ovih rakova košta od deset do 12 eura. Meso je ukusno i sočno, bogato hranjivim tvarima, a sadrži svega 82 kcal. Meso je dobar izvor vitamina B12, bakra, selena, natrija i cinka“, rekla je Maja Erak, direktorica Turističke zajednice Ploča, te objasnila zašto je manifestacija nazvana Rapsodija u plavom i što znači uvertira: „Cilj nam je upoznati domaće ugostitelje i buduće kuhare - učenike ugostiteljske škole sa mogućnostima iskorištavanja nove vrste u našim vodama čuvajući na taj način domaće autohtone sorte. A kako napraviti jela od plavog raka pokazat će nam David Skoko, poznati chef kojem će se pridružiti Vinarija Prović sa svojim vinima jer je Hotel Merlot, čiji je vlasnik Branko Prović, jedini u dolini Neretve na meniju ima jela od plavog raka. A zašto uvertira? Zato što Turistička zajednica Grada Ploča u suradnji sa Udrugom Ribarska noć Ploče nakon edukativnog programa planira početkom ljeta 2024. organizirati ribarsku večer čija će jedna od tema biti plavi rak. Nadamo se održivosti manifestacije kroz duži niz godina“.

01. svibanj 2024 04:25