StoryEditorOCM
NeretvaDAN GRADA PLOČA

Ana Musa dobitnica nagrade za životno djelo! Potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac sa svečanosti poručila: „U Pločama politika ima ljudsko lice“

Piše i foto: Ante Šunjić
31. svibnja 2022. - 14:50

U Domu kulture svečano je proslavljen Dan Grada Ploča i dodijeljene su nagrade ovogodišnjim laureatima. Svečanu sjednicu vodila je dopredsjednica Gradskoga vijeća Marina Gradac.

image

Dan Grada Ploča

Ante Šunjić/Ante Šunjić

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević govorio je o nejednakosti i neprihvaćanju različitosti u društvu, kao jednom od glavnih problema. „Grad Ploče je po određenim karakteristikama sličan, a po drugima poseban u odnosu na druge sredine. Široke mase teško prihvaćaju različitosti, što je uzrok netolerancije. Na prihvaćanju različitosti se djeluje ponajprije već kroz predškolski odgoj. Upravo će smanjenje nejednakosti biti pokazatelj da smo kreirali bolje društvo, jer će se teško postići bolji život za većinu građana bez smanjenja nejednakosti“, rekao je među ostalim Krstičević i istaknuo kako je nejednakost prisutna kroz mnoge kategorije i treba je promatrati sustavno, jer je ona politička. Pločanski gradonačelnik naglasio je kao se odgovornim i poštenim radom može vratiti povjerenje u politiku i podsjetio kako je aktualna gradska vlast pokrenula mnoge projekte koji su povećali kvalitetu života u gradu.

image

Pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević na svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Ploča

Ante Šunjić/Ante Šunjić

Zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo smatrao je potrebnim istaknuti kako je Županija, zajedno s Vladom RH, usprkos zadnje dvije teške i izazovne godine, osigurala 700 milijuna kuna za razne projekte. Istaknuo je važnost skoroga otvaranja Pelješkog mosta i dijela pristupnih cesta, Dnevnu bolnicu u Metkoviću, koja će, usprkos određenim kritikama kako je rekao, biti otvorena u rujnu, cjelogodišnju hitnu helikoptersku službu, sustav navodnjavanja GLOG i sl., a kada su u pitanju Ploče, podsjetio je kako su prije nekoliko dana, kroz isplaćenu treću ratu, obeštećeni bivši radnici Plobesta.

image

Joško Cebalo, Dan Grada Ploča

Ante Šunjić/Ante Šunjić

Čestitavši prisutnima Dan Grada i blagdan Nebeske zaštitnice, Kraljice neba i zemlje, potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac rekla je kako je vidljivo da Ploče idu naprijed, da se gradi i da grad napreduje. „U Pločama politika ima ljudsko lice, što se vidi i po nagradama koje će se dodijeliti. Puno putujem Hrvatskom, ali ističem primjer Ploča kojeg vodi aktualni gradonačelnik i njegovi suradnici i gdje politika znači skromno i samozatajno djelovanje za zajednicu“. Kada bi bilo više ovakvih primjera, ljudi ne bi doživljavali politiku kako je danas doživljavaju“, rekla je Glasovac.

image

Dan Grada Ploča

Ante Šunjić/Ante Šunjić

Nagradu za životno djelo dobila je dugogodišnja ekološka aktivistica Ana Musa, dok su skupne nagrade pripale Katoličkom zboru „MI“ iz Komina i AMK Racing Teamu iz Ploča.

image

Dan Grada Ploča

Ante Šunjić/Ante Šunjić

U ime nagrađenih prisutnima se obratila Ana Musa. „Priroda je zajedničko dobro sveukupnog čovječanstva i svi smo je dužni čuvati. A priroda oko Ploča, i u cijeloj dolini Neretve je neopisivo lijepa i mnogo je onih koji su kao ptice grabljivice nadlijetali ovaj kraj, u želji da tu ljepotu iskoriste za sebe.

image

Dan Grada Ploča

Ante Šunjić/Ante Šunjić

Kad se nešto istinski voli, kao što ja volim prirodu i Neretvu, za tu sam se ljubav borila odlučno, neumorno i neustrašivo. Nikada nisam radila za novac i interes, niti sam bila sluga bilo koje ideologije ili političke stranke! Samo priroda i čovjek su uvijek u mom fokusu, uz ideju vodilju: ako zaista mislite da je okoliš manje važan od ekonomije, pokušajte zadržati dah dok brojite novac. Nije baš uobičajeno da netko dobije nagradu iz područja ekologije. Zato mi je ovo priznanje veliko iznenađenje, radost i doista velika čast. Od srca zahvaljujem svim predlagateljima i Povjerenstvu koje je podržalo ove inicijative.

image

Dan Grada Ploča

Ante Šunjić/Ante Šunjić

Posebno moram izdvojiti ekipu Građanke inicijative Pravo na zdrav život koji su godinu dana sa mnom bili u najvažnijoj ekološkoj borbi – onoj protiv termoelektrane. Da nije bilo timskog rada tih divnih ljudi, koji su interes Neretve stavili ispred vlastitog, ne znam kako bi priča završila“, rekla je Musa emotivno poručivši da najveću nagradu koju Grad može dati posvećuje voljenom suprugu Vladi, „koji joj je dva i pol desetljeća bio najveća podrška i najaktivniji suradnik u ljubavi i očuvanju naše i njegove Neretve“.

27. travanj 2024 08:10