StoryEditorOCM
NeretvaČuvari tradicije

Domagojevi gusari iz Vida: "Naša lađa plovi Neretvom skoro pola stoljeća"

Piše Stanislav Soldo
5. kolovoza 2023. - 08:00

Nekad su bili najjača ekipa u gornjem dijelu Neretve, od Opuzena do Metkovića, osvajali prva mjesta na brzinskim utrkama u Opuzenu, drugi i treći na maratonu lađa, sudionici su filma "Rivalstvo što nas veže" o maratonu lađa. Riječ je o lađarskoj ekipi Domagojevi gusari iz Vida. Danas su tu da održe tradiciju vidonjskih gusara dugu već 48 godina o čemu pripremaju i monografiju. Ove godine im je jubilarni 25.maraton lađa.

Domagojevi gusari su iz Vida ime ponosno nose od otkrivanja spomenika Knezu Domagoju na vrhu brežuljka u Vidu 1997.godine. Kapetan ovogodišnje ekipe Leo Ilić. O pripremama za maraton lađa, treninzima i očekivanjima kaže:

- Domagojevi Gusari nisu nastupili samo na prvom maratonu lađa jer tada nisu imali lađu u plovnom stanju. Teško je bilo okupiti ekipu, omladina je uglavnom niz primorje na sezoni, al eto uspjeli smo. U ekipi ima policajaca,vatrogasaca i poljoprivrednika i vrlo je teško uskladiti treninge da svi mogu doći i to je ono što nas koči. Ali bez obzira na sve, najbitnije je da se naša tradicija nastavi i da naša lađa ponovo zaplovi Neretvom s lađarima u prepoznatljivoj žutoj boji, rekao je Ilić.

Domagojevi gusari iz Vida su najstarija lađarska ekipa. Njihova povijest seže u daleku 1975 godinu skupina vidonjskih mladića veslajući u staroj neretvanskoj lađi krenula u "gusarenje" nizvodno Noriljom i Neretvom što je narednih godina postalo tradicija. Za te prilike su kupili lađu izgrađenu 1895.godine koja im je služila za "pohode". Iste godine osnovani su "potomci-čuvari tradicije neretvanskih gusara -gusari Vid". Tradicija je održavana do Domovinskog rata kada je prekinuta a lađa potopljena radi konzervacije i čuvanja.

Prvi nastup na maratonu lađa imali smo 1999 godine a od 2002 godine Domagojevi gusari se izdvajaju u samostalnu udrugu te se registriraju kao Udruga lađara "Domagojevi gusari" Vid.

27. travanj 2024 14:44