StoryEditorOCM
KorčulaPROJEKT TEŽAK 19 I POL MILIJUNA KUNA

VJERNICIMA OTVORENA VRATA MONUMENTALNOG ZDANJA Posvećena novoizgrađena crkva sv. Antuna u Korčuli<br />  

Piše Tekst i foto: Dora Mikelić
23. srpnja 2018. - 11:41

Koncelebriranim, svečanim, euharistijskim slavljem kojeg je, uz veliki broj okupljenih vjernika, predvodio dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, posvećena je novoizgrađena crkva Sv.Antuna čime je završena druga faza projekta i dugogdišnji san župnika don Frane Kuraje.

„Ovo mi je prvi kamen temeljac kojeg sam postavio u životu!“ – izjavio je biskup dubrovački msgr. Mate Uzinić prije nešto više od dvije godine, prilikom svog posjeta Korčuli tijekom kojeg je blagoslovio kamen zaglavni buduće crkve i Pastoralnog centra Sv. Antuna Padovanskog čije je obrise tada bilo teško zamisliti. Danas, samo dvije godine nakon, biskup je zajedno sa don Franon Kurajom, župnikom Župe Sv. Marka i okupljenim svećenstvom, uz veliki broj vjernika, svečanim obredom posvetio monumentalno zdanje crkve Sv. Ante, prve crkve koja se iz temelja izgradila na području Dubrovačke biskupije nakon više desetljeća.

Zapanjujuće zdanje ukupne je površine od 500 m2 izgrađeno modernim arhitektonskim stilom, u unutrašnjosti su postavljene drvene hrastove klupe te kip Sv. Antuna s desne i Gospin kip s lijeve strane kao i postaje križnog puta od kamene prašine. Centralni kameni oltar izgrađen je od korčulanskog kamena, a vitraji hrvatskih svetaca postavljat će se ovisno od donatora. Pročelje crkve ukrašeno je velikim mozaikom s likom Isusa Krista i porukom „Dođite k meni svi“. Pored crkve izgrađen je i kameni zvonik s tri crkvena zvona salivena u talijanskoj ljevaonici De Poli. Cijena dosadašnjih radova iznosi 19 i pol milijna kuna od čega su sa šesto posto, odnosno s otprilike milijun i dvjesto tisuća kuna sudjelovali vjernici, a 94 posto osigurala je Župa Sv. Marka. Crkva je izravno povezana s pripadajućim Pastoralnim centrom u sklopu kojega se nalazi višenamjenska dvorana za susrete i druge sadržaje koja će se zajedno s dječjim igralištem, parkingom i krajolikom uređivati u posljednjoj fazi projekta. Izvođač radova je građevinska  tvrtka  "Alfaplan" iz Dubrovnika. Izgradnja crkve i Pastolarnog centra naišla je i na neodobravanje određenog dijela građanstva, no don Frano Kuraja ostao je posvećen svojoj viziji.

„Ništa se veliko ne može napraviti bez truda i muke. Bilo je osporavanja, zašto se gradi crkva, a ne tvornice i radna mjesta. To nije crkveno poslanje, to je poslanje države. Ispunjem sam radošću i zadovoljstvom, zahvalan sam Sv. Antunu i svim okupljenim ljudima. Osjećaj u crkvi je smirujuć i meditativan, preporučujem svima da dođu i to osjete“-poručio je don Frano najavljujući završnu fazu projekta – „Vanjski sanitarni čvorovi su završeni, ali ih ne možemo otvoriti dok ne bude gotova sva potrebna infrastruktura. I crkvi i srednjoj školi pokraj crkve nedostaje pristupni put, dokumentacija je sređena, novci osigurani, kad se napravi cesta oživjet će i sadržaji oko crkve. Za dvorane trenutno novaca nemamo, možda ćemo dio prenamijeniti u đački dom za djecu iz Lastova pa će se u projekt uključiti i Dubrovačko-neretvanska županija“-najavljuje.

Želja za novom crkvom i Pastoralnim centrom stara je već desetljećima. Radi se o ideji kultnog korčulanskog župnika don Ive Matijace. Kroz 30 godina Korčula se izmjenila, proširila se na predgrađa, i, kako navodi don Frano, imamo puno crkvi tamo gdje nam ne trebaju, a nemamo niti jednu tamo gdje nam je potrebno. Gradski kotar Sv. Antun broji veliki broj vjernika koji svoje misno slavlje održavaju u kapelici, na vrhu brežuljka do kojeg vodi točno 101 stepenica. Stari i nemoćni nisu u mogućnosti popeti se, zimi je studen, a ljeti žega, sve su to razlozi zbog kojih je započeta izgradnja nove crkve.

Kako je naglasio gradonačelnik Korčule Andrija Fabris, ova je crkva veliki korak u spajanju dva dijela grada,predgrađa i centra Korčule, a posvećenje crkve u Korčuli se zadnji put održalo se u 19. stoljeću. Po prvi put u životu, crkvu je posvetio i dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić.

„Prvi put posvećujem crkvu što mi pričinja veliku sreću i zadovoljstvo. U početku sam bio protiv projekta, svećenika ima sve manje i građenje novih crkava pred nas stavlja izazov kako to pokrivati. Osim toga, ni financijsko stanje biskupije nije bilo povoljno za ovakvu investiciju“ – objasnio je msgr. Uzinić.

Ono što je prevagnulo u odluci, kako navodi msgr. Uzinić, da se ipak realizira ovako opsežan projekt je Opatska riznica Sv. Marka u Korčuli koja tijekom godine privlači veliki broj turista i posjetitelja. Crkva je izgrađena sredstvima zarađenim od riznice, a zahvaljujući redovitim prihodima, župa Sv. Marka dobila je i mogućnost kreditnog zaduženja kako bi realizirala projekt. Iako se šuškalo kako će don Frano, nakon dugogodišnje službe u Korčuli, napustiti župu nakon posvete nove crkve, ipak će ostati i dalje korčulanski župnik.

„Pregledao sam sve premještaje za ovu godinu i nisam primjetio ime don Frana. Ne ide nigdje dok ne otplati dugove“-našalio se msgr. Uzinić. Sukladno tome, od danas će don Frano svake nedjelje misu održavati u novoj crkvi, a na glavici jednaput godišnje na blagdan Sv. Antuna.

26. travanj 2024 18:14