stdClass Object ( [id] => 1285161 [title] => Željku Bleuš već smo zavoljeli, a sad ćemo i Nikolu Tomašića. Kakvi golemi talenti iz malog korčulanskog mjesta! [alias] => zeljku-bleus-vec-smo-zavoljeli-a-sad-cemo-i-nikolu-tomasica-kakvi-golemi-talenti-iz-malog-korculanskog-mjesta [catid] => 359 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od ukupno šezdesetak prijavljenih kandidata i četiri dodijeljene stipendije, čak dvije su došle su na Korčulu, točnije u Smokvicu, ili ako želite još detaljnije u Brnu. Slastičarka Željka Bleuš (25) i chef Nikola Tomašić (22) dobitnici su prestižne Raise the Bar kulinarske stipendije.

Prestižnu kulinarsku stipendiju, koju Coca-Cola HBC Adria dodjeljuje u sklopu projekta Raise the Bar za profesionalno usavršavanje na uglednim svjetskim učilištima, osim Željke i Nikole dobili su i Stella Pasek i Tilen Utenkar. Stipendije su im dodijeljene prošlog tjedna u zagrebačkoj Esplanadi, na predstavljanju najboljih hrvatskih chefova i restorana 2023. godine prema izboru vodiča Gault&Millau.

Željka i Nikola već su prepoznati dvojac u kulinarskom svijetu. Željka je svojom karizmom i jednostavnošću, ali i kuharskim umijećem, probila granice malih ekrana tijekom najgledanijeg kulinarskog show-a u Hrvata MasterChefa, a u finalnom je krugu za stipendiju imala najbolje rezultate u slastičarskom dijelu testiranja. Nikola je, s druge strane, svoje gastro-vještine već izbrusio u restoranima s Michelinovom zvjezdicom, mladenačkom samouvjerenosti i smislom za humor ove je godine usavršio ono malo što mu je nedostajalo prošle godine u finalnom krugu testiranja za kuhare. Pred njima je besplatna edukacija na uglednim svjetskim kulinarskim učilištima poput Le Cordon Bleu, École Ducasse i ALMA - La Scuola Internazionale di Cucina Italiana, a vjerujemo i blistava karijera u gastronomiji.

Stipendije su dodijeljene na ekskluzivnoj večeri u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu gdje se 18. travnja okupilo više od 90 vodećih chefova najboljih hrvatskih restorana, kakvi su dojmovi s dodjele?

Nikola: Bilo je fenomenalno, brutalno, mi smo bili dio programa i zaista smo uživali. Upoznali smo neke nove ljude, nove chefove i pozdravili one koje već znamo.

Dvije stipendije za Smokvicu, zvuče prejednostavno, no put do odabira je izazovan i zahtjevan, a takvo je i stručno povjerenstvo kojeg su ove godine činili poznati chefovi Igor Gudac, Marko Gajski i Bruno Vokal, slastičarka Tea Mamut te najbolji hrvatski sommelier i suvlasnik Noela Ivan Jug. Kako je izgledalo testiranje?

Nikola: Ove se godine prijavio rekordni broj kandidata, selekcija kreće odmah u prvom krugu, ako ga prođete, čeka vas intervju s povjerenstvom. U trećem, finalnom krugu ostalo je desetak kandidata, praktični dio, odnosno testiranje je održano u restoranu s Michelinovom zvjezdicom Noel u Zagrebu. Dobili smo namirnicu te smo u pola sata trebali osmisliti jelo. Tema su bila jaja, na tanjuru je obavezan bio umak Hollandaise, uz to smo mogli napraviti npr. omlet ili poširana jaja. Napravio sam inačicu club sendviča, bio sam baš zadovoljan.

Željka: Dobila sam recept Tee Mamut, radi se o desertu u čaši, no sami smo mogli odlučiti kako ga prezentirati. Dobro sam se snašla, bila sam nervozna i pod stresom jer je ipak velika stvar u pitanju, međutim, kad sam ušla u kuhinju u potpunosti sam se opustila, odjednom mi je sve postalo jednostavno.

Nikola: Znao sam što me čeka jer sam i prošle godine bio u finalu, ali nisam dobio stipendiju. Ovaj sam put puno detalja napravio bolje, bio sam smireniji i na kraju sam rasturio.

U dogovoru s Raise the Bar timom odabrat ćete učilište koje će pohađati kako bi edukacija bila usklađena s vašim znanjima i željenim područjem usavršavanja, gdje se planirate upisati?

