StoryEditorOCM
KorčulaTURISTIČKO-SPORTSKI DOGAĐAJ

Veloluška "Mrkla strka"

Piše Dora Lozica
Foto: Anđela Šćepanović
27. ožujka 2019. - 19:15
Velolučani, na čelu s načelnicom Katarinom Gugić, ove su godine pripremili bogat i raznolik program proslave Dana Općine i zaštitnika Sv. Josipa, a otočane je najviše oduševila prva Mrkla strka, turističko-sportski događaj na kojem je sudjelovalo više od 200 ljudi s cijelog otoka.
 
Otočanima je dobro poznata Velolučka Vela strka, a od prošle godine i Luška strka koja se održava kao pozdrav ljetu, no u potpunosti ih je oduševila prva noćna trail utrka Mrkla strka. Datum održavanja ove turističko-sportske manifestacije bio je točno 21. ožujka, prvi dan proljeća te Dan djece s Downovim sindromom, a Velolučani nam kažu kako je uz puni mjesec, toplo vrijeme i zvjezdano nebo događaj bio nezaboravan!
 
Ukupno 140 trkača, od kojih se natjecalo njih 125, krenulo je iz središnje pijace s čeonim svjetiljkama na 7 kilometara dugu utrku točno kad je na zvoniku crkve Sv. Josipa odzvonilo 20:00 sati. Staza kojom su natjecatelji trčali obilazila je čak pet različtih crkvica, a proteže se najvećim dijelom uz more. Cilj Mrkle strke bila je glavica glavica Sv. Ivana u Gradini, a prilikom prolaska kroz cilj, kao znak da su završili utkru, natjecatelji su morali potegnuti konop na zvoniku te zazvoniti stoljetnim zvonima stare crkvice.
 
Točno 28 minuta nakon zvona luškog kampanela koji je označio početak, Leo Zlokić, pobjednik u muškoj kategoriji zazvonio je na zvoniku Sv. Ivana. Prva žena koja je povukla konop starog kampanela bila je Jelena Surjan koja je na cilj pristigla sa samo četiri minute zaostatka za Zlokićem. Zvono Sv. Ivana zvonilo je još narednih 100 minuta, a zazvonilo je svih 140 sudionika što znači da su svi uspješno završili utrku. Nitko nije odustao, a kako ističu Lučani, nitko se nije ni ozlijedio što je još bitnije, a zadnji zvon potegnula je Tatiana Aleksić iz Njemačke. Kroz cijelu utrku, sudionike je pratio veliki broj volontera oboružanih sa svjetiljkama, lampama i feralima koji su ne samo svijetlili, već su i brodrili sve trkače.
 
„Velika hvala i sudionicima i volonterima i ogranizatorima, baš svima, a vjerujte mi bilo ih je jako puno i svi su bili neizostavna karika zahvaljujući kojoj je Mrkla strka bila noć za pamćenje“ – oduševljeno je poručila načelnica Gugić te nastavila – „Hvala udruzi Cvitić čiji su čanovi izradili medalje, za njih smo trčali u različitim čarapama. Hvala HPD Mareti i njihovim volonterima i volonterkama koje su radile kao pčelice, bravo cure! Hvala Zajednici sportova Vele Luke, Turističkoj zajednici Općine, Facta Vera, Vatrogascima, Srednjoj školi Vela Luka, Obrtu Kole, Sportsway, Lida, Obrt Petra, Ožujsko, Optika Focus, Boje i lakovi, Caffe bar Roxy, Inglezo, FD Kumpanija, Trtajunu, Škanjati, Obrtu Imbre i naravno, Općini Vela Luka. Hvala i tebi Toni s Hitne te stanovnicima Gradine“.
 
No, ciljna zvonjava nije označila samo kraj Mrkle strke, već i početak fešte do ranih jutarnjih sati. Uz logorsku vatru, vrući čaj, kolače, voće, razno piće i glazbu sudionici strke su se družili, plesali, razmjenjivali dojmove, uspoređivali vremena utrke, pjevali i smijali se. S kolačima koji su ostali nakon fešte, organizatori su počastili članove udruge roditelja s posebnim potrebama Cvitić i korisnike Doma umirovljenika Vela Luka. Budući da su dojmovi natjecatelja i organizatora bili izrazito pozitivni, načelnica je Mrklu strku najavila i dogodine.
 
„Vidimo se dogodine, do tada trčite, uživajte u prirodi, družite se i radujte, jer, život je lijep“ – poručila je načelnica Gugić.
 
Dora Lozica

 
 
28. travanj 2024 01:26