StoryEditorOCM
KorčulaIz pera Nevena Fazinića

Zbornik kakav zaslužuju: emotivno predstavljanje plemenite duše Žrnovaca

Piše Dora Lozica
25. travnja 2024. - 19:59

U Domu u Kampušu svečano je predstavljen Zbornik Žrnova I i II, gotovo 900 kvalitetno uvezenih i bogato opremljenih stranica autora Nevena Fazinića, knjiga koju su Žrnovci s oduševljenjem dočekali.

Predstavljanje žrnovskoga Zbornika bilo je sve samo ne klasično, emotivno s puno humora, dinamično s ciljem da se Žrnovce predstave onakvi kakvi jesu, s vrlinama i manama, bez nepotrebnog uljepšavanja, ali ni umanjivanja. U punoj dvorani Žrnovaca i simpatizera tog bajkovitog sela s četiri zaselka nadomak Korčule, knjigu su predstavili Ivan Fabris, ravnatelj žrnovske OŠ Ante Curać-Pinjac koja je i u ulozi nakladnika i Tonko Barčot, kroničar i povjesničar te ravnatelj Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo koje je smješteno na magičnoj Mratinjskoj glavici, uz pomoć djelatnice arhiva Maje Haraminčić Cebalo, žrnovske “neviste” koja je čitala ulomke te naravno pokoju emotivnu riječ samog autora.

image

S predstavljanja zbornika o Žrnovu

Sunčana Žaknić/

Dokumentirana povijest

Neven Fazinić jedan je od najplodonosnijih autora današnjice na otoku i šire, iza njega su brojne samostalne izložbe fotografija, dijaprojekcije i prezentacije, kao i brojne nagrade. Napisao je i objavio 20 različitih izdanja, od zbornika otočnih i poluotočnih, do zapisa i sjećanja na zaslužne Korčulane, retrospektivne poglede kroz arhivske građe do detaljne analize korčulanske drvene brodogradnje, klesarstva i kamenoklesarstva pa čak i nematerijalne baštine poput poslovica i uzrečica. Osim što je napisao, uredio i pronašao izdavača za 20 knjiga, stalno prati sve sve što ima veze s Korčulom, od crkava, kamenih križeva i grobova, stabala, grmova i biljaka, recepata za stare lijekove do značajnih ljudi.

Fazinić je bio očiti izbor za autor prvog Zbornika Žrnova, ideja koju je prije nekoliko godina inicirao Žrnovac Veljko Jeričević. Veljko je kontaktirao Žrnovca iz inozemstva. Anthony Biliš, poznat otočanima kao vlasnik najljepše kamene kuće na ulazu u Žrnovo, financirao je Zbornik uz pomoć Grada Korčule, DNŽ i MO Žrnovo.

Žrnovo je jedno od najstarijih kontinuirano naseljenih mjesta, dovoljno blizu Korčuli, ali dovoljno daleko da zadrži svoj identitet. Uvijek je bilo poznato po najboljim meštrima, klesarima, keramičarima, zidarima (...) što je sve navedeno u Zborniku. U kontekstu Hrvatske, ali i Europe, Žrnovo je dalo svjetski poznatog diplomata Jakova Baničevića, renomiranog književnika i akademika Petra Šegedina i brojne druge. Kulturološki identitet neobičnog sela Fazinić je uspio prenijeti na stranice Zbornika uz brojne fotografije.

image

Dječji zbor Divne i njihova voditeljica Nikolina Mikelić

Sunčana Žaknić/

Prepoznali članove obitelji

“Žrnovo je lako fotografirati, zato slika imam jako puno i bio mi je veliki problem odabrati koju ću koristiti. Žrnovo krije prekrasan ambijent sa svojim baštinama na sjevernoj i vinogradima i uvalama na južnoj strani, na Defora. Ti ambijenti rapidno nestaju, urušavaju se stare kuće i meje, a fotografijama možemo sačuvati postojeću sliku mjesta. Bilo bi i lijepo i zasluženo napraviti još i fotomonografiju Žrnova”, najavio je Fazinić.

Tijekom predstavljanja na video zidu prikazivane su fotografije pa je publika prepoznala neke članove obitelji kojih više nema, mater, oca, sestru, brata pa čak i sebe stoga ne čudi što je večer prštala od emocija. Uveličale su je i članice dječjeg zbora Divne KPD-a Bratska sloga, a druženje je nastavljeno uz nezaobilazne žrnovske makarune. Zbornik je knjiga koju zaista svaki Žrnovac i zaljubljenik u to magično mjesto mora imati na polici, možete ga preuzeti u školi, arhivu ili Gradskoj knjižnici Ivan Vidali.

02. svibanj 2024 08:12