Nikola: To ipak ovisi i o budgetu koji nije mali. Nadam se Parizu, Francuska je kolijevka gastronomije i restorana. Osim edukacije, planiram putovati i istraživati Pariz i okolicu, pronaći male proizvođače, kušati kakav je sir, vino, foie gras... Još se moramo dogovoriti s timom oko detalja.

Željka: Moja je želja također Francuska, inače pojam za slastičarstvo. Nadam se upisu nakon sezone te da sam do sljedeće nazad. Ne volim ljeta van otoka, a zimi mogu gdje bilo. Ova je stipendija važna ne samo radi edukacije i prilike učenja od priznatih chefova, već i zbog mogućnosti stažiranja u najboljim restoranima, otvaraju nam se vrata. Ipak, ne želim si postavljati prevelike ciljeve, postavljam male i tako sam najsretnija, idem dan po dan.

Željkinu priču znamo, trebalo je puno hrabrosti s dvadesetak godina, u tajnosti, u maloj Smokvici sjesti u autobus za Zagreb i prijaviti se na MasterChef, Nikola kakva je tvoja priča s kuhanjem?

Nikola: U kuhanje sam se zaljubio kao dijete, u nižim razredima osnovne škole. Cijelo sam djetinjstvo proveo s didom na moru na barci loveći ribu, a onda s bakom u kuhinji. Završio sam Srednju školu Petar Šegedin iz Korčule za kuhara. Dosta bi toga trebalo mijenjati u toj školi, nešto izbaciti, puno toga uvesti u nastavi. Bilo bi super kad bih jednog dana mogao surađivati sa školom.

Željka, na kraju je vaga ipak prevagnula na slastičarstvo. Nakon sezone na čelu kultne korčulanske slastičarne Arula, odlučila si se za edukaciju, je li Arula bila kriva odluka u tvojoj karijeri?

Željka: Prijavila sam se za stipendiju za pastry cheficu jer sam znala da je kao chefica neću osvojiti! (smijeh) Veliko je bogatstvo znati oboje, nikad ne znaš gdje će te život odnijeti, ali ipak se odlučujem za slastičarstvo. Arula ipak nije bila za mene, ali ne bih rekla da je to bila kriva odluka, iz svega treba izvući nešto dobro, ali trebala sam započeti s edukacijom. Zato se veselim raditi u restoranu Lešić Dimitri.

Ove godine ste oboje u timu renomiranog korčulanskog restorana s Michelinovom zvjezdicom Lešić Dmitri. Nikola, ti već godinama radiš uz bok vrsnog chefa Marka Gajskog, a Željka ti se ove godine pridružuje?

Nikola: U Lešić Dimitriju radim već godinama, ne znam što bih rekao o tom poslu, a da nije dobro. Obožavam taj posao, kuhinju, prostor, obožavam ljude s kojima svaki dan radim. Usavršavam se u restoranu s Michelinovom zvjezdicom, a doma sam, može li bolje?

Željka: Vidim koliko su složni, baš su pravi tim, u njihovoj kuhinji mogu samo napredovati.

Željka je ove godine bila jedina kandidatkinja koja u svom životopisu nije imala renomirane restorane, a na kraju je najbolje ocijenjena slastičarka. Nikola, tvoj je životopis malo duži?

Nikola: Da, dva puta sam stažirao u zagrebačkom Noelu i to s dva različita chefa, a već sam godinama u Lešić Dimitriju. No zapravo tek počinjem.

Pred vama je još jedna sezona u kuhinji, je li teško?

Nikola: Već ima gostiju, nije mi naporno. Odnosno jest, naporno je, ali naviknuo sam. Ja ljeti radim, a zimi se kupam. (smijeh)

Željka: U ovom poslu nema dijeljenja života na privatni i poslovni, sve je jedno. Kad je moj dan ispunjen slastičarstvom, ja uživam.

Što biste poručili kolegama koji razmišljaju krenuti ili su krenuli vašim stopama?

Nikola: Ne radite ništa što ne volite. Ako mislite biti dobri u bilo kojem poslu, to zahtjeva puno ljubavi, žrtve, odricanja. Ako volite što radite, bit će vam lakše.

Željka: Treba se ohrabriti i pokušati. Ova je stipendija nagrada za sve što smo do sad napravili, da nismo, ne bi je dobili. Ostavili smo dojam, otežali smo povjerenstvu posao odabira, zaslužili smo to što imamo.

Kad ćemo se vidjeti sljedeći put?

