StoryEditorOCM
NeretvaU Rogotinu otkrivena bista Franji Tuđmanu

Don Petar Mikić: Mnogi mu ni danas ne mogu oprostiti Hrvatsku, ali unatoč svemu on ostaje najveća figura u povijesti hrvatskoga naroda

Piše Ante Šunjić
10. prosinca 2022. - 16:32

Povodom 23. godišnjice smrti i stote godine rođenja dr. Franje Tuđmana, u Rogotinu je, unatoč vrlo lošemu vremenu, u organizaciji Mjesnog odbora, svečano otkrivena bista prvom predsjedniku Republike Hrvatske. Kamena bista rad je Ivana Pavića, samoukog kipara, hrvatskog branitelja, invalida i časnika Hrvatske vojske, koji je, kada je Rogotin u pitanju, autor i spomenika Hrvatskom vojniku. Bistu je financirao, kao i spomenik Tuđmanu u Pločama, svećenik u mirovini don Petar Mikić, koji je s pokojnim hrvatskim predsjednikom imao poseban odnos.

Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević obratila se prisutnom mnoštvu i govorila o ulozi Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske države, kao i o vrijednostima koje je ostavio iza sebe.

Posebno emotivan govor održa je don Petar. " Bog je poslao dr. Franju Tuđmana hrvatskom narodu. On je jedan, jedini, neponovljiv, jedinstven, nenadoknadiv, vizionar, hrabar, utemeljitelj, pod čijim vodstvom su ostvareni snovi mnogih generacija, neovisna,samostalna država Hrvatska. Franjo je povjesničar koji je stvarao povijest, a to je postigao ujedinjavanjem svih Hrvata. Uzmimo sudbinu u svoje ruke, njegova je besjeda. Zapalio je baklju slobode, unio je svjetlo u naš život. S ponosom možemo reći da smo Hrvati. Zagovaraj Franjo branitelje naše, te mladiće u tenisicama, oskudno odjevene, pretežno s naoružanjem kojeg su sami kupili. Ne pokazuje ih se kao pozitivne likove. Tko to više priča o njihovim junaštvima? Tko filmove o njima snima kao zalog budućim generacijama? Izmoli Franjo da branitelji naši imaju tretman kakav zaslužuju. Njihova bi imena morala biti zlatnim slovima zapisana u povijest hrvatskog naroda, a ne kao do sada na križevima. Narod sve više uviđa tko je bio Franjo Tuđman. Budimo ponosni na svog preporoditelja, obnovitelja i utemeljitelja hrvatske državnosti i neovisnosti", rekao je, između ostaloga, don Petar, istaknuvši kako mnogi ni danas ne mogu Tuđmanu oprostiti Hrvatsku, te da, unatoč svemu, on ostaje "gigant – najveća figura u povijesti hrvatskoga naroda".

Blagoslov biste obavio je don Damir Bistrić, svećenik iz župe Bagalovići, a, osim njega, svečanosti su nazočili i don Stipe Jerković, don Mladen Margeta, don Nikola Juračić i don Dalibor Milina. Bistu je otkrio Velimir Žderić, veliki Tuđmanov obožavatelj iz Rogotina, koji je pripremio majicu s likom prvog hrvatskog predsjednika u kojoj će biti pokopan kada umre. Svečanost je vodio Ante Pejar, a pjesmom su je uveličali Irena Prskalo i klapa Stablina, koja je don Petru darovala hrvatski šal.

 

30. travanj 2024 22:08