StoryEditorOCM
Neretvaod polja do stola

Hrvatska troši upola manje pesticida negoli ostale zemlje EU-a, ali .... pčele nam izumiru i pesticidi su sveprisutni u hrani

Piše Stanislav Soldo
8. lipnja 2022. - 15:45

Prema statistikama Hrvatska troši upola manje pesticida po hektaru poljoprivrednih kultura u odnosu na ostale zemlje EU-a. Činjenica je to koju ističe resorno Ministarstvo poljoprivrede pri svakom spominjanju potrebe smanjenja upotrebe pesticida na razini Europske komisije. Međutim, EU zastupnica Biljana Borzan izravno je optužila Ministarstvo poljoprivrede, da izravno lobira u Bruxellesu protiv smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane.

- Šokirana sam i ljuta, u čije ime Vlada lobira protiv smanjenja pesticida? U ime građana Hrvatske, koji su valjda zadovoljni što izumiru pčele i što su tragovi pesticida sveprisutni na hrani? Pozivam ministricu neka se očituje i objasni javnosti zašto nije u njihovom interesu da se hrana manje prska kemijom- istaknula je Borzan.

Povod za ovakve tvrdnje zastupnice Borzan je dopis, kojeg potpisuje Hrvatska i još 11 država članica, u kojem se izražava neslaganje s ciljem da EU kroz strategiju "Od polja do stola" prepolovi upotrebu kemijskih pesticida sredstava do 2030, jer za to nema valjane osnove.

- Ispada da ministarstvo poljoprivrede u Bruxellesu lobira protiv ekoloških ciljeva, a u isto vrijeme u Hrvatskoj otežava život proizvođačima eko-hrane smanjenjem potpora i apsurdnim propisima. Kada smo se mi kao država odredili u tom smjeru? Kada je Sabor o tome raspravljao, jesu li građani za to glasali? Nedavno sam provela istraživanje javnog mnijenja na tu temu i čak 91 posto ispitanika je odgovorilo da podržava smanjenje upotrebe pesticida, što pokazuje da je svijest građana o njihovom utjecaju na zdravlje i okoliš velika, upozorila je Borzan.

Ministarstvo poljoprivrede

Nije dugo trebalo čekati odgovor iz Ministarstva poljoprivrede koje u potpunosti odbacuje kako kažu, netočne, politikantske i zlonamjerne tvrdnje zastupnice Borzan koja dezinformira hrvatsku javnost.

Pojašnjavaju da je Hrvatska uz Bugarsku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Maltu, Austriju, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju, podržala komunikaciju Poljske u kojoj je iskazana zabrinutost po pitanju ostvarenja EU cilja, koji se odnosi na smanjenje korištenja sredstva za zaštitu bilja na način da države članice smanje korištenje istog za 50 % na nacionalnoj razini, naglašavajući potrebu za uvažavanjem pojedinačnih razlika država članica.

Naime, zajednički dokument ne osporava EU cilj iz strategije "Od polja do stola", ali naglašava

da se on mora postići uvažavanjem razlika u pogledu količine korištene aktivne tvari po hektaru poljoprivrednog zemljišta i već postignutih rezultata na razini država članica. Uz ostalo navodi se kako ciljevi smanjenja korištenja pesticida ne bi trebali dovesti do smanjenja poljoprivredne proizvodnje, kako ne bi ugrozili prehrambenu sigurnost Europske unije i povećali ovisnost o uvozu hrane. Ukoliko zastupnica Borzan smatra da jednaka pravila trebaju vrijediti i za Hrvatsku koja koristi upola manje pesticida po hektaru od europskog prosjeka ili ne razumije navedenu problematiku ili svjesno radi protiv interesa hrvatskih poljoprivrednika i hrvatske proizvodnje hrane, poručuju iz resornog Ministarstva naglašavajući da Hrvatska koristi upola manje pesticida, 1,04 kg/ha, od prosjeka Europske unije koji iznosi 2,05 kg/ha.

- Odlučno odbacujemo tvrdnje da se Hrvatska protivi održivom korištenju pesticida i ekološkim ciljevima, osobito s obzirom da je Hrvatska je po mnogim okolišnim pokazateljima iznad prosjeka Europske unije i primjer drugim državama članicama. Ministarstvo poljoprivrede već niz godina provodi i financira mjere kojima se unaprjeđuje okolišna održivost poljoprivredne proizvodnje te smo u skladu s nacionalnim i EU ciljevima spremni i na veći iskorak. Pri tome imamo odgovornost istovremeno osigurati opstojnost hrvatske poljoprivrede, njezinu veću konkurentnost i veću prehrambenu sigurnost hrvatskih građana te utjecati na donošenje pravila koja su ključna za ostvarivanje strateških interesa Republike Hrvatske, zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede.

27. travanj 2024 02:13