Tko to zna, no možda ćemo intervju napraviti na francuskom jeziku, kažu uz smijeh.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prestižne kuharske stipendije u Smokvici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Prestižne kuharske stipendije u Smokvici 2 0 7087 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-28 10:19:53 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Dora Lozica [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-28 10:37:54 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-04-28 10:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 142 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 359 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s Korčule [menu-meta_keywords] => vijesti, korčula [secure] => 0 [page_title] => Korčula [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Željku Bleuš već smo zavoljeli, a sad ćemo i Nikolu Tomašića. Kakvi golemi talenti iz malog korčulanskog mjesta! [metakey] => kuharske stipendije, nikola tomašić, Željka Bleuš [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24784537.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24784516.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24784517.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24784518.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Darko Toma\u0161\/","Darko Toma\u0161, Coca-cola Hbc Adria\/","Darko Toma\u0161, Coca-cola Hbc Adria\/","Darko Toma\u0161, Coca-cola Hbc Adria\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nikola Toma\u0161i\u0107 i \u017deljka Bleu\u0161<\/p>","

Kor\u010dulanski chef Nikola Toma\u0161i\u0107 dobitnik je presti\u017ene kuharske stipendije<\/p>","

\u017deljka Bleu\u0161 ve\u0107 odavno je zvijezda koju smo upoznali kroz Masterchef<\/p>","

Dobitnici ovogodi\u0161njih kuharskih stipendija<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["48:39","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1920","hd_24784537_1920.jpg":"1920x1080","k_24784537_1280.jpg":"1280x1280","k_24784537_1024.jpg":"1024x1024","k_24784537_640.jpg":"640x640","k_24784537_480.jpg":"480x480","k_24784537_340.jpg":"340x340","k_24784537_220.jpg":"220x220","o_24784537_1280.jpg":"1280x1280","o_24784537_1024.jpg":"1024x1024","o_24784537_640.jpg":"640x640","o_24784537_480.jpg":"480x480","o_24784537_340.jpg":"340x340","o_24784537_220.jpg":"220x220","h_24784537_1280.jpg":"1280x854","h_24784537_1024.jpg":"1024x683","h_24784537_640.jpg":"640x427","h_24784537_480.jpg":"480x320","h_24784537_340.jpg":"340x227","h_24784537_220.jpg":"220x147","pp_24784537_1280.jpg":"1280x1628","pp_24784537_1024.jpg":"1024x1303","pp_24784537_640.jpg":"640x814","pp_24784537_480.jpg":"480x611","pp_24784537_340.jpg":"340x432","pp_24784537_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1079x1312","hd_24784516_1920.jpg":"1920x1080","k_24784516_1280.jpg":"1280x1280","k_24784516_1024.jpg":"1024x1024","k_24784516_640.jpg":"640x640","k_24784516_480.jpg":"480x480","k_24784516_340.jpg":"340x340","k_24784516_220.jpg":"220x220","o_24784516_1280.jpg":"1280x1556","o_24784516_1024.jpg":"1024x1245","o_24784516_640.jpg":"640x778","o_24784516_480.jpg":"480x583","o_24784516_340.jpg":"340x413","o_24784516_220.jpg":"220x267","h_24784516_1280.jpg":"1280x854","h_24784516_1024.jpg":"1024x683","h_24784516_640.jpg":"640x427","h_24784516_480.jpg":"480x320","h_24784516_340.jpg":"340x227","h_24784516_220.jpg":"220x147","pp_24784516_1280.jpg":"1280x1628","pp_24784516_1024.jpg":"1024x1303","pp_24784516_640.jpg":"640x814","pp_24784516_480.jpg":"480x611","pp_24784516_340.jpg":"340x432","pp_24784516_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1079x1612","hd_24784517_1920.jpg":"1920x1080","k_24784517_1280.jpg":"1280x1280","k_24784517_1024.jpg":"1024x1024","k_24784517_640.jpg":"640x640","k_24784517_480.jpg":"480x480","k_24784517_340.jpg":"340x340","k_24784517_220.jpg":"220x220","o_24784517_1280.jpg":"1280x1912","o_24784517_1024.jpg":"1024x1529","o_24784517_640.jpg":"640x956","o_24784517_480.jpg":"480x717","o_24784517_340.jpg":"340x507","o_24784517_220.jpg":"220x328","h_24784517_1280.jpg":"1280x854","h_24784517_1024.jpg":"1024x683","h_24784517_640.jpg":"640x427","h_24784517_480.jpg":"480x320","h_24784517_340.jpg":"340x227","h_24784517_220.jpg":"220x147","pp_24784517_1280.jpg":"1280x1628","pp_24784517_1024.jpg":"1024x1303","pp_24784517_640.jpg":"640x814","pp_24784517_480.jpg":"480x611","pp_24784517_340.jpg":"340x432","pp_24784517_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1079x1556","hd_24784518_1920.jpg":"1920x1080","k_24784518_1280.jpg":"1280x1280","k_24784518_1024.jpg":"1024x1024","k_24784518_640.jpg":"640x640","k_24784518_480.jpg":"480x480","k_24784518_340.jpg":"340x340","k_24784518_220.jpg":"220x220","o_24784518_1280.jpg":"1280x1845","o_24784518_1024.jpg":"1024x1476","o_24784518_640.jpg":"640x922","o_24784518_480.jpg":"480x692","o_24784518_340.jpg":"340x490","o_24784518_220.jpg":"220x317","h_24784518_1280.jpg":"1280x854","h_24784518_1024.jpg":"1024x683","h_24784518_640.jpg":"640x427","h_24784518_480.jpg":"480x320","h_24784518_340.jpg":"340x227","h_24784518_220.jpg":"220x147","pp_24784518_1280.jpg":"1280x1628","pp_24784518_1024.jpg":"1024x1303","pp_24784518_640.jpg":"640x814","pp_24784518_480.jpg":"480x611","pp_24784518_340.jpg":"340x432","pp_24784518_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 359 [name] => Korčula [alias] => korcula [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7503758 Threads: 4 Questions: 1605819721 Slow queries: 4766351 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110653736 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/korcula ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 359 [name] => Korčula [alias] => korcula [parent] => 320 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/korcula ) ) [link] => /dubrovnik/zupanija/korcula/zeljku-bleus-vec-smo-zavoljeli-a-sad-cemo-i-nikolu-tomasica-kakvi-golemi-talenti-iz-malog-korculanskog-mjesta-1285161 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/korcula/zeljku-bleus-vec-smo-zavoljeli-a-sad-cemo-i-nikolu-tomasica-kakvi-golemi-talenti-iz-malog-korculanskog-mjesta-1285161?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 714340 [name] => kuharske stipendije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-28 12:31:29 [main_article_id] => 0 [alias] => kuharske-stipendije [link] => /tag/kuharske-stipendije ) [1] => stdClass Object ( [id] => 714341 [name] => nikola tomašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-28 12:31:29 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-tomasic [link] => /tag/nikola-tomasic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659777 [name] => Željka Bleuš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-14 09:38:23 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljka-bleus [link] => /tag/zeljka-bleus ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prestižne kuharske stipendije u Smokvici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Željku Bleuš već smo zavoljeli, a sad ćemo i Nikolu Tomašića. Kakvi golemi talenti iz malog korčulanskog mjesta! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-04-13-15-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24784537.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Darko Tomaš/ [mainImageDesc] =>

