StoryEditorOCM
NeretvaOSNOVCI U POSJETI|

ERASMUS Učenici iz Rumunjske, Litve i Grčke posjetili vjetroorgulje na Trovru

Piše Tekst i slike: Ante Šunjić
21. listopada 2021. - 09:53

Učenici iz Rumunjske, Litve i Grčke, sa svojim su učiteljima, posjetili brdo Trovro iznad Rogotina i upoznali se s jedinstvenim svjetskim projektom vjetroorgulja.

Riječ je o školskim timovima stranih partnerskih škola iz Rumunjske 1 (Bistrita), Rumunjske 2 (Romuli), Litve i Grčke na prvoj mobilnosti koja se provodi u sklopu dvogodišnjeg Erasmus+ projekta Smart Waste Management for Smarter Cluster Schools. Osnovna škola Vladimir Nazor Ploče domaćin je petodnevne (18. – 22. listopada) razmjene 20 učenika i 9 učitelja koji su uspjeli savladati korona-prepreke i doputovati u Ploče, za razliku od partnera iz Turske koji nisu bili u mogućnosti putovati pa u svim aktivnostima sudjeluju virtualno.

Gosti su u Rogotin doputovali pod vodstvom Marine Burđelez, voditeljice projekta, i Žane Govorko, članice školskog tima, a ljubazni domaćini dočekali su ih s prigodnim darovima i poželjeli im dobrodošlicu. Prije toga, mali gosti su upoznali ljepotu Baćinskih jezera, a u četvrtak će posjetiti ušće rijeke Neretve.

Inače, ovo je prvo Erasmus + domaćinstvo OŠ Vladimr Nazor Ploče. Šest projektnih timova, okupljenih oko zajedničke projektne ideje, promišljat će o pametnom gospodarenju otpadom u školi i lokalnoj zajednici. U tjednu druženja, učenja, izrađivanja, recikliranja, prenamjene, interakcije… domaćini su osmislili niz aktivnosti kojima će s gostima širiti spoznaje o projektnoj temi, razvijati međukulturalne odnose, prikazati tradiciju, prirodne ljepote i primjere dobre prakse u ovom zavičaju.

U prvom školskom posjetu gosti su kušali školski čaj Prirodnjačke grupe Arancini, raznježili se slušajući instrumentalnu izvedbu Kvarteta Cantabile, predstavili svoje timove i škole.

27. travanj 2024 15:33