StoryEditorOCM
KorčulaZADNJA PRILIKA!

Za male OPG-ove na Korčuli nudi se 15.000 eura!

Piše Dora Lozica
20. srpnja 2020. - 08:49
Unatoč ljetnim vrućinama, Lokalna akcijska grupa LAG 5 sa sjedištem u Korčuli aktivno nudi niz zanimljivih radionica i korisnih natječaja te donosi odluke o potpori za korisnike s LAG 5 područja. Ako imate OPG, obrt ili poduzeće, želite pokrenuti turističku ili uslužnu djelatnost na poljoprivrednom gospodarstvu, prijavite se!

Preko dva milijuna kuna

Epidemiološka situacija s Covid-19 virusom ili ljetne vrućine nisu usporile djelatnice LAG-a 5. Odlukama i natječajima LAG 5 na Pelješac i otoke Korčulu i Lastovo donosi preko dva milijuna kuna, a, kako doznajemo od voditeljice LAG-a 5 Katarine Slejko, pripremaju i niz radionica te novih natječaja za manja i veća obiteljska gospodarstva i obrte. Kao primjere dobre prakse, naglasila je voditeljica Slejko, ističe Odluke donesene krajem svibnja na sjednici Upravnog odbora koje se odnose na TO 1.1.1. Restrukturiranja, modernizacije i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

Radi se o pet Odluka o dodjeli potpore, dvije s Lastova, jedna s Korčule te dvije s Pelješca, odnosno iz Kune i Potomja ukupne vrijednosti oko 695 tisuća kuna za što su već podneseni zahtjevi za potporu Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Prije toga stigle su i dobre vijesti iz Agencije za plaćanje vezane za Prvi natječaj za TO 3.1.1. Poboljšanje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. Odobrene su tri od četiri odluke, odobrenje za Općinu Orebić se čeka, a potpore su ostvarili općine Vela Luka, Smokvica i Lumbarda.

Dva nova natječaja


image
Katarina Slejko, voditeljica Lokalne akcijske grupe LAG 5



„Upravni odbor LAG-a 5 26. lipnja 202. donio je odluke o potpori za drugi natječaj za TO 3.1.1 kojima je odobreno šest potpora u iznosu od 1.303.198,22 kn. Nakon što su Odluke postale pravomoćne, mi podnosimo zahtjev za potporu u ime korisnika i čekamo odobrenje Agencije za plaćanje. Ulaganja se odnose na razne potrebe lokalnog stanovništva, KTD Mindel iz Lumbarde tako je ostvario potporu za rekonstrukciju potpornog zida groblja, Udruga Dobre Dobričević opremit će Dom kulture u Lastovu, Općina Orebić opremit će dječji vrtić, a Općina Ston Knežev dvor u Stonu, Općina Lastovo opremit će Dječji vrtić Lastavica, a Općina Janjina dječje igralište. Jako me veseli što su se sredstva rasporedila diljem LAG 5 područja“, objasnila je voditeljica Slejko.

No, tu nije kraj dobrih vijesti LAG-a 5 za lokalne poljoprivrednike. Krajem lipnja objavljena su dva nova natječaja, peti i šesti natječaj LAG-a 5, TO 1.1.4. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te TO 1.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. Kako navodi Slejko, prijava je sve više i sve su kvalitetnije.

Nekvalitetne prijave

„Kad smo 2018. raspisivali natječaj za male OPG-ove bilo je 20 prijava što je zaista dobro, ali prijave nisu bile kvalitetne i dosta smo se mučili administracijski ih obraditi. Investicijska mjera od 15.000 eura za male OPG-ove, koji su karakteristični za otok i poluotok, zadnja je prilika u ovom programskom razdoblju. Za veća gospodarstva se također pokazao interes pa ponovno otvaramo i takav natječaj.

Razlika između ova dva natječaja je u iznosima koje je moguće ostvariti, ali i u postocima sufinanciranja. Mjera za male OPG-ove se financira u stopostotnom iznosu dok za veća gospodarstva može doseći 70 posto. Sve detalje možete pronaći na službenoj web stranici LAG-a 5, možete nazvati na naš broj 713-471 ili se raspitati putem maila. Nestrpljivo iščekujemo prijave koje će uskoro početi pristizati. Ukupno je dosad LAG 5 donio odluke o potpori na natječajima u vrijednosti većoj od 4 milijuna kuna, a u planu je raspisivanje još jednog natječaja tijekom 2020. godine“, objasnila je voditeljica ističući da prijave počinju 13. srpnja i traju do 13. kolovoza, šalju se poštom na adresu Trg Sv. Justine 13, u Korčuli, preporučenom pošiljkom.

Besplatne radionice

Osim natječaja i odluka, voditeljica Slejko spomenula je i besplatne radionice koje će održavati u Korčuli i Orebiću sljedećeg tjedna. Radionice se provode u sklopu projekta Rural 3.0. koji LAG 5 provodi u partnerstvu s Filozofskim fakultet u Zagrebu. Radionice će voditi apsolventi Filozofskog fakulteta s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti, a odnosit će se na izradu web stranica i oglašavanje u turizmu. Termini su dostupni na web stranicama LAG-a 5.
 
28. travanj 2024 02:58