Nikola Tomašić i Željka Bleuš

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24784537.jpg [title] =>

Nikola Tomašić i Željka Bleuš

Darko Tomaš/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24784516.jpg [title] =>

Korčulanski chef Nikola Tomašić dobitnik je prestižne kuharske stipendije

Darko Tomaš, Coca-cola Hbc Adria/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24784517.jpg [title] =>

Željka Bleuš već odavno je zvijezda koju smo upoznali kroz Masterchef

Darko Tomaš, Coca-cola Hbc Adria/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24784518.jpg [title] =>

Dobitnici ovogodišnjih kuharskih stipendija

Darko Tomaš, Coca-cola Hbc Adria/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od ukupno šezdesetak prijavljenih kandidata i četiri dodijeljene stipendije, čak dvije su došle su na Korčulu, točnije u Smokvicu, ili ako želite još detaljnije u Brnu. Slastičarka Željka Bleuš (25) i chef Nikola Tomašić (22) dobitnici su prestižne Raise the Bar kulinarske stipendije.

Prestižnu kulinarsku stipendiju, koju Coca-Cola HBC Adria dodjeljuje u sklopu projekta Raise the Bar za profesionalno usavršavanje na uglednim svjetskim učilištima, osim Željke i Nikole dobili su i Stella Pasek i Tilen Utenkar. Stipendije su im dodijeljene prošlog tjedna u zagrebačkoj Esplanadi, na predstavljanju najboljih hrvatskih chefova i restorana 2023. godine prema izboru vodiča Gault&Millau.

