StoryEditorOCM
NeretvaKriza vlasti

Gradsko vijeće Opuzena i dalje bez predsjednika i većine. Hoće li Opuzenci uskoro na izbore ?

Piše Stanislav Soldo
16. svibnja 2023. - 08:03

Gradsko vijeće Opuzena i dalje je bez predsjednika. Nije uspio pokušaj šest oporbenih vijećnika koalicije HDZ-HSLS da izaberu predsjednika Gradskog vijeća. Oni su na temelju Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi zatražili sazivanje hitne i izvanredne sjednice Gradskog vijeća za koju su predložili dvije točke dnevnog reda: Utvrđivanje činjenice podnošenja ostavke na dužnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Opuzen te izbor novog predsjednika.

Međutim,  sjednici održanoj u ponedjeljak navečer okupio se dovoljan broj vijećnika za kvorum ali nisu birali predsjednika Gradskog vijeća. Budući da Gradsko vijeće nije službeno dobilo ostavku Jure Stanića (nezavisna lista) zatražene su dodatne informacije o tome. Na sjednici nisu sudjelovali vijećnici Mosta. Gradsko vijeće Opuzena ima 13 vijećnika. Koalicija HDZ-HSLS ima 6 vijećnika, Most 4, HNS 1 te Nezavisna lista 2. Za vladajuću većinu potrebno je sedam vijećnika a kako stvari sada stoje HDZ-u nedostaje jedna ruka koju će teško pronaći pa su i prijevremeni izbori za Gradsko vijeće realna opcija.

Podsjetimo Jure Stanić je podnio je neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća Opuzena u ožujku zbog skorog natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta koju ne podržava i godinama se bori protiv zakupa državnih parcela na području grada Opuzena. Kao razlog ostavke Stanić je naveo ignoriranje od strane ministrice poljoprivrede Marije Vučković i "njezinih podčinjenih" iz Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište.

Obzirom da me se kao predsjednika Gradskog vijeća ignorira obezvrjeđuje moje nastojanje da na zakonit način pomognem svojim sugrađanima te me se nehumano tretira i omalovažava smatram da ne mogu dalje obnašati ovu odgovornu funkciju, napisao je Stanić u svojoj ostavci.

02. svibanj 2024 16:19