StoryEditorOCM
NeretvaSpas u zadnji čas

Hrvatska dobila forenzičare za istraživanje zločina protiv divljih životinja. Hoće li oni preuzeti slučaj Gipsy ?

Piše Stanislav Soldo
4. svibnja 2023. - 14:30

Na Akademiji za suzbijanje zločina protiv divljih životinja (Wildlife Crime Academy) u Málagi (Španjolska) educirano su 44 stručnjaka za istraživanje i analizu takvih zločina iz devet zemalja Europe a među njima su i stručnjaci iz Hrvatske.

Riječ je o edukativnom programu kojega je pripremila vlada španjolske regije Andaluzije (Junta de Andalucia) i Vulture Conservation Foundation u sklopu projekta BalkanDetox LIFE, kojim se obučava polaznike o najboljim praksama istraživanja i suzbijanja zločina protiv prirode.

Kroz dva tečaja polaznici su učili o praksi trovanja divljih životinja kako bi se prenijelo opće znanje o naporima koje svako relevantno državno tijelo treba uložiti u suzbijanje ovih zločina. Razlikovanje znakova koji upućuju na trovanje, ali i strujni udar, koliziju i krivolov, kao i forenzička patologija i toksikologija neizostavni su dijelovi ovih edukacija. Sa završenim trećim tečajem polaznici su savladali kako pravilno provesti strateško planiranje istražnog tijeka slučaja trovanja od početka do kraja.

image
HANZA MEDIA

Iz Republike Hrvatske tečaj su uspješno završili predstavnici Ravnateljstva policije, Državnog odvjetništva, Državnog inspektorata, Javne ustanove Priroda i Udruge BIOM, koji će svoja znanja prenositi dalje na terenu, objavila je udruga BIOM na svojim mrežnim stranicama.

Nedavno ugnuće zaštićene ptičje vrste ženke ćelavog ibisa poznatijeg kao Gipsy otvorilo je brojna pitanja oko suzbijanja zločina prema divljim životinjama i prirodi a edukacija stručnjaka iz Hrvatske zasigurno će pomoći rasvijetliti ova slučaj.

Ptica je najvjerojatnije udarena nekim predmetom u glavu, osim ako nije bila otrovana, zbog čega je mogla biti dezorijentirana i sudariti se s nekom preprekom. Nadamo se da će uzorci biti poslani na toksikološku analizu kako bi se razjasnilo je li trovanje moglo dovesti do stradanja ćelavog ibisa-objavili su iz Bioma.

Kazneni zakon Republike Hrvatske u članku 200. koji se odnosi na uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti, izričito navodi: "Tko protivno propisima usmrti, uništi, posjeduje, hvata ili uzima jedinku zaštićene svojte životinja, biljaka ili gljiva ili drugu zaštićenu prirodnu vrijednost, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine." Nadalje, tko takvo nedjelo počini prema strogo zaštićenoj divljoj vrsti, prijeti mu kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ćelavi ibis je migratorna vrsta koja je izumrla u Europi, a danas je jedna od najugroženijih vrsta ptica na cijelom svijetu. U sklopu projekta LIFE Northern Bald Ibis ponovno se pokušava uspostaviti njena populacija u Europi. Ćelavi ibisi iz ovog programa reintrodukcije prezimljavaju u Italiji. No, neke jedinke pokušavaju prezimiti i na hrvatskoj obali Jadrana, ali pri tome stradavaju, unatoč poduzetim naporima da ih se očuva. Početkom 2020. u Hrvatskoj su nastradala četiri ibisa, od čega dvije jedinke u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero. Iako je ovaj nepojmljiv slučaj imao velik odjek u javnosti, slučaj stradavanja tih ibisa nažalost nije završio kaznenom prijavom. Nadamo se da se isto neće dogoditi u slučaju Gipsy, a još se više nadamo da će ptice koje borave u Hrvatskoj više nikad neće biti žrtvama zločina-priopćili su iz Bioma.

28. travanj 2024 17:26