Željka i Nikola već su prepoznati dvojac u kulinarskom svijetu. Željka je svojom karizmom i jednostavnošću, ali i kuharskim umijećem, probila granice malih ekrana tijekom najgledanijeg kulinarskog show-a u Hrvata MasterChefa, a u finalnom je krugu za stipendiju imala najbolje rezultate u slastičarskom dijelu testiranja. Nikola je, s druge strane, svoje gastro-vještine već izbrusio u restoranima s Michelinovom zvjezdicom, mladenačkom samouvjerenosti i smislom za humor ove je godine usavršio ono malo što mu je nedostajalo prošle godine u finalnom krugu testiranja za kuhare. Pred njima je besplatna edukacija na uglednim svjetskim kulinarskim učilištima poput Le Cordon Bleu, École Ducasse i ALMA - La Scuola Internazionale di Cucina Italiana, a vjerujemo i blistava karijera u gastronomiji.

Stipendije su dodijeljene na ekskluzivnoj večeri u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu gdje se 18. travnja okupilo više od 90 vodećih chefova najboljih hrvatskih restorana, kakvi su dojmovi s dodjele?

Nikola: Bilo je fenomenalno, brutalno, mi smo bili dio programa i zaista smo uživali. Upoznali smo neke nove ljude, nove chefove i pozdravili one koje već znamo.

Dvije stipendije za Smokvicu, zvuče prejednostavno, no put do odabira je izazovan i zahtjevan, a takvo je i stručno povjerenstvo kojeg su ove godine činili poznati chefovi Igor Gudac, Marko Gajski i Bruno Vokal, slastičarka Tea Mamut te najbolji hrvatski sommelier i suvlasnik Noela Ivan Jug. Kako je izgledalo testiranje?

Nikola: Ove se godine prijavio rekordni broj kandidata, selekcija kreće odmah u prvom krugu, ako ga prođete, čeka vas intervju s povjerenstvom. U trećem, finalnom krugu ostalo je desetak kandidata, praktični dio, odnosno testiranje je održano u restoranu s Michelinovom zvjezdicom Noel u Zagrebu. Dobili smo namirnicu te smo u pola sata trebali osmisliti jelo. Tema su bila jaja, na tanjuru je obavezan bio umak Hollandaise, uz to smo mogli napraviti npr. omlet ili poširana jaja. Napravio sam inačicu club sendviča, bio sam baš zadovoljan.

Željka: Dobila sam recept Tee Mamut, radi se o desertu u čaši, no sami smo mogli odlučiti kako ga prezentirati. Dobro sam se snašla, bila sam nervozna i pod stresom jer je ipak velika stvar u pitanju, međutim, kad sam ušla u kuhinju u potpunosti sam se opustila, odjednom mi je sve postalo jednostavno.

Nikola: Znao sam što me čeka jer sam i prošle godine bio u finalu, ali nisam dobio stipendiju. Ovaj sam put puno detalja napravio bolje, bio sam smireniji i na kraju sam rasturio.

U dogovoru s Raise the Bar timom odabrat ćete učilište koje će pohađati kako bi edukacija bila usklađena s vašim znanjima i željenim područjem usavršavanja, gdje se planirate upisati?

Nikola: To ipak ovisi i o budgetu koji nije mali. Nadam se Parizu, Francuska je kolijevka gastronomije i restorana. Osim edukacije, planiram putovati i istraživati Pariz i okolicu, pronaći male proizvođače, kušati kakav je sir, vino, foie gras... Još se moramo dogovoriti s timom oko detalja.

Željka: Moja je želja također Francuska, inače pojam za slastičarstvo. Nadam se upisu nakon sezone te da sam do sljedeće nazad. Ne volim ljeta van otoka, a zimi mogu gdje bilo. Ova je stipendija važna ne samo radi edukacije i prilike učenja od priznatih chefova, već i zbog mogućnosti stažiranja u najboljim restoranima, otvaraju nam se vrata. Ipak, ne želim si postavljati prevelike ciljeve, postavljam male i tako sam najsretnija, idem dan po dan.

Željkinu priču znamo, trebalo je puno hrabrosti s dvadesetak godina, u tajnosti, u maloj Smokvici sjesti u autobus za Zagreb i prijaviti se na MasterChef, Nikola kakva je tvoja priča s kuhanjem?

Nikola: U kuhanje sam se zaljubio kao dijete, u nižim razredima osnovne škole. Cijelo sam djetinjstvo proveo s didom na moru na barci loveći ribu, a onda s bakom u kuhinji. Završio sam Srednju školu Petar Šegedin iz Korčule za kuhara. Dosta bi toga trebalo mijenjati u toj školi, nešto izbaciti, puno toga uvesti u nastavi. Bilo bi super kad bih jednog dana mogao surađivati sa školom.

