StoryEditorOCM
NeretvaKUPLJENE OD HŽ-A |

EKOLOŠKA BOMBA U NERETVI: Kancerogene željezničke pragove kiše ispiru ravno u Neretvu. ‘Nitko nas nije upozorio da su opasni po zdravlje‘

Piše stanislav soldo/ SD
12. ožujka 2021. - 17:33

Velika gomila rashodovanih željezničkih pragova koji godinama čekaju kupce odložena je u Luci Metković. Riječ je o pragovima o čijoj je potencijalnoj štetnosti "Slobodna" nedavno pisala, a koje Hrvatske željeznice prodaju zainteresiranim građanima ili tvrtkama.

Tako je ta hrpa pragova koja bode oči odložena neposredno uz obalu rijeke Neretve. Godinama je ispiru kiše i sva tako onečišćena voda završava u Neretvi. Istina, rashodovani pragovi nalaze se nedaleko od željezničke stanice, na zemljištu HŽ-a, ali predstavljaju veliku opasnost za onečišćenje okoliša jer je kreozat, kojim se premazuju željeznički pragovi, klasificiran prema smjernicama Europske unije kao kancerogena tvar jer se dobije destilacijom katrana i kamenog ugljena.

Unatoč tome što su pragovi premazani zaštitnim sredstvom koje spada u kancerogene tvari, HŽ Infrastruktura ih nakon rashodovanja jeftino prodaje na javnim natječajima te obvezuje kupce da ih, među ostalim, neće ložiti ili njima oblagati interijere objekata. Nema detaljnijih objašnjenja o njihovoj štetnosti za okoliš i zdravlje ljudi te, u konačnici, i kancerogenosti. Tako se mnogi vođeni niskom cijenom odlučuju kupiti "mačka u vreći" a da pojma nemaju što su to kupili.

Kad su brojni građani kupovali željezničke pragove kao jeftin građevni materijal, nisu mogli ni sanjati da bi mogli upasti u nevolje zbog korištenja tih rashodovanih pragova. Iako su relativno jeftini, dvadesetak kuna za komad, nakon informacija o njihovoj štetnosti teško će se naći netko tko će ih biti spreman kupiti – barem legalno.

Umjesto uštede i brze gradnje, mogli bi imati još veće troškove zbog njihova uklanjanja i zbrinjavanja ako se pokaže da su pragovi postavljeni na neodgovarajućim mjestima ili pak u blizini dječjih igrališta.

Tko zna koliko ima ovakvih pragova postavljenih po Dalmaciji...

Javni natječaj

Jedan od takvih "naivnih" kupaca je i Ivica Mijoč, čija tvrtka "Žabac" upravo uređuje izletište i odmorište na jezeru Kuti u općini Zažablje. Uređujući površinu od oko 16 tisuća kvadrata za budući agro etno park, vlasnik je razmišljao kako ograditi i obrubiti tako veliki prostor, da to bude dugotrajna ograda, ali i oku ugodna u močvarnom ambijentu kakav pruža jezero Kuti. Izbor je pao na stare željezničke pragove koje je HŽ Infrastruktura prodavala po cijeni od 20 kuna. Ivica je kupio tisuću komada takvih pragova još prije četiri godine, za što je državnoj tvrtki uplatio 20 tisuća kuna, te ih je postavio na imanju gdje, među ostalim, uzgaja i konje, patke, a ima i jednog magarčića.

I zaista, sve to lijepo izgleda i fantastično se uklopilo u močvarnom krajoliku, u što smo se i osobno uvjerili, a kolega fotoreporter Čizmić zorno je to zabilježio svojim objektivom. Međutim, kad je pukla priča o željezničkim pragovima, svi oni koji su s njima nešto radili ili gradili, a među njima i naš sugovornik, nemirno spavaju jer ne znaju kad će im kontrole i inspekcije pokucati na vrata.

– Evo pogledajte ove željezničke pragove. Potpuno su izbijeljeli, u njima nema katrana – rekao nam je Ivica Mijoč pokazujući objekt u izgradnji čiji se okoliš tek uređuje, a nekadašnji željeznički pragovi služe isključivo za dekoraciju. Ističe da nikakve inspekcije nisu dolazile zbog pragova, ali ako se pojavi inspekcija zaštite okoliša, rado će im sve pokazati jednako kao i nama novinarima.

– Ako inspekcija utvrdi da ovi pragovi ovako postavljeni škode zdravlju ljudi, ja ću ih ukloniti. Ionako su postavljeni više iz estetskih nego funkcionalnih razloga. Ranč i izletište mogu funkcionirati i bez tih pragova – govori nam Ivica Mijoč, primjetno iznenađen našim zanimanjem za njegov Agro etno park na jezeru Kuti, koji još nije službeno otvoren. Nada se da će otvoriti za Uskrs, ako to dopusti korona.

– Ionako je prošla sezona bila loša, tko zna kakva će biti i ova – jada se Žabac, kojemu su novonastali problemi sa željezničkim pragovima došli u najgorem mogućem trenutku, prije početka nikad neizvjesnije turističke sezone. Malo brige oko toga, pa sada još i stari željeznički pragovi koji mu zadaju glavobolju.

Tvrdi da je te željezničke pragove kupio na javnom natječaju od HŽ-a, pa je javnost tako došla do njegova imena. Da je kupovao na crno, nitko za to ne bi ni znao.

Namjensko korištenje

Prilikom kupnje Ivica je potpisao izjavu o strogo namjenskom korištenju pragova na određenim površinama. Naglašava da pragove nije koristio za oblaganje unutarnjih površina, niti na njegovu izletištu služe za igračke na dječjem igralištu. Zapravo, postavljeni su na otvorenom prostoru, gdje nema nikakva rizika da bi mogli doći u dodir s kožom ili na bilo koji drugi način ugroziti zdravlje posjetitelja. Također, od tih rashodovanih željezničkih pragova nisu izrađeni ni vrtni stolovi ni posude za biljke, u što smo se i sami uvjerili.

– Tko zna koliko ima ovakvih pragova postavljenih po Dalmaciji i nikome ništa! Osobno sam ih vidio na više mjesta, njima se grade i pristupi za lađe, razni mostići i prijelazi preko kanala – ogorčen je Ivica.

– Meni nitko nije rekao da su željeznički pragovi štetni za okoliš i za zdravlje ljudi. Nisam se sam javio na natječaj HŽ-a, bilo nas je desetak. Da sam znao da će ovi pragovi izazvati toliki problem, nikada ih ne bih kupio. Ako mi inspekcija naloži da ih uklonim, to ću i učiniti – zaključio je Ivica Mijoč Žabac, piše Slobodna Dalmacija.

28. travanj 2024 14:44