StoryEditorOCM
NeretvaŠTO SE DOGODILO?

Donosimo priču ogorčene obitelji preminulog muškarca iz Staševice. Danas im se ispričao ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu

Piše SS
29. siječnja 2021. - 14:56
Josip Rončević je umro od posljedica puknuća čira, Pokopan je u srijedu na groblju Nova Brista-SpliceCROPIX

Zbog liječničke pogreške odgovarat će liječnik hitne pomoću u Pločama. Rezultat je to stručnog nadzora koji je pokrenuo ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić na temelju pritužbe obitelji Rončević iz Staševica kod Ploča. Obitelj Rončević je u prijavi istaknula da liječnik hitne pomoći nije pružio odgovarajuću medicinsku skrb Josipu Rončeviću (90) koji je zbog liječničkog nemara umro u ponedjeljak ujutro.


U provedbi izvanrednog stručnog nadzora, Komisija Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije zaključila je da ordinirajući liječnik tima hitne medicinske službe u svom radu, za vrijeme hitne medicinske intervencije, nije postupio sukladno standardnim operativnim postupcima, protokolima rada i algoritmima postupanja.


"Po prijemu Zaključka Komisije za izvanredni stručni nadzor pokrenuo sam postupak otkazivanja ugovora o radu s tada ordinirajućim liječnikom hitne medicinske službe u Pločama. Ovim putem upućujem ispriku i izražavam sućut obitelji preminulog pacijenta", stoji u priopćenju Luke Lulića.


Kako doznajemo, Josip Rončević se žalio na bolove u trbuhu. Odbijao je hranu a kako je godinama ima čir na želudcu ukućani su pretpostavili da je došlo do puknuća čira te da bi trebao u bolnicu. No, njihovo mišljenje nije dijelio liječnik iz tima hitne medicinske pomoći koji je pregledao bolesnika. Liječnik je zaključio da on nije životno ugrožen unatoč objašnjenjima ukućana da ima crnu stolicu i da situacija nije nimalo bezazlena. Unatoč tome nije želio organizirati prijevoz do Splita. Preporučio je da se jave obiteljskoj liječnici u ponedjeljak koja će nastaviti daljnje liječenje.


Nažalost Josip Rončević je umro od posljedica puknuća čira. Pokopan je u srijedu na groblju Nova Brista-Splice u krugu svojih najmilijih.


Obitelj Rončević je ogorčena na ponašanje hitne pomoći. Kažu da nitko nije zaslužio umrijeti ovakvom smrću, od sepse zbog puknuća čira.


- Moj dida za ekipu hitne pomoći nije bio hitan slučaj. Unaprijed su ga otpisali, nisu mu ni pokušali pomoći. A dida je četiri dana prije smrti bio normalan, pokretan, lucidan, šetao je. Ne možete ni zamisliti koliko su na hitnoj u Pločama nestručni i traljavi. Ovo nije zdravstvo 21 stoljeća već srednjeg vijeka, ogorčen je Josip Rončević unuk preminulog.

09. svibanj 2024 15:28