Željka, na kraju je vaga ipak prevagnula na slastičarstvo. Nakon sezone na čelu kultne korčulanske slastičarne Arula, odlučila si se za edukaciju, je li Arula bila kriva odluka u tvojoj karijeri?

Željka: Prijavila sam se za stipendiju za pastry cheficu jer sam znala da je kao chefica neću osvojiti! (smijeh) Veliko je bogatstvo znati oboje, nikad ne znaš gdje će te život odnijeti, ali ipak se odlučujem za slastičarstvo. Arula ipak nije bila za mene, ali ne bih rekla da je to bila kriva odluka, iz svega treba izvući nešto dobro, ali trebala sam započeti s edukacijom. Zato se veselim raditi u restoranu Lešić Dimitri.

Ove godine ste oboje u timu renomiranog korčulanskog restorana s Michelinovom zvjezdicom Lešić Dmitri. Nikola, ti već godinama radiš uz bok vrsnog chefa Marka Gajskog, a Željka ti se ove godine pridružuje?

Nikola: U Lešić Dimitriju radim već godinama, ne znam što bih rekao o tom poslu, a da nije dobro. Obožavam taj posao, kuhinju, prostor, obožavam ljude s kojima svaki dan radim. Usavršavam se u restoranu s Michelinovom zvjezdicom, a doma sam, može li bolje?

Željka: Vidim koliko su složni, baš su pravi tim, u njihovoj kuhinji mogu samo napredovati.

Željka je ove godine bila jedina kandidatkinja koja u svom životopisu nije imala renomirane restorane, a na kraju je najbolje ocijenjena slastičarka. Nikola, tvoj je životopis malo duži?

Nikola: Da, dva puta sam stažirao u zagrebačkom Noelu i to s dva različita chefa, a već sam godinama u Lešić Dimitriju. No zapravo tek počinjem.

Pred vama je još jedna sezona u kuhinji, je li teško?

Nikola: Već ima gostiju, nije mi naporno. Odnosno jest, naporno je, ali naviknuo sam. Ja ljeti radim, a zimi se kupam. (smijeh)

Željka: U ovom poslu nema dijeljenja života na privatni i poslovni, sve je jedno. Kad je moj dan ispunjen slastičarstvom, ja uživam.

Što biste poručili kolegama koji razmišljaju krenuti ili su krenuli vašim stopama?

Nikola: Ne radite ništa što ne volite. Ako mislite biti dobri u bilo kojem poslu, to zahtjeva puno ljubavi, žrtve, odricanja. Ako volite što radite, bit će vam lakše.

Željka: Treba se ohrabriti i pokušati. Ova je stipendija nagrada za sve što smo do sad napravili, da nismo, ne bi je dobili. Ostavili smo dojam, otežali smo povjerenstvu posao odabira, zaslužili smo to što imamo.

Kad ćemo se vidjeti sljedeći put?

Tko to zna, no možda ćemo intervju napraviti na francuskom jeziku, kažu uz smijeh.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Darko Tomaš/ Darko Tomaš, Coca-cola Hbc Adria/ Darko Tomaš, Coca-cola Hbc Adria/ Darko Tomaš, Coca-cola Hbc Adria/
Darko Tomaš/

Nikola Tomašić i Željka Bleuš

Darko Tomaš, Coca-cola Hbc Adria/

Korčulanski chef Nikola Tomašić dobitnik je prestižne kuharske stipendije

Darko Tomaš, Coca-cola Hbc Adria/

Željka Bleuš već odavno je zvijezda koju smo upoznali kroz Masterchef

Darko Tomaš, Coca-cola Hbc Adria/

Dobitnici ovogodišnjih kuharskih stipendija

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/korcula/zeljku-bleus-vec-smo-zavoljeli-a-sad-cemo-i-nikolu-tomasica-kakvi-golemi-talenti-iz-malog-korculanskog-mjesta-1285161 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=279096d7e135e692cbd674b75b305b73cdb94397 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDeljku+Bleu%C5%A1+ve%C4%87+smo+zavoljeli%2C+a+sad+%C4%87emo+i+Nikolu+Toma%C5%A1i%C4%87a.+Kakvi+golemi+talenti+iz+malog+kor%C4%8Dulanskog+mjesta%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fkorcula%2Fzeljku-bleus-vec-smo-zavoljeli-a-sad-cemo-i-nikolu-tomasica-kakvi-golemi-talenti-iz-malog-korculanskog-mjesta-1285161 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fkorcula%2Fzeljku-bleus-vec-smo-zavoljeli-a-sad-cemo-i-nikolu-tomasica-kakvi-golemi-talenti-iz-malog-korculanskog-mjesta-1285161 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prestižne kuharske stipendije u Smokvici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KorčulaPrestižne kuharske stipendije u Smokvici

Željku Bleuš već smo zavoljeli, a sad ćemo i Nikolu Tomašića. Kakvi golemi talenti iz malog korčulanskog mjesta!

