StoryEditorOCM
NeretvaANDREA, MARIO I VJETAR |

VIDEO / KAKO ZVUČI BURA U NERETVI Svi znaju za morske orgulje u Zadru, ali i mi imamo što poslušati!

Piše DV
15. listopada 2021. - 12:47

Kad zapušu maestral, bura ili jugo, ušćem Neretve razliže se neobičan zvuk vjetroorgulja s brda Trovro ponad Rogotina. Vjetroorgulje ili samo orgulje, kako ih mještani ovog neretvanskog mjesta zovu, jedinstvene su u svijetu. Morske orgulje u Zadru su svakako razvikanije, ali neretvanske su itekako melodične.

Par dana čekali su Andrea Franić i Mario Čuljak, dvoje mladih osnivača turističkog start up Life& Ventures koji otkrivaju pomalo zaboravljene ljepote Dubrovačko-neretvanske županije buru. Kad je konačno puhnula, zaputili su se na brdo Trovro na čijem se vrhu nalaze neretvanske orgulje na kojima svira vjetar.

- Vjetroorgulje na brdu Trovro iznad Rogotina smatraju se prvim orguljama tog tipa u svijetu. Malo mjesto Rogotin smjestilo se na rubu doline Neretve, u neposrednoj blizini grada Ploča. Vjetroorgulje se nalaze na najvišem vrhu brda Trovro (Veliki Trovro), a samo brdo dobilo je ime prema 3 lako prepoznatljiva vrha. Vjetroorgulje se nalaze na 114 metara visine i do njih se dolazi relativno lako, dovoljno je tek dvadesetak minuta lagane šetnje popločanom stazom koja na vrh vodi iz samog Rogotina. Vjetroorgulje je najbolje posjetiti za vjetrovitog vremena, a što je jači vjetar, to će i zvukovi koje proizvode ove orgulje biti glasniji - napisali su Andrea i Mario.

Objasnili su kako su na Trovru jedne orgulje okrenute prema jugu, jedne prema maestralu i jedne prema buri. Tijekom njihova posjeta puhala je relativno jaka bura te su jedino vjetroorgulje okrenute prema ovom vjetru proizvodile zvuk.

- Zvuk vjetroorgulja može se opisati kao duboki šum niskih frekvencija, meditativan i zanimljiv. Da bi vjetroorgulje proizvodile zvuk, potrebna je brzina vjetra od minimalno 20 kilometara na sat. Završene su nedavno pa u ovom trenutku još nisu toliko poznate i posjećene, iako se nalaze u blizini magistrale koja spaja Split i Dubrovnik, a kojom, tijekom ljeta, svakodnevno putuje velik broj turista. Jedino slično glazbalo ovom su morske orgulje u Zadru, jedno od najposjećenijih mjesta ovog grada. Prije izgradnje vjetroorgulja iznad Rogotina, mještani su se plašili da bi one mogle biti preglasne i tako ometati normalan život u ovom mjestu. Istina je zapravo sasvim drugačija, vjetroorgulje nisu ni približno toliko glasne, ali za svaki slučaj ugrađen je mehanizam kojim se može zatvoriti protok zraka i tako u potpunosti zaustaviti glazba koju prozvodi vjetar - navode mladi avanturisti i napominju kako se s vrha Veliki Trovro , iako visokog samo 114 metara, pruža izvrstan pogled na dolinu Neretve, njeno ušće, Rogotin, zaštićeni rezervat Parila, neretvanski kanal, Ploče...

- Za posjet ovom vrhu poželjno je "lošije" vrijeme i što jači vjetar, ali ako svratite i tijekom mirnog dana, možete uživati u jednom od ljepših pogleda na dolinu Neretve - savjetuju ovi mladi ljubitelji zvukova vjetroorgulja s FB stranice Life and Ventures.

Kako zvuči buroviti koncert na Trovru, pogledajte i poslušajte u videu.

27. travanj 2024 15:07