Piše Dora Lozica
28. travnja 2023. - 12:31

Od ukupno šezdesetak prijavljenih kandidata i četiri dodijeljene stipendije, čak dvije su došle su na Korčulu, točnije u Smokvicu, ili ako želite još detaljnije u Brnu. Slastičarka Željka Bleuš (25) i chef Nikola Tomašić (22) dobitnici su prestižne Raise the Bar kulinarske stipendije.

Prestižnu kulinarsku stipendiju, koju Coca-Cola HBC Adria dodjeljuje u sklopu projekta Raise the Bar za profesionalno usavršavanje na uglednim svjetskim učilištima, osim Željke i Nikole dobili su i Stella Pasek i Tilen Utenkar. Stipendije su im dodijeljene prošlog tjedna u zagrebačkoj Esplanadi, na predstavljanju najboljih hrvatskih chefova i restorana 2023. godine prema izboru vodiča Gault&Millau.

Željka i Nikola već su prepoznati dvojac u kulinarskom svijetu. Željka je svojom karizmom i jednostavnošću, ali i kuharskim umijećem, probila granice malih ekrana tijekom najgledanijeg kulinarskog show-a u Hrvata MasterChefa, a u finalnom je krugu za stipendiju imala najbolje rezultate u slastičarskom dijelu testiranja. Nikola je, s druge strane, svoje gastro-vještine već izbrusio u restoranima s Michelinovom zvjezdicom, mladenačkom samouvjerenosti i smislom za humor ove je godine usavršio ono malo što mu je nedostajalo prošle godine u finalnom krugu testiranja za kuhare. Pred njima je besplatna edukacija na uglednim svjetskim kulinarskim učilištima poput Le Cordon Bleu, École Ducasse i ALMA - La Scuola Internazionale di Cucina Italiana, a vjerujemo i blistava karijera u gastronomiji.

Stipendije su dodijeljene na ekskluzivnoj večeri u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu gdje se 18. travnja okupilo više od 90 vodećih chefova najboljih hrvatskih restorana, kakvi su dojmovi s dodjele?

Nikola: Bilo je fenomenalno, brutalno, mi smo bili dio programa i zaista smo uživali. Upoznali smo neke nove ljude, nove chefove i pozdravili one koje već znamo.

Dvije stipendije za Smokvicu, zvuče prejednostavno, no put do odabira je izazovan i zahtjevan, a takvo je i stručno povjerenstvo kojeg su ove godine činili poznati chefovi Igor Gudac, Marko Gajski i Bruno Vokal, slastičarka Tea Mamut te najbolji hrvatski sommelier i suvlasnik Noela Ivan Jug. Kako je izgledalo testiranje?

Nikola: Ove se godine prijavio rekordni broj kandidata, selekcija kreće odmah u prvom krugu, ako ga prođete, čeka vas intervju s povjerenstvom. U trećem, finalnom krugu ostalo je desetak kandidata, praktični dio, odnosno testiranje je održano u restoranu s Michelinovom zvjezdicom Noel u Zagrebu. Dobili smo namirnicu te smo u pola sata trebali osmisliti jelo. Tema su bila jaja, na tanjuru je obavezan bio umak Hollandaise, uz to smo mogli napraviti npr. omlet ili poširana jaja. Napravio sam inačicu club sendviča, bio sam baš zadovoljan.

Željka: Dobila sam recept Tee Mamut, radi se o desertu u čaši, no sami smo mogli odlučiti kako ga prezentirati. Dobro sam se snašla, bila sam nervozna i pod stresom jer je ipak velika stvar u pitanju, međutim, kad sam ušla u kuhinju u potpunosti sam se opustila, odjednom mi je sve postalo jednostavno.

Nikola: Znao sam što me čeka jer sam i prošle godine bio u finalu, ali nisam dobio stipendiju. Ovaj sam put puno detalja napravio bolje, bio sam smireniji i na kraju sam rasturio.

U dogovoru s Raise the Bar timom odabrat ćete učilište koje će pohađati kako bi edukacija bila usklađena s vašim znanjima i željenim područjem usavršavanja, gdje se planirate upisati?

Nikola: To ipak ovisi i o budgetu koji nije mali. Nadam se Parizu, Francuska je kolijevka gastronomije i restorana. Osim edukacije, planiram putovati i istraživati Pariz i okolicu, pronaći male proizvođače, kušati kakav je sir, vino, foie gras... Još se moramo dogovoriti s timom oko detalja.

Željka: Moja je želja također Francuska, inače pojam za slastičarstvo. Nadam se upisu nakon sezone te da sam do sljedeće nazad. Ne volim ljeta van otoka, a zimi mogu gdje bilo. Ova je stipendija važna ne samo radi edukacije i prilike učenja od priznatih chefova, već i zbog mogućnosti stažiranja u najboljim restoranima, otvaraju nam se vrata. Ipak, ne želim si postavljati prevelike ciljeve, postavljam male i tako sam najsretnija, idem dan po dan.

Željkinu priču znamo, trebalo je puno hrabrosti s dvadesetak godina, u tajnosti, u maloj Smokvici sjesti u autobus za Zagreb i prijaviti se na MasterChef, Nikola kakva je tvoja priča s kuhanjem?

Nikola: U kuhanje sam se zaljubio kao dijete, u nižim razredima osnovne škole. Cijelo sam djetinjstvo proveo s didom na moru na barci loveći ribu, a onda s bakom u kuhinji. Završio sam Srednju školu Petar Šegedin iz Korčule za kuhara. Dosta bi toga trebalo mijenjati u toj školi, nešto izbaciti, puno toga uvesti u nastavi. Bilo bi super kad bih jednog dana mogao surađivati sa školom.

Željka, na kraju je vaga ipak prevagnula na slastičarstvo. Nakon sezone na čelu kultne korčulanske slastičarne Arula, odlučila si se za edukaciju, je li Arula bila kriva odluka u tvojoj karijeri?

Željka: Prijavila sam se za stipendiju za pastry cheficu jer sam znala da je kao chefica neću osvojiti! (smijeh) Veliko je bogatstvo znati oboje, nikad ne znaš gdje će te život odnijeti, ali ipak se odlučujem za slastičarstvo. Arula ipak nije bila za mene, ali ne bih rekla da je to bila kriva odluka, iz svega treba izvući nešto dobro, ali trebala sam započeti s edukacijom. Zato se veselim raditi u restoranu Lešić Dimitri.

Ove godine ste oboje u timu renomiranog korčulanskog restorana s Michelinovom zvjezdicom Lešić Dmitri. Nikola, ti već godinama radiš uz bok vrsnog chefa Marka Gajskog, a Željka ti se ove godine pridružuje?

Nikola: U Lešić Dimitriju radim već godinama, ne znam što bih rekao o tom poslu, a da nije dobro. Obožavam taj posao, kuhinju, prostor, obožavam ljude s kojima svaki dan radim. Usavršavam se u restoranu s Michelinovom zvjezdicom, a doma sam, može li bolje?

Željka: Vidim koliko su složni, baš su pravi tim, u njihovoj kuhinji mogu samo napredovati.

Željka je ove godine bila jedina kandidatkinja koja u svom životopisu nije imala renomirane restorane, a na kraju je najbolje ocijenjena slastičarka. Nikola, tvoj je životopis malo duži?

Nikola: Da, dva puta sam stažirao u zagrebačkom Noelu i to s dva različita chefa, a već sam godinama u Lešić Dimitriju. No zapravo tek počinjem.

Pred vama je još jedna sezona u kuhinji, je li teško?

Nikola: Već ima gostiju, nije mi naporno. Odnosno jest, naporno je, ali naviknuo sam. Ja ljeti radim, a zimi se kupam. (smijeh)

Željka: U ovom poslu nema dijeljenja života na privatni i poslovni, sve je jedno. Kad je moj dan ispunjen slastičarstvom, ja uživam.

Što biste poručili kolegama koji razmišljaju krenuti ili su krenuli vašim stopama?

Nikola: Ne radite ništa što ne volite. Ako mislite biti dobri u bilo kojem poslu, to zahtjeva puno ljubavi, žrtve, odricanja. Ako volite što radite, bit će vam lakše.

Željka: Treba se ohrabriti i pokušati. Ova je stipendija nagrada za sve što smo do sad napravili, da nismo, ne bi je dobili. Ostavili smo dojam, otežali smo povjerenstvu posao odabira, zaslužili smo to što imamo.

Kad ćemo se vidjeti sljedeći put?

Tko to zna, no možda ćemo intervju napraviti na francuskom jeziku, kažu uz smijeh.

12. svibanj 2024 06:13